Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

elanius 

všetky recenzie používateľa

(64/2017) / Shane v mnohom pripomína klasiku The Big Country, hlavne minimálnym použitím násilia a sústredením sa na vykreslenie postáv a prostredia namiesto výdatnejšieho príbehu. Za krásne natočené exteriéry (Oscar za kameru!),fungujúce napätie a dobrý výber hercov by si podľa mňa Shane zaslúžil byť vyššie ako 65% (7.7 na IMDb). Inak jedná sa o prvý film ktorý bol v kinách premietaný inak ako použitím v tej dobe štandardného pomeru strán 1.37 (aj keď bol efekt dosiahnutý "len" zakrytím vrchnej a spodnej časti filmu, čím sa dosiahlo pomeru strán 1.66). (8/10) ()

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

4/10 Tak nejak to bylo klasicky ploche ;[[ Hlavni cernobile postavy jako vystrizene z Rychlych sipu a zbytek dela krovi - nejen v pleneru, ale hlavne ve studiu, kde se toho natocilo pomerne hodne a bohuzel je to na kamere videt - proto mi nejak uchazi i to oceneni - dlouhe cool art zabery to fakt neni zadna parada - treba ten sprint kone, kluka a psa do mesta. Stejne jako nominace pro ostatni kategorie - asi nejaky slabsi rok. Palance lautr nic neukazal. Jako neni to vubec spatne - jako prvni western na rozkoukani pro tak velke hosiky, jak je tam ten farmar junior, tak uplna spokojenost. Moc me mrzelo, ze v zavarecne scene nespadl Shane z kone, to bych se snad odhodlal i k lepsimu hodnoceni. Priznavam, ze mi docela usla motivace Bena Johnsona, aby prijel prozradit plany sveho zamestnavatele... ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Shane je zaujímavý tým, že sa snaží divákovi priblížiť situáciu a vzťahy, aké panovali na danom území v danom čase. Viac, ako sme pri westerne zvyknutí. Rieši otázku vlastníctva pôdy, ktorá bola vždy na území USA veľmi zapeklitá. Oba tábory si nárokujú na jej vlastnícke právo, každý z iných, ale pochopiteľných príčin. Lenže doba sa stále mení a ten, kto bol na výslní pred pár desaťročiami, pretože získaval pôdu od indiánov, dnes už patrí do starého železa. Pôdu treba aj obrábať a pestovať na nej zemiaky, nie iba pásť kravy. No a chudáci indiáni, tí už sú dávno z hry von. Prostriedkom na dosiahnutie cieľa sa zdá byť vymetenie zbraní z kraja a keďže tie nosia ľudia, bez streľby a poriadnych bitiek sa to neobíde. Shane (film, nie postava) možno pôsobí občas trochu naine, v ďalšej scéne však naopak vyzreto. No a neverím, že z vizáže Alana Ladda si nevzali príklad kostyméri Old Shatterhanda. ()

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Románová předloha Jacka Schaefera je vyprávěna očima malého kluka a tento přístup si podržel i Stevensův film. Tím získala jinak typická westernová story o jezdci, který přijel z neznáma a poté, co vykonal svou práci (ochránil rodinu drobného farmáře před nenasytným rančerem), zmizel, svůj půvab a zvláštní lyriku. A. Ladd je ztělesněním Dobra (kristovská figura), Van Heflin je skvělý jako poctivý, byť trochu neotesaný farmář, J. Arthurová miluje svého muže a synka (B. De Wilde), zároveň ji však Shane neodolatelně přitahuje a J. Palance (kompletně v černém) je jedním z nejpůsobivějších pistolnických padouchů. A pokud by kniha a film nestačily, poslechněte si song, který o Shaneovi nazpíval L.Vodička. ()

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Přesný typ filmu, jehož veškeré kvality byly ohlodány zubem času. Žádný odpad to není, ale pro současného diváka také není co vychvalovat. Dívám se na hodnocení a i Old Shatterhand dával jen 3 hvězdičky :) vzhledem k tomu, že tato postavu je jasně inspirovaná Shanem, tak je to pro tenhle film optimální hodnocení. Ale jestli někdy přijdou zase do módy záběry hvízdajícího nebo se jen tupě křenícího malýho chlapečka, tak Shane zase stoupne na hodnocení. ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (29)

  • Westernové mestečko bolo po dokončení filmu zbúrané. (westerns)
  • Film patrí medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť skôr, ako zomriete" podľa Stevena Schneidera. (WalterIK7)

Reklama

Reklama