Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavná hrdinka pri hľadaní svojej zmiznutej sestry odhaľuje satanský kult v Greenwich Village v New Yorku a zistí, že tento kult môže mať niečo spoločné s náhlym zmiznutím dievčaťa... (matriosa)

Recenzie (14)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Film o tom, že keď sa zapletiete s nesprávnymi ľuďmi vďaka vlastnej naivite, nemusí existovať cesta späť, alebo film o dospievaní jednej mladej školáčky vďaka hrôzostrašným udalostiam v ženu. Určite nie horor, skôr detektívka bez polície s niektorými skvelými sekvenciami a pri konci dusnou atmosférou. Robson používa prvky filmu noir, ale jedná sa o dobový klasický žánrový mystery kúsok, ktorý myslím si funguje aj dnes. K tej diskutovanej pointe len toľko, že je síce predvídateľná, ale je pôsobivo natočená. To v tomto prípade znamená, že nič nevidíme, všetko je v náznakoch, vo zvukoch a v myšlienkach, čiže ako celý film. Som rád, že sa Robson v prípade filmu o satanistickom kulte vydal takýmto smerom. Toto pravidlo (menej je častokrát viac) rovnako platí dodnes. ()

Rob Roy 

všetky recenzie používateľa

Další ze série hororů producenta Vala Lewtona. Náznaky zla jsou tady ovšem tak umně skryty, že jsem žádné neobjevil, atmosféra si protentokrát dala dovolenou. I po vizuální stránce je Sedmá oběť zklamání (ve srovnání např. s I Walked With A Zombie). Dojem vylepší jen závěr. ()

EdaS 

všetky recenzie používateľa

Jak jsem už psal u Isle of the Dead, dvojice Lewton/Robson na spojení Lewton/Tourneur nemá, ale The Seventh Victim podle mě silnou atmosférou rozhodně disponuje a jen málokterý film může nabídnout tak dokonalý závěr. ()

TheRaven 

všetky recenzie používateľa

Velmi podařený film s tíživou atmosférou, která se plynule táhne od začátku až do konce a je průběžně umocňována vynikajícími, někdy skoro až lynchovskými scénami (sprcha, muž v zrcadle, sestra ve dveřích). Na rozdíl od mnoha svých současníků těží Sedmá oběť i v dnešní době z uvážlivé práce s hudbou a vyvarování se idiotsky vtipných scén. Klasická milostná linka se tu sice objevuje, ale jen velmi střídmě a neruší a za tu na svou dobu neobvyklou práci s kamerou (zcela laický názor – přece nenapíšu, že se mi ty záběry prostě líbily) se dá odpustit ledasco. Zajímavé téma doplňuje vydařený závěr. Co víc si přát? Skoro 5. ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Ani horor, ani noir, také nežánrové spracovanie žánrovej témy. Pomerne nezaujímavé a napriek krátkej minutáži aj celkom nudné, no kamera a nasvietenie sú skvelé. ()

liquido26 

všetky recenzie používateľa

Film je velice záhadný a pomalu plynoucí, atmosféra je tajemná, ale není tak temná jako třeba u I Walked With a Zombie. Možná právě o to drtivěji na vás dopadne ten závěr. Je až neuvěřitelný, co zmůže jeden zvuk. _____ SPOILER: Vůbec jsem nepochopil tu pasáž, kdy Jacqueline utíkala před tím chlapíkem s nožem. Tak nějak netuším, co to mělo znamenat. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Pomerne náročný snímok, na svoju dobu. Diváctvo bolo vrhnuté do nejednoznačného deja s temnou atmosférou. Dočkali sa však aj nudy. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Krásná ukázka toho, že atmosférické horory už se natáčely v době, kdy většina z nás měla ještě daleko k tomu, aby chodila na houby. Skvělý film právě s hlediska své atmosféry, výborná ukázka hry se světlou a tmavou, ale hlavně i s příběhem. Tohle už se také tolik v současné době nevidí. Vlastně skoro vůbec. ()

Kangax 

všetky recenzie používateľa

Veľmi mysteriózny, až hororový snímok so skvelou niorovo-expresionistickou kamerou Nicholasa Musuraca (Out of the Past, Clash by Night, či Stranger on the Third Floor) nezabudnuteľnámi scénami (napr. dialóg v sprche, tikajúce hodiny v temnej chodbe, z ktorej sa vynorí umierajúci súkromný detektív, naháňačka v nočnej uličke pred koncom) a úžasným, neskutočne pochmúrnym záverom s mrazivým monológom o smrti a nenápadným, ale šokujúcim malým zvukom, ktorý si zámerne nemusíte ani všimnúť...:) Celý snímok má od vtedajšieho štandardu rozprávania temných príbehov ďaleko a právom sa stal časom až kultovým, pričom vo viacerých aspektoch výrazne predbehol svoju dobu. ()

Babous 

všetky recenzie používateľa

Zpočátku zajímavý thriller - kam zmizela sestra hlavní hrdinky? - ale konec je divně rozplizlý, podobně jako jiné filmy tohoto autora. ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

[2,5*]     "I run to death, and death meets me as fast."     Mysteriózny thriller zaradený v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Rozpráva príbeh sympatickej dievčiny Mary Gibson (Kim Hunter), ktorej sa záhadne stratila jej staršia sestra Jacqueline. Filmu nechýba zaujímavá, tajuplná zápletka s celkom slušným napätím a jeho silnou stránkou je i hudba (Roy Webb). Škoda len tej nadmernej miery naivity (hlavne v scenári a dialógoch), ktorá film dosť zráža dole ("náhodička" s mŕtvolou v newyorskom metre, baba v ohrození života nechaná len tak napospas, a pod.). Navyše celá tá skupina vyznávačov diabla je tak trochu trápna (čo akože robia satanisti, okrem toho, že sú satanisti a zdržujú sa v jednej miestnosti?). Vďaka viacerým takýmto nezmyslom v scenári sa to výborne budované strašidelné napätie v druhej polovici postupne vytráca (aj spolu s vierohodnosťou).     "Your sister had a feeling about life; that it wasn't worth living unless one could end it. I helped her get that rope." ()

JimiH 

všetky recenzie používateľa

Opět další nevyrovnaný horor od RKO. Mnoho hloupých dějových kliček a béčková zápletka o satanistech, ale přesto se zde objevují i existencionální myšlenky, které jsou dovršeny vynikajícím závěrem. Jinak většina herců přehrává jak o život, ale to se u tehdejších béček předpokládá. ()

Pokryvac 

všetky recenzie používateľa

Výborný atmosferický psychothriller. Hra s tieňmi, ako v prípade noir filmov a k tomu vynaliezavá kamera, ktorá dopomáha k exkluzívnej vizuálnej stránke filmu. Happyend sa nekoná, takže temné vyznenie snímky nekazí žiadny presladený záver. Neprávom zabudnutý počin, ktorý zasluhuje pozornosť. ()

Reklama

Reklama