Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ondřeja a Cyrila spája pevný priateľský zväzok už od skorého detstva. Žijú si vo vlastnom vysnívanom svete, kde majú dovolené všetko. Najväčšou Ondřejovou túžbou je cesta k moru, Cyrila fascinuje hlavné mesto Francúzska a túži ísť do Paríža. Ale zatiaľ musia žiť v realite všedných dní a riešiť skutočné problémy, s ktorými sa v bežnom živote stretávajú. Po maturite na priemyslovke nastupujú do strojárskeho podniku. Práca v plzenskej Škodovke ich veľmi nezaujíma, tak si tu voľné chvíle krátia svojským spôsobom, uťahujú si z hlavného majstra a fajčia cigarety za plotom továrne. Situácia sa po roku zmení, Ondřej dostáva povolávací rozkaz a odchádza na vojenčinu. Ale definitívny koniec mladíckej ľahkovážnosti a bezstarostnosti prichádza v najneočakávanejšej chvíli, keď ich veľké plány a sny pretrhne tragická udalosť. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (34)

  • Vo filme môžeme vidieť ako Ondřej Bystřický (Lukáš Vaculík) a Cyril Čech (Sagvan Tofi) sledujú vlak do Paríža, ktorým sa chystá Cyril odísť k tete na návštevu. Tento vlak v skutočnosti jazdil a volal sa Západní expres (Praha – Frankfurt – Paríž). Vlak bol prevádzkovaný do roku 1993, počas celej éry komunistického Československa bol jedným z mála vlakov, ktoré pretínali Železnú oponu. Neskôr české dráhy obnovili jazdu tohto vlaku. Priamy vlak Praha – Paríž išiel naposledy v roku 2002, dnes je možné vlakom z Prahy do Paríža cestovať s dvoma prestupmi. (Raccoon.city)
  • Ondřej Bystřický (Lukáš Vaculík) si kupuje v kníhkupectve knihu za 62 Kčs. Išlo o estónsku knihu s názvom "Täistuules" v preklade "V plnom vetre". Kniha je akýsi fotoalbum o mori a plachtení a bola vydaná pri príležitosti letných olympijských hier v Moskve 1980. (Raccoon.city)
  • Film tak trochu predbehol svoju dobu. Franta Kalaš (Jiří Kalužný) podá zlepšovací návrh na uhlovú frézovaciu hlavu. Tento patent bol skutočnosti schválený až v roku 1988. Spolupracovala a podala ho trojica inžinierov (Alois Zavřel, Josef Hromčík, Igor Holubář). (Raccoon.city)
  • Keď Ondrejov otec (Karel Vochoč) pozerá na začiatku filmu futbal, môžeme počuť z TV, že Rummenigge dáva gól a Bayern postupuje do ďalšieho kola. Išlo o odvetný zápas z druhého kola Poháru majstrov európskych zemí (predchodca Ligy majstrov) medzi klubmi Ajax Amsterdam a Bayernom Mníchov. Rummenigge vtedy iba znížil už iba na konečný stav 2:1 pre Ajax, ale nakoniec postupoval Bayern, lebo on doma zvíťazil 5:1. Neskôr Ondrejov otec sleduje zostrih z tretieho kola odvetného zápasu Poháru majstrov európskych zemí Baník Ostrava proti Bayernu Mníchov, ktorý v skutočnosti Bayer vyhral 2:4. Komentátor síce zahlási, že jedno gólový rozdiel stačil Bayernu k postupu do ďalšieho kola, ale po súčte obidvoch zápasov bol pomer gólov 6:2 pre Bayern. Z časového pohľadu to takisto nesedí, lebo v skutočnosti medzi zápasmi Ajax Amsterdam - Bayern Mníchov a Baník Ostrava - Bayern Mníchov uplynulo viac ako 4 mesiace, ale vo filme uplynulo iba niekoľko týždňov. (Raccoon.city)
  • Zorra Ulla Kesslerová (skladníčka Ilonka) čakala pri natáčaní filmu druhé dieťa s manželom Petrom Hapkom. To prvé im zomrelo. Dlho sa z hrozného zážitku nemohla spamätať. Keď dostala od režiséra Jaroslava Soukupa ponuku na rolu skladníčky Ilonky, verila, že príde na iné myšlienky. Dotočila na jar a v polovici septembra 1982 sa jej doma v Ríme narodila dcéra Petra Hapková, z ktorej je dnes speváčka. Preto má k filmu Vítr v kapse trochu iný vzťah. (Raccoon.city)
  • Po večeroch medzi natáčacími dňami Karel Augusta (majster Mádr zvaný Bondžorno) a Jiří Vala (majster Barbachán) pili tak intenzívne, že sa to niekedy natiahlo až do rána následkom čoho bolo natáčanie niekedy problematické. (Raccoon.city)
  • Sagvan Tofi (Cyril Čech) spomína, že keď videl film prvýkrát v projekcii, plakal. Prišlo mu ľúto, že vo filme na konci jeho postava zomrela. (Raccoon.city)
  • Sagvan Tofi (Cyril Čech) spomína, že v prvom ročníku, do ktorého chodil, sa natáčať zakazovalo, ale produkcia si to nejako vybojovala ale doučovanie bolo podmienkou, aby bol uvoľnený zo školy. Sagvan tam však nechodil a potom mal na konzervatóriu problémy. (Raccoon.city)
  • Sagvan Tofi (Cyril Čech) sa priznal, že tak ako vo filme tak aj v skutočnosti sa mu páčila Zora Ulla Kesslerová, ktorá stvárnila skladníčku Ilonku. Ale pre Sagvana bola nedostupná, lebo to bola manželka Petra Hapku a v Taliansku natáčala veľmi zaujímavé filmy a vtedy bola veľkou hviezdou. (Raccoon.city)
  • Sagvan Tofi (Cyril Čech) a Lukáš Vaculík (Ondřej Bystřický) sa prvýkrát stretli pred filmom na záchode v škole na konzervatóriu, kde sa mu Sagvan predstavil a povedal z hrdosťou nakoľko Vaculíka už v tej dobe považoval za filmovú hviezdu: "Hele, budu s Tebou hrát ve filmu", načo Vaculík reagoval iba odpoveďou: "Dobrý" a odišiel. (Raccoon.city)
  • Režisér Jaroslav Soukup si do filmu vybral ako prvého herca Lukáša Vaculíka (Ondřej Bystřický) a dlho k nemu hľadal herca, s ktorým by si pasovali. Po dlhšej dobe našiel študenta konzervatória Sagvana Tofiho (Cyril Čech), ktorý chodil do tej istej školy ako Vaculík iba bol o tri roky mladší ročník, ale napriek tomu ho Vaculík vôbec nepoznal. Keď režisér povedal Vaculíkovi meno Sagvan Tofi, ten si myslel, že je to talianske meno a že sa bude natáčať v koprodukcii a že sa bude možno točiť aj v Taliansku a on sa dostane aj k moru. (Raccoon.city)
  • V roku 1983 Miroslav Vaic a Jaroslav Soukup vyhrali 1.cenu za scenár na 21. festivale českých a slovenských filmov v Ostrave. V tom istom roku vyhral film cenu Laceno d´oro za réžiu na 23. medzinárodnom festivale avantgardných filmov v talianskom Avelline. V roku 1984 vyhral film Cenu diváka udelenou diváckou porotou na 19. filmovom festivale mladých v Trutnove. Lukáš Vaculík (Ondřej Bystřický) vyhral 1. miesto v ankete Zlatý kvet 1983 za rolu vo filme v 13. ročníku čitateľskej ankety týždenníka Kvety v spolupráci s Československou televíziou a Ústrednou požičovňou filmov. (Raccoon.city)
  • Sagvan Tofi (Cyril) sa počas natáčania ako 17-ročný prvýkrát zamiloval do mladej slečny z Plzne, s ktorou zažil prvé milovanie. Často za ňou cestoval a nejaký čas spolu dokonca chodili. (Zdroj: pluska.sk) (Raccoon.city)
  • Ondrej Bystrický (Lukáš Vaculík) má na osobnom kontrolnom lístku, takzvanej "pichačke", číslo 1712412. (Raccoon.city)
  • Pri písaní scenára čerpal Jaroslav Soukup aj z vlastných skúseností, vrátane tej, kde sa na motorke nešťastne zabil jeho kamarát. (Raccoon.city)
  • Čistý zisk z filmu bol 15 miliónov Kčs. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama