Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Väzenie Alcatraz bolo považované za miesto, z ktorého sa nikdy nikomu nepodarilo utiecť. Všetkých, ktorí sa o to pokúsili, zadržali, zastrelili, alebo sa utopili v zradných prúdoch Sanfranciského zálivu. Frank Morris však bol majstrom útekov - podarilo sa mu to už niekoľkokrát a od chvíle, kedy sa do Alcatrazu dostal, nemyslel na nič iné... (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (38)

  • V epizóde seriálu Secrets of the Dead (2000) z roku 2016 sa traja holandskí vedci pomocou údajov o prílivoch a odlivoch pokúsili rekonštruovať tento pokus o útek. Vytvorením ručne vyrobených kópií pltí a pádla sa pokúsili doplávať na Horseshoe Bay, ktorý považovali za realistickejšie miesto pristátia. Neuspeli. (Arsenal83)
  • Epizóda televízneho programu Ničitelia mýtov: Escape from Alcatraz/Duck Quack/Stud Finder (2003) dokázala, že spôsob úteku bol teoreticky možný. Znovu uskutočnili celý útek, použili rovnaké materiály, ku ktorým mali prístup väzni. Dokonca použili rovnaký typ pršiplášťov, z ktorých bol vyrobený čln. Provizórna plť vytvorená a vybavená tímom Ničiteľov mýtov skutočne dorazila na pobrežie, ale na Marin Headlands namiesto Angel Island. (Arsenal83)
  • Niekoľko rokov sa verilo, že úniková plť väzňov sa nikdy nenašla, čo zdanlivo naznačuje, že nikdy nedorazila do cieľa Angel Island. Dokument History Channel však predstavil dva nedávno objavené dokumenty FBI, ďalekopis a interné memorandum, ktoré uvádzajú, že plť bola jednou z vecí nájdených na Angel Island. Oba dokumenty boli vytvorené v prvých dňoch po úteku vyšetrovacím tímom FBI. Na opačnej strane ostrova boli civilné člny. Väzni sa na jednom z týchto člnov mohli ľahko dostať na pevninu. (Arsenal83)
  • Postava Angličana (Paul Benjamin) bola založená na väzňovi Alcatrazu Clarence Carnesovi. V skutočnom živote bol Carnes Indián z kmeňa Choctaw tmavej pleti, nie černoch. (Arsenal83)
  • Incident, v ktorom si Doc (Roberts Blossom) odsekne niekoľko prstov sekerou, je založený na skutočnom incidente, ktorý sa odohral v roku 1937. Na väzňa menom Rufe Persfal vtedajšia politika prísneho mlčania tak doľahla, že si odrezal štyri prsty sekerou, aby ho odviezli z Alcatrazu. (Arsenal83)
  • Clint Eastwood je o 13 rokov starší ako jeho postava. Frank Lee Morris mal 35 rokov, keď ušiel. Eastwood mal 48 rokov, keď nakrútil tento film. (Arsenal83)
  • Na vytvorenie dažďa v úvodnej scéne bolo potrebné priviesť sladkú vodu. Používanie slanej vody by poškodilo drahé vybavenie. (Arsenal83)
  • Dezorientácia Franka Morrisa (Clint Eastwood) po prepustení zo samotky je založená na reálnom správaní sa väzňov. Jeden bývalý odsúdený, ktorý slúžil v Alcatraze, povedal o čase na samotke: "Buď si vyšiel ako muž, alebo niečo menej." (Arsenal83)
  • Dokument History Channel z roku 2015 zverejnil fotografie od rodiny bratov Anglinových, ktoré údajne vznikli okolo roku 1975 niekde v Južnej Amerike. Ich experti na rozpoznávanie tváre sa domnievajú, že fotografia je autentická, čo potvrdzuje, že útek prežili minimálne Anglinovci. (Arsenal83)
  • Väznica Alcatraz bola v tom čase jednou z mála väzníc v Amerike, ktorá mala teplú vodu na sprchovanie. Nebolo to súcitné rozhodnutie, ale malo za cieľ zabrániť väzňom, aby si príliš nezvykli na studenú vodu pre prípad, že by sa dostali z väzenia a pokúsili sa odplávať z ostrova. (westerns)
  • Jedna z najčastejších otázok, ktoré sprievodcovia väznice Alcatraz dostali od návštevníkov: „Ktorá bola cela Clinta Eastwooda? (westerns)
  • Herci a štáb poznamenali, že produkcia tohto filmu bola obzvlášť drsná a nepríjemná kvôli fyzickému prostrediu a obmedzeniam natáčania. Počasie bolo často daždivé, veterné a drsné a herci a štáb museli znášať krutú zimu bez akéhokoľvek zdroja tepla. (westerns)
  • Pätnásty najlepšie zarábajúci film v roku 1979. (westerns)
  • Metaforu o pokazených vajciach, ktorú použil riaditeľ väznice pri rozhovore s Frankom Morrisom (Clint Eastwood), použil aj riaditeľ väznice vo filme Veľký útek (1963). (frxXx)
  • Eastwood má jako tvůrce rád filmy, jejichž konec nutí diváky o snímcích i nadále přemýšlet, proto chtěl, aby měl Útěk z Alcatrazu otevřený konec a budil v divácích otázky, zda se uprchlíkům podařilo překonat ledové vody Sanfranciského zálivu či nikoliv. A tak vznikla ještě dodatečná závěrečná scéna, kdy dozorci najdou na pobřeží ostrova chryzantému. Tato scéna byla nápadem režiséra Siegela. (ClintEastwood)
  • Velmi chladné a nevlídné počasí, které při natáčení panovalo, vneslo do snímku onu specifickou atmosféru. Don Siegel se později nechal slyšet, že Útěk z Alcatrazu režíroval způsobem, jako by šlo o černobílý snímek, natočený na barevný film. (ClintEastwood)
  • Ač byli Eastwood s režisérem Siegelem dlouholetí přátelé, kteří spolu navíc v minulosti natočili již několik filmů, v době před vznikem tohoto snímku spolu měli velmi ochladlé vztahy. Režisér byl navíc rozhodnut, že film natočí u společnosti Paramount, Eastwood prosazoval Warner Bros. Všechna úskalí se nakonec podařilo překonat a i když snímek produkoval Paramount, Eastwood ztvárnil hlavní roli. (ClintEastwood)
  • Scénář byl dílem Richarda Tugglea, novináře ze San Francisca, kterého zaujala kniha na toto téma. Tuggle si obstaral práva na zfilmování a poté začal svůj scénář nabízet v Hollywoodu, kde jím nakonec zaujal režiséra Dona Siegela. (ClintEastwood)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (viac)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (viac)

Reklama

Reklama