Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Väzenie Alcatraz bolo považované za miesto, z ktorého sa nikdy nikomu nepodarilo utiecť. Všetkých, ktorí sa o to pokúsili, zadržali, zastrelili, alebo sa utopili v zradných prúdoch Sanfranciského zálivu. Frank Morris však bol majstrom útekov - podarilo sa mu to už niekoľkokrát a od chvíle, kedy sa do Alcatrazu dostal, nemyslel na nič iné... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (441)

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Trochu neuvěřitelná, ale na čtyři hvězdy dost dobře natočená a zahraná story o útěku z věznice, ze které prokazatelně uprchl jenom David Copperfield:), s hudbou Jerryho Fieldinga (který opatřil hudebním doprovodem původní Kirkovo Star Trek, a což je mnohem zajímavější, i původní seriál Mission Impossible) a trochou toho vězeňského bluesíku. ()

Segrestor 

všetky recenzie používateľa

Nejzajímavější jsem na filmu shledal jednu jedinou věc, totiž efekt, který byl způsoben tím, že jsem před tímto viděl všechny ostatní filmy o útěcích z vězení, které tu ukradli scénku, tu záběr, tu nápad a podobně. Bylo zvláštní sledovat film, který položil základy všem těm dalším filmům a seriálům. Takovej táta všech. Ale jeho děti byly docela svižné a nápadité snímky. S tátou je nuda jako s gumovým prsem. Samozřejmě chápu, že je to dobou vzniku filmu, opisováním skutečné události a filmařským stylem dané doby (žádná hudba, žádné rychlé nebo dramatické prostřihy apod.), ale i tak, kvůli pověsti kultu jsem čekal od tohoto snímku trochu víc. Takový Motýlek, který je mnohem starší a v podstatě je také podle skutečné události, resp. líčí zážitky samotného Henriho Charrièra, jako film je co do nějakého útěku z míst, odkud je to nemožné, mnohem atmosféričtější, napínavější a asi i kultovnější. Nedovedu však posuzovat kultovnost. Útěk z Alcatrazu vůbec neukazuje Alcatraz jako totálně děsivé místo, odkud není úniku, neukazuje strhané vězně, ani těžké soužití s nimi, vlastně je podle tohoto filmu Alcatraz docela příjemný krim, kde si stihnete namalovat i autoportrét. Ředitel je trochu svině, ale spíše hloupé dobračisko. Je tu jen jeden agresivní gej, negři jsou kámoši, prostě pohoda. Kdo by chtěl utéct a riskovat, no kdo? V podstatě nechápu, proč je tomuto snímku přisuzovaná ta kultovnost. Víc mě sebral obyčejný televizní film Jsem uprchlý trestanec s Valem Kilmerem. Ačkoliv je třeba uznat, že v Alcatrazu je Clint Eastwood opravdu dobrej, to jo. ()

Reklama

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Eastwooda žeru, ale viděl jsem mraky vězeňských dramat, která ve mne zanechala mnohem silnější zážitky. Tohle bylo prostě taková nějaká tuctovka, u které se člověk nijak závratně nenudí, má se na co koukat, ale nemá to co více nabídnout. No zkrátka Shawshank si z tohoto filmu vytáhl pouze to lepší a dal vznik mnohem kvalitnějšímu filmu než jakým je tohle. Špatný počin však Alcatraz určitě není. Zlatý střed * * *. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Keď Clint Eastwood pracoval na tomto projekte podľa skutočných udalostí o úteku z väznice Alcatraz,kde je možné vidieť inšpirácie na ďalších vynikajúcich snímkoch,napr..v 90 rokoch,je už veľká herecká Star a predstaviť si niekoho iného v tejto role by sa aj dalo,ale Frank Morris v podaní pána Eastwooda je tou správnou voľbou,lebo jeho výraz,nasadenie,hlášky sú už dávno skultovnené,a tak som rád za každý takýto druh väzenských drám najmä preto,ak je v nich bravúrna osobnosť,čo poväčšinou býva...Síce fyzická podoba je minimálna,čo sa týka Clinta,to je jeden nedostatok,inak celý snímok ma bavil vehementne od príchodu Clinta/Franka do Alcatrazu po intenzívne myšlienky o tom ako vziať roha,cez prípravy až po konečný útek...A dôjde aj na iné aktivity.A po konečnej fáze je otvorený koniec,či áno alebo nie z pevniny? A keď si pripočítam režiséra Siegela,s ktorým pracoval na pár predchádzajúcich snímkoch,nie je čo dodať. Pred slávnym Darabontovym The Shawshank Redemption je tu ešte tento,ktorý má podobnosť práve s týmto kultom,ale nie je to na škodu,lebo práve tento sa môže pýšiť titulom,ktorý prekonať sa podarí málokomu? ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Útekárska problematika je lákavá a bola námetom množstva filmov, počnúc Na smrť odsúdený ušiel, cez Motýľka až trebárs po Shawshank. Okrem príťažlivosti je však aj zradná, pretože je málo nosná. Ak podkladom pre film bola skutočná udalosť, potom si viem celkom dobre predstaviť jej 20-minútovú dokumentárnu rekonštrukciu, ktorá by ma zaujala viac, než toto spracovanie, u ktorého som sa chvíľami nudil. A tak mojím top útekárskym filmom ostáva naďalej Na smrť odsúdený ušiel, ktorého jediným nedostatkom je, že sa k nemu nedostávam ľahko. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (38)

  • Eastwood má jako tvůrce rád filmy, jejichž konec nutí diváky o snímcích i nadále přemýšlet, proto chtěl, aby měl Útěk z Alcatrazu otevřený konec a budil v divácích otázky, zda se uprchlíkům podařilo překonat ledové vody Sanfranciského zálivu či nikoliv. A tak vznikla ještě dodatečná závěrečná scéna, kdy dozorci najdou na pobřeží ostrova chryzantému. Tato scéna byla nápadem režiséra Siegela. (ClintEastwood)
  • Epizóda televízneho programu Ničitelia mýtov: Escape from Alcatraz/Duck Quack/Stud Finder (2003) dokázala, že spôsob úteku bol teoreticky možný. Znovu uskutočnili celý útek, použili rovnaké materiály, ku ktorým mali prístup väzni. Dokonca použili rovnaký typ pršiplášťov, z ktorých bol vyrobený čln. Provizórna plť vytvorená a vybavená tímom Ničiteľov mýtov skutočne dorazila na pobrežie, ale na Marin Headlands namiesto Angel Island. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (viac)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (viac)

Reklama

Reklama