Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Väzenie Alcatraz bolo považované za miesto, z ktorého sa nikdy nikomu nepodarilo utiecť. Všetkých, ktorí sa o to pokúsili, zadržali, zastrelili, alebo sa utopili v zradných prúdoch Sanfranciského zálivu. Frank Morris však bol majstrom útekov - podarilo sa mu to už niekoľkokrát a od chvíle, kedy sa do Alcatrazu dostal, nemyslel na nič iné... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (443)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Po mnohých filmov s podobnou tématikou mi útek z Alcatrazu pripadal málinko fádny. Možno to chelo vidieť pred 20 rokmi a bol by som spokojnejší. Taký klasický mainstreamový útekový film, nič viac. Možno ak to budú dávať niekedy v telke znovu, zmením názor a prikloním sa k väčšine, predsa je to už nejaký piatok, čo som to zastihol náhodou v noci na Nove. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

Alcatraz - nejbytelnější vězení na světě. Nehostinná pevnost na hrubých skalách ze všech stran obklopena vodou. Nikomu se odsud nepodařilo uprchnout. Až do roku 1960. Na Alcatraz přichází vězeň Frank Morris, rváč, který utekl již z několika vězení. Jemu a ještě dvěma spoluvězňům se po velice promyšleném plánu podaří uprchnout. "Útěk z Alcatrazu" je velmi dobrý film s neutuchajícím napětím. Absenci akčních scén nahrazuje do posledních detailů vybroušené napětí, velmi podrobné zobrazení naplánování útěku a jeho uskutečnění. Nadprůměr mezi vězeňskými dramaty a velice dobré místo ve filmografii Clinta Eastwooda. ()

Reklama

Ištván87 

všetky recenzie používateľa

Vzhledem k tomu, že jsem pět hvězdiček dal i Shawshanku, který se tímto dílem na každém druhém kroku přinejmenším inspiruje, tak je nemůžu nedat tomuhle filmu, který narozdíl od Shawshanku není pohádkou pro dospělé, ale vcelku realisticky pojatým příběhem, u kterého budete občas zatajovat dech a kde si člověk potvrdí že Clint Eastwood není jen geniální režisér, ale taky skvělý herec.... ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Keď Clint Eastwood pracoval na tomto projekte podľa skutočných udalostí o úteku z väznice Alcatraz,kde je možné vidieť inšpirácie na ďalších vynikajúcich snímkoch,napr..v 90 rokoch,je už veľká herecká Star a predstaviť si niekoho iného v tejto role by sa aj dalo,ale Frank Morris v podaní pána Eastwooda je tou správnou voľbou,lebo jeho výraz,nasadenie,hlášky sú už dávno skultovnené,a tak som rád za každý takýto druh väzenských drám najmä preto,ak je v nich bravúrna osobnosť,čo poväčšinou býva...Síce fyzická podoba je minimálna,čo sa týka Clinta,to je jeden nedostatok,inak celý snímok ma bavil vehementne od príchodu Clinta/Franka do Alcatrazu po intenzívne myšlienky o tom ako vziať roha,cez prípravy až po konečný útek...A dôjde aj na iné aktivity.A po konečnej fáze je otvorený koniec,či áno alebo nie z pevniny? A keď si pripočítam režiséra Siegela,s ktorým pracoval na pár predchádzajúcich snímkoch,nie je čo dodať. Pred slávnym Darabontovym The Shawshank Redemption je tu ešte tento,ktorý má podobnosť práve s týmto kultom,ale nie je to na škodu,lebo práve tento sa môže pýšiť titulom,ktorý prekonať sa podarí málokomu? ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Útekárska problematika je lákavá a bola námetom množstva filmov, počnúc Na smrť odsúdený ušiel, cez Motýľka až trebárs po Shawshank. Okrem príťažlivosti je však aj zradná, pretože je málo nosná. Ak podkladom pre film bola skutočná udalosť, potom si viem celkom dobre predstaviť jej 20-minútovú dokumentárnu rekonštrukciu, ktorá by ma zaujala viac, než toto spracovanie, u ktorého som sa chvíľami nudil. A tak mojím top útekárskym filmom ostáva naďalej Na smrť odsúdený ušiel, ktorého jediným nedostatkom je, že sa k nemu nedostávam ľahko. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (38)

  • Během filmování byli na ostrově neustále turisté, kteří znesnadňovali natáčení. Většina filmu tak byla natočena v noci. (Kulmon)
  • Herci a štáb poznamenali, že produkcia tohto filmu bola obzvlášť drsná a nepríjemná kvôli fyzickému prostrediu a obmedzeniam natáčania. Počasie bolo často daždivé, veterné a drsné a herci a štáb museli znášať krutú zimu bez akéhokoľvek zdroja tepla. (westerns)
  • Eastwood má jako tvůrce rád filmy, jejichž konec nutí diváky o snímcích i nadále přemýšlet, proto chtěl, aby měl Útěk z Alcatrazu otevřený konec a budil v divácích otázky, zda se uprchlíkům podařilo překonat ledové vody Sanfranciského zálivu či nikoliv. A tak vznikla ještě dodatečná závěrečná scéna, kdy dozorci najdou na pobřeží ostrova chryzantému. Tato scéna byla nápadem režiséra Siegela. (ClintEastwood)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (viac)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (viac)

Reklama

Reklama