Reklama

Reklama

25 rokov neviny

(festivalový názov)
  • Česko 25 let neviny (festivalový názov) (viac)
Trailer
Poľsko, 2020, 112 min

Réžia:

Jan Holoubek

Scenár:

Andrzej Gołda

Hrajú:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (130)

HellFire 

všetky recenzie používateľa

Velmi silná a emotivní záležitost a výstavní kousek evropského filmu. Nikdy jsem neměl pocit, že se dívám na film nebo na herce, snažící se ztvárnit roli. Byl jsem doslova pohlcený dějem, i když jsem si po půl hodině říkal, kam to všechno vlastně směřuje, protože za 30 minut se toho stane dost. Nakonec to uběhlo jako voda a já zůstal v úžasu. Hodně pomohlo, že jsem dopředu o filmu vůbec nic nevěděl. Režisér Jan Holoubek je zdá se zjevení z čistého nebe. ()

Flynn 

všetky recenzie používateľa

Polaci uz me nekolikrat přesvědčili, ze umi (Wolyň, Furioza atd.) a nase kinematografie se u nich muze pouze smutne koukat z nizsich pater kumštu. Silny film, skvěle zahraný. Vyhnulo se to patosu znamemu z USA tvorby. Ona ta Evropa ma tu kameru jinak a hlavne ty emoce. Ty z vas vytahne i bez pudru a prikraslovani. Lidi tam jsou prirozeni. Zadna modelingova agentura a ono to pak pusobi jinak. Je to silny zazitek a neskutecna nespraveslnost. Sila, co ten clovek musel prozit. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Občas, zvlášť po priemernom alebo zlom filme chodím bezcieľne po dome z izby do izby a v duchu si vravím, že už som dlho nevidel naozaj dobrý, silný film, ktorý v mojom vnútri bude dlho rezonovať. Natrafil som na 25 lat, poľský film... Vedel som, že toto bude ono, jednoducho Poliaci vedia robiť filmy. Tu na Slovensku a v Čechách je skvelý film výnimka, tam sa rodia pravidelne. Podobné filmy tu boli, rozdiel je však v kvalite. Tá je skutočne výnimočne realistická, tvrdá ako vie byť skutočný život . Skvelé herecké výkony, réžia, v niektorých silných momentoch skutočne nervovo pulzujúca, znekľudňujúca  hudba.  Fakt, že sa tento film rýchlo prebojoval do top 300 naj filmov csfd hovorí samo za seba. 100%. ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

"A vazelinu na mazanie prdele máš? Máš, kurva, alebo nie? "Nemám." Tak to ťa bude bolieť prdel."     Mimoriadne silná dráma podľa skutočných udalostí, ktorá v niečom pripomína Vykúpenie z väznice Shawshank (1994) (pár spoločných prvkov), ale ešte viac Nepravého muža (1956), keďže ten je tiež podľa skutočnosti a v podstate tiež tam nejaká krava zničila život slušnému človeku a aj celej jeho rodine. Zakríknutý hlavný hrdina Tomasz Komenda (výborný Piotr Trojan) si prejde doslova peklom - akoby nestačilo, že je neprávom odsúdený (pôvodný trest 12 rokov sa najskôr zvýši na 15 a neskôr na 25 rokov), ale ešte k tomu zažije priam masaker vo väzení, kde "spravodlivosť" berú do svojich rúk samozvaní sudcovia i vykonávatelia trestu (scény vo väzení sú veľmi silné). Spočiatku je to rozprávanie akési zmätené, keď som sa niekedy nevedel zorientovať v čase, v akom sa dej odohráva a občas som sa strácal i v postavách. Na druhej strane si ale film zachováva istú tajuplnosť, keďže presne nevieme, čo sa stalo a ako sa to stalo a dokáže si celkom zručne udržiavať aj znepokojivé napätie. Z hercov by som rád pochválil ešte výbornú Agatu Kuleszu v role matky, čo je taká silná a aj celkom  inteligentná postava. Na celej veci je inak veľmi smutné to, že keby sa v tom nezačal vŕtať jeden poctivý policajt, nikdy by to policajno-advokátsko-súdnické svinstvo nevyšlo najavo (a nevinný človek by trpel až doteraz, ak by to zázrakom prežil). Ani si radšej nechcem predstavovať, koľko je (bolo) ďalších Tomaszov Komendov a do akej miery je tento prípad iba vrcholcom ľadovca.     "Chcete, pán prokurátor, povedať, že tri inštancie, vrátane tej našej, všetky expertízy, odborníci, policajti, pochybili?" ()

Tereza_T 

všetky recenzie používateľa

Jak se tohle může vůbec stát?? Jak? Je mi hrozně, je mi fakt otřesně, možná mi u sledování filmu nikdy ani nebylo hůř. Vlastně nejde o sledování filmu, to je reálně sledování lidskýho života, zničenýho života. A kvůli čemu? Kvůli lenosti a nadřazenosti pár idiotů na nesprávných místech. Zkus si jen na chviličku představit bejt neprávem obviněný, neprávem obviněný z čehokoliv. Hrozný co? A teď si představ bejt neprávem obviněný ze znásilnění a vraždy mladý holky a být za to odsouzen. Jak hnusně se k tobě asi budou ve vězení chovat, jakej tlak to bude na tvou psychiku, budeš mít strach, budeš chtít křičet na celý kolo a nebo se jít zabít? Jak dlouho tohle může člověk vydržet než tomu začne sám věřit? Tomasz Komenda to vydržel 18 let. Film je bez debaty perfektně natočenej, sledovala jsem každou minutu se zatajeným dechem, občas i vypnutým zvukem a nebo zavřenýma očima. Zachycuje realitu nelítostně a krutě. Ta realita je to, co mě tu dostalo. Čemu může obyčejný člověk věřit, když ani nejvyšší soud nezná spravedlnosti a dokáže vznést rozsudek postavený na tak chabých, vynucených a nepodložených důkazech. Je mi fakt zle, podobný pocity jsem měla při sledování Hon (2012) a tehdy jsem si říkala, že větší pocit zoufalství asi být už ani nemůže... zoufalství ve 25 let neviny (2020) je horší. Tomasz se nakonec spravedlnosti dočkal, ale ani všechny prachy světa  nemůžou vykompenzovat teror, jakým si musel projít. Kéž by existovala jen spravedlnost a justiční omyl byl jen vymyšlený pojem, nechci ani přemýšlet nad tím, kolik neprávem obviněných lidí dnes ve všech věznicích světa sedí a jak lehce se tam může člověk ocitnout taky. Přeju Tomaszovi jen klid do jeho života na svobodě. Života na svobodě, kterej mohl být úplně jiný a hlavně o 18 let delší. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (11)

  • Komenda film o sebe nedokázal v kine dopozerať. „Odišiel som, keď bol filmový Tomek zatknutý. Bol to najhorší deň v mojom živote. Neprajem nikomu, aby niečo také zažil. Myslel som si, že to znesiem, pretože som bol na natáčaní, dokonca som hral v jednej scéne. Ale pri natáčaní tých ťažkých scén som nemohol byť,“ povedal Komenda v rozhovore pre poľský portál Magazyn WP. Poliak dúfa, že tento film prinúti každého policajta i prokurátora dobre si rozmyslieť každé rozhodnutie. (siloalampa)
  • Při oficiální premiéře filmu 10. září 2020 ve Varšavě Tomasz Komenda prozradil, že jeho partnerka je těhotná a požádal ji o ruku před shromážděnými hosty a novináři. Anna Walter návrh přijala. (Rollo_Tomasi)
  • Na úplném konci filmu se objeví i samotný Tomasz Komenda, představitele hlavní role žádá o cigaretu. (em.redrum)

Súvisiace novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené