Reklama

Reklama

25 rokov neviny

(festivalový názov)
  • Česko 25 let neviny (festivalový názov) (viac)
Trailer
Poľsko, 2020, 112 min

Réžia:

Jan Holoubek

Scenár:

Andrzej Gołda

Hrajú:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (130)

Tereza_T 

všetky recenzie používateľa

Jak se tohle může vůbec stát?? Jak? Je mi hrozně, je mi fakt otřesně, možná mi u sledování filmu nikdy ani nebylo hůř. Vlastně nejde o sledování filmu, to je reálně sledování lidskýho života, zničenýho života. A kvůli čemu? Kvůli lenosti a nadřazenosti pár idiotů na nesprávných místech. Zkus si jen na chviličku představit bejt neprávem obviněný, neprávem obviněný z čehokoliv. Hrozný co? A teď si představ bejt neprávem obviněný ze znásilnění a vraždy mladý holky a být za to odsouzen. Jak hnusně se k tobě asi budou ve vězení chovat, jakej tlak to bude na tvou psychiku, budeš mít strach, budeš chtít křičet na celý kolo a nebo se jít zabít? Jak dlouho tohle může člověk vydržet než tomu začne sám věřit? Tomasz Komenda to vydržel 18 let. Film je bez debaty perfektně natočenej, sledovala jsem každou minutu se zatajeným dechem, občas i vypnutým zvukem a nebo zavřenýma očima. Zachycuje realitu nelítostně a krutě. Ta realita je to, co mě tu dostalo. Čemu může obyčejný člověk věřit, když ani nejvyšší soud nezná spravedlnosti a dokáže vznést rozsudek postavený na tak chabých, vynucených a nepodložených důkazech. Je mi fakt zle, podobný pocity jsem měla při sledování Hon (2012) a tehdy jsem si říkala, že větší pocit zoufalství asi být už ani nemůže... zoufalství ve 25 let neviny (2020) je horší. Tomasz se nakonec spravedlnosti dočkal, ale ani všechny prachy světa  nemůžou vykompenzovat teror, jakým si musel projít. Kéž by existovala jen spravedlnost a justiční omyl byl jen vymyšlený pojem, nechci ani přemýšlet nad tím, kolik neprávem obviněných lidí dnes ve všech věznicích světa sedí a jak lehce se tam může člověk ocitnout taky. Přeju Tomaszovi jen klid do jeho života na svobodě. Života na svobodě, kterej mohl být úplně jiný a hlavně o 18 let delší. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Okamžitě mi vytanulo na mysli francouzské drama Présumé coupable. I tady zapracovala zvůle moci a i tady člověk neměl šanci se domoci spravedlnosti, dokud se po nekonečně dlouhých letech nenašlo pár lidí, kteří se nebáli do toho šlápnout. Sice to na mě nepůsobilo tak intenzivně, jako výše zmíněná francouzská záležitost, ale také tohle mě dokázalo usadit. V závěru potěšilo jak cameo opravdového Tomka Komendy, tak i alespoň malé zadostiučinění, že to s tím klukem nakonec vzalo dobrý konec. Dá-li se tedy o tom po skoro dvaceti letech v kriminále jako o dobrém konci mluvit. Další potlesk pro Polsko. 85% ()

Reklama

Renfield 

všetky recenzie používateľa

Neuvěřitelný a filmově velmi nekompromisně pojatý příběh Tomka Komendy, jemuž žádné odškodné nemůže vynahradit to, co prožil. Za to tento film by mohl být alespoň částečnou satisfakcí a snad i poukázáním na možné podobné případy. V příběhu Tomka uzemní už scéna zatčení, po niž následuje vězení, které je emočním vrcholem filmu. Zřejmě, v tomto případě totiž těžko říct, celý jeho příběh podává Jan Holoubek opravdu nebývale autenticky (mnoha scénám pomůže i výborná hudba) a samozřejmě nezapomíná ani na rodinu a zavražděnou dívku. Přesto mi trošku chybí více času pro to opravdové vyšetřování, policista s prokurátory to vzali docela hopem. Vysvětleno bylo však vše podstatné z případu, jak ale dopadli všichni ti co tohle celé způsobili? A ještě věc z nejdůležitějších, výborný Piotr Trojan! 85% ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Občas, zvlášť po priemernom alebo zlom filme chodím bezcieľne po dome z izby do izby a v duchu si vravím, že už som dlho nevidel naozaj dobrý, silný film, ktorý v mojom vnútri bude dlho rezonovať. Natrafil som na 25 lat, poľský film... Vedel som, že toto bude ono, jednoducho Poliaci vedia robiť filmy. Tu na Slovensku a v Čechách je skvelý film výnimka, tam sa rodia pravidelne. Podobné filmy tu boli, rozdiel je však v kvalite. Tá je skutočne výnimočne realistická, tvrdá ako vie byť skutočný život . Skvelé herecké výkony, réžia, v niektorých silných momentoch skutočne nervovo pulzujúca, znekľudňujúca  hudba.  Fakt, že sa tento film rýchlo prebojoval do top 300 naj filmov csfd hovorí samo za seba. 100%. ()

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Na recenzi si musel tento film pár týdnů počkat, neboť bylo velmi obtížné jej dostat z hlavy a popsat ho objektivně a bez emocí...pokud je to vůbec možné. Mohli bychom říct, že těží z tématu, který se prostě a jednoduše dobře prodává, protože vězeňská dramata byla vždy favority v širokém spektru diváků. Ovšem v tomto případě by to bylo sobecké, neboť forma zpracování, jakou režisér zvolil je nanejvýš působivá, že se patrně všem nesmazatelně vryje hluboko pod kůži. Něco tak intenzivního a tísnivého tu hodně dlouho nebylo a dost možná už znovu nikdy nebude. O to temnější film je, že jej napsal sám život. Je zapotřebí vyzdvihnout patrnou výpovědní hodnotu, která snad minimalizuje počet podobných případů a nakope prdel nejen justici, ale i dalším rádoby spravedlivým orgánům. Těžkotonážní příběh, který by se neměl nikdy opakovat, neboť je to otázka života a smrti. Dal však vzniknout impozantnímu filmu, který syrově prezentuje, jak vypadá peklo. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (11)

  • Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať. (siloalampa)
  • Komenda film o sebe nedokázal v kine dopozerať. „Odišiel som, keď bol filmový Tomek zatknutý. Bol to najhorší deň v mojom živote. Neprajem nikomu, aby niečo také zažil. Myslel som si, že to znesiem, pretože som bol na natáčaní, dokonca som hral v jednej scéne. Ale pri natáčaní tých ťažkých scén som nemohol byť,“ povedal Komenda v rozhovore pre poľský portál Magazyn WP. Poliak dúfa, že tento film prinúti každého policajta i prokurátora dobre si rozmyslieť každé rozhodnutie. (siloalampa)

Súvisiace novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (viac)

Reklama

Reklama