Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bart Tare (John Dall) už od detstva miluje zbrane. Po odchode z armády sa s priateľmi vyberie na karneval, kde stretáva dokonalé dievča - Annie Laurie Starr (Peggy Cummins). Annie pracuje ako ostrostrelkyňa v karnevalových vystúpeniach.
Bart a Annie sa vezmú, no ona je nešťastná kvôli ich finančnej situácii. Preto sa dvojica rozhodne cestovať naprieč krajinou a robiť vykrádačky. (matriosa)

(viac)

Recenzie (48)

Lima 

všetky recenzie používateľa

Na Pennův ´Bonnie a Clyde´ se to dívá hodně zespodu, ale jinak je to kvalitní noir, ze kterého by byla nadšená hirnlego, protože žena je tady coby původce veškerého zla :o) Co odlišuje tento sympatický nízkorozpočtový kousek od tehdejší tvorby jsou ty použité novátorské prvky – zejména pohled kamery ze zadního sedadla, který snímá v přímém přenosu bankovní loupeže, mě naprosto dostával, to je do té doby nepoužívaný nápad, který udělá dobře vaším chuťovým pohárkům. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Gun Crazy údajne zvyknú púšťať na amerických filmových školách nielen budúcim kameramanom a veľmi sa ani nečudujem, pretože čo tu s kamerou Harlan vyvádzal bolo niečo neskutočné a kľudne hodné všeobecnejšieho uznania v dejinách filmu na úrovni Orsona Wellesa a jeho opusu Občan Kane. A prečo som vlastne tak nadšený? Veľmi jednoduché – vidieť autentický noir z 50. rokov s totálnym minimom typicky odpudzujúco šerednej zadnej projekcie a kvantom automobilových scén (hlavne tých akčnejšieho kalibru) natáčaných bez nej a v reálnom čase plus s pohľadom zvnútra vozidla som ani nevedel, že chcem a potrebujem vidieť. Potešil tiež v jednej scéne záber na ciferník Bulova (x). A Trumbov scenár je jasný <3 (11.6.2021) (11.11.2022) ()

Reklama

Rob Roy 

všetky recenzie používateľa

Oooo. I can still dig a supreme noir. Tohle sice není esenciální zástupce co se týče některých znaků ( dialogy, nasvícení ), ale o to přeci nejde. Jde o to, že ve mně v závěrečných minutách dokázal vyvolavat to povědomé mrazení v zádech ( tímto zdravím ostatní noir companions ). Svižné tempo, silná chemie mezi postavami, na svojí dobu dynamicky zrežírované automobilové scény a vůbec dobře zvládnuté exteriérové scény. Tak trochu Bonnie a Clyde 20 let před Arthurem Pennem. ()

Topco 

všetky recenzie používateľa

Posadnutosť zbraňami, zločinom... ženou. Kým svoju posadnutosť zbraňami ako-tak ukočíroval, rozhodne už neušoféroval divokú posadnutosť ňou: svojou prvou láskou, nekonečne posadnutou zločinom. Svižné a úderné od začiatku do konca. Hmatateľná vášeň a tiesnivosť, ktorú podčiarkuje na tú dobu naozaj dynamická kamera s neobvyklými rakurzami a nápaditou mizanscénou. Milenci na úteku neboli vo filme noir nikde tragickejší a viac sexi. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Chlapovi stačí k tomu, aby sa dostal na dno, urobiť iba jednu chybu. Totiž zapliesť sa s nesprávnou ženskou. To Bart urobil a divák čoskoro vytuší nevyhnutný koniec. Dej vychádza z rovnakej historky, z ktorej vychádzali aj tvorcovia aj tu tak často spomínaných Bonnie a Clydea, zaujímavejšie ale pre mňa je, a pri sledovaní Dallovej postavy som si toho viackrát všimol, že film bol hlavným inšpiračným zdrojom pre Godarda a jeho Bez dychu. Nová vlna a film noir občas vizuálne splývajú. Kameramansky veľmi vynaliezavé, napríklad pri jednom prepade sledujeme iba záber zo zadného sedadla na Annie, ktorá sa začne rozprávať s policajtom, pričom celé prepadnutie ostane na divákovej fantázii a o detailoch sa dozvedáme iba z rozhovorov medzi nimi. ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (4)

  • Jeden ze scenáristů filmu Dalton Trumb je v titulcích uveden pod pseudonymem Millard Kaufman. Důvodem je skutečnost, že autor byl v době vzniku filmu na černém seznamu hollywoodské cenzury. (Hans.)

Reklama

Reklama