Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon
Trailer
USA, (2022–2024), 18 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Predloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(18)

Epický seriál Rod Draka se odehrává dvě stě let před událostmi ze Hry o trůny a vypráví strhující příběh rodu Targaryenů. (HBO Max)

Recenzie používateľa Sany33 k tomuto seriálu (10)

Potomci draka (2022) (S01E01) 

Príbeh: Nachádzame sa 200 rokov pred narodením Denerys - matky drakov a pozeráme sa na osudy jej predkov. Konkrétne kráľa Viserysa, jeho brata Deamona a malej Rhaenyri, ktorá je predurčená k veľkým veciam na kráľovskom dvore. Kráľovná umiera a kráľ je bez dediča a tu začína boj o moc. Začína Game of Thrones. Prevedenie: A cenu za najhorší kasting získava rodina Targeryen a ich odporné ksychty a nasilu naperoxidované vlasy. No vážne videli ste niekoho menej sympatického ako je Deamon? Proste hnus. Potešil rytiersky turnaj a nechutný pôrod. Trocha mi tam absentoval rod Starkov ale asi na nich ešte príde rada. 95% ()

Nezvedený princ (2022) (S01E02) 

Príbeh: Celá epizóda sa točí okolo toho, že kráľ je nútený si nájsť kráľovnú. Musí voliť veľmi opatrne aby si neznepriatelil ostatných lordov. Zatiaľ sa jeho brat Deamon sa korunoval vládcom Dračieho kameňa. Na mori ale zúri nový nepriateľ - Krabí princ. Prevedenie: Časť plná kecov a na pozadí sa tiež nič moc nedeje. Kryštalizujú sa nám tu ale jednotlivé vzťahy a väzby, ktoré budú zrejme v konečnom zúčtovaní ťahať za nitky v celkom kráľovstve. 60% ()

Druhý svého jména (2022) (S01E03) 

Príbeh: Kráľ usporiada lov na počesť svojho prvorodeného syna Aegona. Rhaenyra dostáva možnosť vybrať si manžela podľa seba a nie podľa mocenského vplyvu. Deamon bojuje svoju vojnu, ktorú sa rozhodne vyhrať bez pomoci kráľovstva. Prevedenie: V prvej polovici sa venujeme intrigám na kráľovskom dvore, ktoré ma celkom nelákajú ale podfarbujú príbeh. Tá druhá už je o poznanie zaujímavejšia kedy sa pozeráme na priamy boj za vládu nad morom. 90% ()

Král Úzkého moře (2022) (S01E04) 

Príbeh: Rhaenyra neúspešne hľadá svojho vyvoleného. Deamon sa vracia ako hrdina bitky o ostrovy. Všetci sa oddávajú svojim pudom pre niektoré šarže je to ale neprípustné. Prevedenie: Každý šuká s každým a seriál sa nám pomaly ale isto mení na telenovelu. Opäť priveľa tliachania a vo finále sa nič moc nedeje. Nakoľko sme už aj porazili nepriateľov z ostrovov obávam sa že sa v dohľadnej dobe nedočkáme ani žiadnej poriadnej bitky. 69% ()

Osvítíme cestu (2022) (S01E05) 

Príbeh: Deamon sa so svojou zákonitou manželkou vysporiadava po svojom.  Kráľ dohodol svadbu s Morským hadom a jeho teplým synom. TO extrémne vyhovuje Rhaenyre, ktorá neplánuje naplniť svoje manželské sľuby. Pred svadobná hostina ale všetko skomplikuje. Prevedenie: O dosť lepšie ako predchádzajúca časť. Dosť veľa vecí sa deje a dosť sa tým posúva aj príbeh. Ak sa tliacha tak to má nijaký význam a nejde to iba tak do vetra. Krvavá svadba za mňa, super nápad. 75% ()

Princezna a královna (2022) (S01E06) 

Príbeh: Posúvame sa v deji o 10 rokov dopredu. Rhaenyra má už tretieho syna ale evidentne nie so svojím manželom. Kráľovná si uzurpuje právo na železný trón. Pobočník kráľa umiera za záhadných okolností a novým pobočníkom sa stáva Oto. Deamonova žena umiera pri pôrode tretieho potomka. Prevedenie: Tvorcovia sa nám snažia nakecať, že za 10 rokov sa v celej ríši nič nedialo iba sa rodili deti a teraz za 40 minút sa pohnú ľady vo všetkých dejových linkách. Navyše sa nám vymanili niektorý herci čo značne poznačilo celý feeling. Diel vyslovene iba na posunutie deja do roviny aby sa niečo mohlo udiať. Ale akoby sme boli zas na začiatku. Pobočník sa nám vracia a Ostrovné kráľovstvá zas vystrkujú rožky. 55% ()

Náplavomarka (2022) (S01E07) 

Príbeh: Udialo sa toho vcelku dosť tak poďme po poriadku. Epizóda začína smrťou lady Laenoy. Pohrebná hostina je v dosť pochmúrnom duchu. Jej telo ešte nevychladlo a jej muž Deamon už kláti svoju neter Rhaenyru a jej draka zas uchmatne kráľov syn Eamon, ktorý si to ale odserie lebo mu princovský bastard vyklobne oko. Epizóda sa končí útekom princa Lenora, ktorý finguje svoju smrť a svadbou Reanyry a Deamona. Prevedenie: V   tejto časti sa toho deje tak veľa, že ani nemáte čas sa nudiť. Neskutočne mi nesedí hlavná hrdinka Rheanyra, ktorý po 10 skoku do budúcnosti zostarla tak o 30. Deamon dostáva čo chce a je následníkom trónu. Aj Lenor dostáva čo chce lebo môže ísť trúbiť Panošov za more bez výčitiek. Takže všetci dostali čo chcú, teda až na kráľovnú, ktorá ešte zohrá do konca nemalú úlohu. To cítim. 95% ()

Pán přílivů (2022) (S01E08) 

Príbeh: DO kráľovstva prichádzajú vzácny hostia aby potvrdili svoje právoplatné následníctvo. Či už Rhenyra pre svojich synov alebo Rheya pre svoje vnučky. Kráľ už je bezmocný a je na drogách ale keď prichádza k zásadnému rozhodovaniu zasadne opäť na železný trón. Kráľovnine plány sú tým nabúrané a pokračuje hra o tróny. Prevedenie: Tempo sa nám spomaľuje a prichádza čas na intrigy a zákulisné ťahy. Páči sa mi ako sa zrazu kráľovná a Rhenyra hrajú na šťastnú rodinku a stačila k tomu jedna kráľova reč. Syn s páskou cez oko bol mega drsný a začína sa mi ako postava celkom pozdávať nakoľko nám Deamon skrotol. Uvidíme čo sa ale bude diať po kráľovej smrti. 78% ()

Zelená rada (2022) (S01E09) 

Príbeh:  Kráľ je mŕtvy a nový následník trónu - teda aspoň podľa Kráľovnej a Ota - sa nám stratil v uliciach Kráľovho prístaviska. Všetko ale dobre dopadne lebo - nová postav - Biela Zmija ho ukryla. Menovaním nového kráľa je vojna na spadnutie a Rhenys sa postarala o grandiózne finále deviateho dielu. Prevedenie: Ja by som ten trón doprial tomu jednookému bazmegovi, ten by sa tam náramne hodil a aspoň by bola sranda. Rhenyra a celá jej rodina tu v celej časti nefiguruje a je to po väčšinu času dosť nuda ale koniec stál za to, ako sme si už stihli všimnúť pri tomto seriály. Ak by držal dynamiku celú časť určite by som dal viac ako 4 slnká. 74% ()

Černá královna (2022) (S01E10) 

Príbeh: Teraz už kráľovná Rhenyra posiela poslov so správou o dodržanie práva následníctva na Železný trón. Jej synovia sa ponúknu za poslov, čo sa nakoniec javí ako chyba. Deamon je vo svojom živle a chystá sa na otvorenú vojnu s Kráľovým prístaviskom. Prevedenie: Vynikajúce zakončenie, pre mňa nie príliš ohurujúcej prvej série. Drakov bolo dosť ale nijako neviem prísť na motiváciu niektorých postáv a to ma dosť mätie. Týpek s páskou cez oko je ale zatiaľ najviac naložená postava naprieč celým univerzom a t beriem do úvahy aj GoT. Sám som zvedavý čo prinesie druhá séria. 90% ()

Súvisiace novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (viac)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (viac)

Rod draka pokračuje v produkci

Rod draka pokračuje v produkci

24.07.2023

Spisovatel G. R. R. Martin přidal na svůj blog nový příspěvek, v němž zazněly dvě důležité informace, které by měly potěšit fanoušky Hry o trůny i Rodu draka. Tou první je, že 74letý autor pomalu ale… (viac)

Reklama

Reklama