Reklama

Reklama

Raya a posledný drak

  • Česko Raya a drak (viac)
Trailer 4

Obsahy(1)

Príbeh filmu Raya a posledný drak od štúdia Walt Disney Animation nás zavedie do fantazijného sveta a starovekej ríše Kumandra, kde ľudia a draci žijú spolu oddávna v harmónii a mieri. Ale keď jedného dňa zlá a deštrukčná sila napadla krajinu Kumandra s cieľom ovládnuť ju a zničiť, draci sa veľkoryso obetovali, aby zachránili ľudstvo. Teraz, o 500 rokov neskôr, sa to isté zlo vrátilo a záchrana ríše Kumandra leží na pleciach osamelej bojovníčke Rayi, ktorá musí nájsť legendárneho posledného draka, aby jej pomohol zachrániť a obnoviť zničenú a rozdelenú krajinu a spojiť jej rozdelených ľudí. Počas svojej dobrodružnej cesty však prichádza k poznaniu, že záchrana sveta bude vyžadovať viac ako len pomoc posledného legendárneho draka, bude hlavne potrebovať dôveru, spoluprácu a silu ozajstného priateľstva. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (4)

Trailer 4

Recenzie (289)

BoPo 

všetky recenzie používateľa

Animácia zodpovedá roku 2021. Tu sa naozaj nešetrilo. Čo mi však strašne nesedelo, tak bol vizuál drakov. Pôsobili ako z animáku pre trojročné deti a dosť rušivo vyčnievali. Príbeh je veľká sázka na istotu. Zobrali veci, ktoré opakovane fungovali vo viacerých filmoch, nahodili do toho aktuálne povinné ženské/dievčenské hrdinstvo a premázli to Srirachou. Pekné, ale zabudnuteľné. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Krásne animovaný film. Skoro sa až zdá, ako by sa Disney svojim prvým animákom reprezentujúcim juhovýchodnú Áziu chystal skôr na staršieho diváka než na najmenšie deti. Šikovne kombinuje roztomilé postavičky s vážnejšími emóciami a témami xenofóbie a straty blízkych, pričom detské i dospelejšie aspekty sympaticky a umne zvažuje. Vážnejšie momenty podáva s jemnou poetikou, aby deti nevydesil a hravejšia scéna zase nie sú prvoplánovo hlúpučká, aby dospelých nenudila. Snímka je plná akcie, farieb, ale napriek tomu zodpovedá o vzájomnej tolerancii medzi obyvateľmi roztrúseného kráľovstva a snahou jednotiť ich, dosiahnuť ich odlišnosť. V kombinácii s čiastočnými akčnými scénami s prepracovanou choreografiou i dynamikou a svižným tempom vyprávanie s dospelým doprovodom malých ratolestí určite nudiť nebude. (2.12.2021) ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Ústrednou je myšlienka obnovenia dôvery. Ničoho viac. Človek dôverujúci sa môže stokrát popáliť, ale nestratí pritom zväčša kľúč od života. Pretože okamihom nadobúdania nedôvery ku kadečomu všeličomu sa stráca zrazu všetko. Nastupuje strach, nenávisť, paranoja, koniec dialógu. A, netreba zabúdať samozrejme na to, že nedôverčivosť je síce múdrosť, to nepochybne. Ale, ako je dávno známe nedôverčivosť je múdrosť výlučne hlupákov. ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Nic tomu nechybí, jde o další dobrodružství princezny bojovnice, i ten drak je dračice. Ale byť mě tupé, nedomrlé princezny čekající na záchranu, aby zachránce následně ztrestaly svatbou, iritují, souhlasím s uživatelem flanker.27, že nedostatek mužskych hrdinů začíná být alarmující. Už by to chtělo charismatickou mužskou hrdinnou postavu po bok všem těm parodiím na chlapa tam, kde muž jako hlavní hrdina vůbec figuruje. Dětem se Raya s dračicí libily i při páté repríze a knížku, co našly v rafinované skrýši dřív, než nastal Slunovrat, si užily. Snad tedy falešný prorok dovalí plyšovou Sísu včas a radost bude dokonalá. I ta moje. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Podobne ako v prípade Moany a Coco je aj táto Disneyovka svojim spôsobom originálna. Síce vychádza zo základných štruktúr, ktoré sú tak typické pre hrdinskú cestu, ale zároveň nenásilným humorom a to ako dospelo pristupuje k látke pôsobí aj napriek farebnosti a roztomilosti celkom sviežo. Jedná sa o presne ten typ animákov ku ktorému si budete nachádzať cestu postupne a ktorý vám s ďalším pozretím bude odkrývať premyslený príbeh a zároveň fantasticky vytvorený fikčný svet. Počas pozerania som si hovoril, že by som v tom svete dokázal pobudnúť kľudne ešte hodinu, a prial som si aby tie vzťahy dosahovali až Shakespearovských rozmerov. Tento druh animákov môžem. Neprichádzajú tak často, ale rozhodne majú v sebe odtlačok akejsi nadčasovosti. Ďalšia rozprávka ku ktorej sa oplatí vrátiť. A Howard ponúka hravý a svižný soundtrack plný príjemných tém a motívov. ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (10)

  • Původní datum vydání filmu bylo 25. listopadu 2020, ale kvůli pandemii covid-19 byla premiéra přesunuta na 12. března 2021. (ČSFD)
  • Jedná se o vůbec první celovečerní film studia Disney, který vlivem pandemie covid-19 vznikal celý na dálku. Kompletní animace i natáčení dabingu probíhalo u tvůrců doma, takzvaně „homeoffice“. Na produkci filmu se tak podílelo více než 400 domácností. (Najlvin)
  • Raya je první Disneyovská princezna z jihovýchodní Asie. (Marcos22)

Súvisiace novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (viac)

Reklama

Reklama