Reklama

Reklama

Raya a posledný drak

  • Česko Raya a drak (viac)
Trailer 4

Obsahy(1)

Príbeh filmu Raya a posledný drak od štúdia Walt Disney Animation nás zavedie do fantazijného sveta a starovekej ríše Kumandra, kde ľudia a draci žijú spolu oddávna v harmónii a mieri. Ale keď jedného dňa zlá a deštrukčná sila napadla krajinu Kumandra s cieľom ovládnuť ju a zničiť, draci sa veľkoryso obetovali, aby zachránili ľudstvo. Teraz, o 500 rokov neskôr, sa to isté zlo vrátilo a záchrana ríše Kumandra leží na pleciach osamelej bojovníčke Rayi, ktorá musí nájsť legendárneho posledného draka, aby jej pomohol zachrániť a obnoviť zničenú a rozdelenú krajinu a spojiť jej rozdelených ľudí. Počas svojej dobrodružnej cesty však prichádza k poznaniu, že záchrana sveta bude vyžadovať viac ako len pomoc posledného legendárneho draka, bude hlavne potrebovať dôveru, spoluprácu a silu ozajstného priateľstva. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (4)

Trailer 4

Recenzie (289)

LND 

všetky recenzie používateľa

Podobu Disney „princezny“ na sebe tentokrát bere Indiana Jones a musím říct, že jsem to žral od začátku do konce. Je až neuvěřitelné, kam se Disney dokázal posunout v akčních scénách a animacích. Hlavně voda a déšť, to je opravdu umění. Ohledně příběhu je pravda, že lze zhruba tušit, jak to dopadne, ale tak už to u filmů tohoto druhu bývá, že :) Film v žádné části neztrácí tempo a závěr je pořád patřičně kulervoucí. Nemám co vytknout. ()

ChArLeNe 

všetky recenzie používateľa

Animácia sa im veľmi podarila, a pozerať sa na to na veľkom plátne by bol väčší zážitok. Akurát sa mi nepáči, že draci vyzerajú ako plyšáci. Príbeh tiež nezaostáva, mám rada príbehy o zrade, dôvere a odpustení, naviac je film zaobalený do mýticko-dobrodružného príbehu so sympatickou hlavnou postavou a vtipným drakom a vedľajšími kamarátmi na ceste za záchranou krajiny. (SPOILERY) Páči sa mi taktiež dôležité posolstvo (a hlavne teraz v pandemickej situácií) - aká dôležitá je dôvera pre to, aby spoločnosť fungovala, a že pre záchranu spoločnosti je lepšie dať zlosť, pomstu bokom pre prospech všetkých. Neťahať sa o to kto začal čo, keď je spoločnosť v ohrození, pretože takýmto spôsobom dôjde k záhube na obidvoch stranách, všetci stratia. Je lepšie ťahať za jeden koniec ako tím, než sa sebecky starať len o tích svojich. Ako sa spieva v soundtracku: We have a choice to Build or destroy to Fight or to come together. Film je o sile vzájomnej dôvery, a poukazuje na úskalia jednostrannej dôvery. Nepropaguje slepú dôveru, práve naopak, niekoľkokrát poukázal na to, ako slepá dôvera môže ublížiť, a že najprv si treba človeka overiť či po zrade mu môžeš znova dôverovať. Ale keď čelíš situácií, keď ti ide o život, keď ide o prežitie spoločnosti, tak buď zomrieš zatrpknutý a stiahneš všetkých so sebou alebo sa rozhodneš mať trochu viery, a keď ten druhý človek činom preukáže, že je možné mu veriť, tak tento čin dáva priestor pre odpustenie. Chýbal mi na konci nejaký monológ, voice-over (ako bolo v Zootopii) o tom, že sa samostatné kráľovstvá skutočne poučili o tom, že spolu sú silnejší a majú väčšiu šancu prežiť než keď sa každý stará len o seba. Film mi miestami pripomína Nekonečný Príbeh - Ničota = Druun, že sledujeme postavu na ceste za záchranou sveta a po ceste nachádza priateľov, ktorí pomáhajú, celý film si myslíme, že tento človek/bytosť všetkých spasí ale na konci sa dozvedáme čo a kto skutočne zachráni svet Fantázie / Kumandru. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Už počas úvodnej retrospektívnej vysvetľovačky som sa stratil a neviem, či to bolo čisto nepozornosťou, alebo skrátka už tento typ animákov cieli na úplne iné skupiny divákov, rozumej, nie je až tak pre celú rodinu ako sa na prvý pohľad zdá. Rozhodne ma potešil fakt, že v skutočnosti ide o road movie a navštevujeme stále nové kraje, ale keď už po x-tý krát v hollywoodskom filme všetko stojí na zozbieraní mocných kameňov, tak už je to na facepalm. Inak fajn animák, ktorý rozhodne doporučujem deckám lačným po non-stop akcii. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Ale jo, docela povedenej animak. Respektive takova sazka na jistotu, ktera pripomina Vaianu a x dalsich animaku. Takze necekejte nic prekvapivyho, film jede podle stokrat omlety sablony, akcni sceny stridaj ne moc vtipny scenky a do toho sem tam trochu zdimani emoci. Hlavni hrdinove jsou vcelku fajn, dej svizne odsejpa, ale podle traileru jsem prece jen cekal trosku epictejsi fantasy. Proste poctive odvedena prace bez spetky originalniho napadu na kterou si za chvili ani nevzpomenete. Slabsi 4*. ()

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Při sledování filmu mi v průběhu děje na mysli vytanulo hned několik různých snímků, k nimž měla Raya a drak v určitém slova smyslu blízko - ať už se jednalo o dystopické příběhy (Šílený Max, Smrtelné stroje), Mimi šéfa (kdo viděl, pochopí) či "obscurovsky" vypadající nestvůry Druuni. Tím však nechci tvrdit, že by tato disneyovka jen vykrádala starší filmy a neměla žádnou přidanou hodnotu. Raya a drak je příběhem o naději a důvěře, o vzájemnosti a ohleduplnosti, ale i o lžích a lidské podlosti. Sisu s hlasem Awkwafiny byla opravdu vtipně kouzelná a na humoru tomu přidávaly postavy Noi s triem opičáků a Tuk Tuk (coby rozkošný kříženec pásovce a Totora). V neposlední řadě nesmím opomenout zmínit dechberoucí animaci. Člověk sice tuší, jak to celé dopadne, i tak jsem se ale nechal v poslední třetině filmu řádně napnout, ale i mile dojmout. ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (10)

  • Jedná se o třetí animovaný film společnosti Disney, který je produkován v poměru stran 2.35:1. Další dva zmíněné snímky jsou Duše (2020) a Frčíme (2020). (Kuzmik)
  • V celém filmu najdeme pouze jedinou zpívanou skladbu, která je v závěrečných titulcích. Jedná se tak o patnáctý film studia Disney, který netypicky postrádá muzikální složku. (Najlvin)

Súvisiace novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (viac)

Reklama

Reklama