Reklama

Reklama

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

  • Česko Prvok, Šampón, Tečka a Karel (viac)
Trailer 1
Česko, 2021, 118 min (Alternatívna 112 min)

Réžia:

Patrik Hartl

Predloha:

Patrik Hartl (kniha)

Scenár:

Patrik Hartl

Kamera:

Tomáš Sysel

Hrajú:

Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Hofmann, Jana Kolesárová, Zuzana Norisová, Kristýna Boková, Petra Polnišová, Daniela Kolářová (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Prvok, Šampón, Tečka a Karel sú dlhoroční kamaráti v strednom veku, ktorí si na triednej stretávke po dvadsiatich rokoch priznajú, že nežijú tak, ako si predstavovali. A rozhodnú sa s tým niečo urobiť. Je možné riešiť krízu stredného veku provokatívnou hrou s takmer nesplniteľnými úlohami? Ako štyridsiatnik zistí, či je naozajstný chlap? Ako zabráni korózii svojich ideálov, rozplynutiu snov a scvrkávaniu semenníkov? Prvok, Šampón, Tečka a Karel sa pokúsia nájsť v sebe odvahu urobiť poriadnu kravinu ako zamlada. Alebo aspoň odvahu hovoriť za všetkých okolností to, čo si naozaj myslia. Kto splní úlohu, nie je „sráč“... (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (636)

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Muži na tahu za ideály z dob studií, jenže „nebýt sráč“ nyní naráží na dříve neznámý limit zodpovědnosti k blízkým i k sobě.. Kombinace třeskutého, sexismem uleptaného humoru Kolečkova typu a dramatu ve stylu Soukromých pastí, kterému k životnosti bolestně schází plastičnost ženských postav. Nějak extra mi nesedla, teda kromě Lenky Filipové kašmírované zepelíny.. ()

Vančura 

všetky recenzie používateľa

I kdybych si odmyslel svou odvěkou averzi k filmovým adaptacím knižních bestsellerů (respektive averzi k Hartlovi samotnému, byť v jeho případě je asi spíš přesnější mluvit o mé dokonalé lhostejnosti, protože mě jeho knihy absolutně nezajímají, nehodlám na tom nic měnit, a vlastně jsem se o tom člověku dozvěděl relativně nedávno, a je mi asi tak sympatický jako Evžen Boček, tedy vůbec), stejně by mě to moc nenadchlo. Trailer vypadal slibně, ale z výsledné projekce jsem si neodnesl nic moc víc, než občasné uchechtnutí (třeba nad natáčením té nádherně debilní reklamy na polévku), a z herců mě tam bavil jen Hofmann (kterého miluju kdekoli se objeví, poté co jsem ho objevil v seriálu Most). Přišlo mi to do jisté míry odtržené od reality (byť třeba ne tak moc, jak u Vejdělkových filmů), irituje mě ten příšerný název knihy/filmu, některé motivy tam pro mě z nepochopitelných důvodů vyšumí do ztracena (Tečkovy urologické potíže), a celkově mi ty postavy přišly dost nevěrohodné, a proto mě irituje představa, že by snad měly někoho reprezentovat. Nové české filmy a priori nezatracuji, ale zrovna v tomto případě se nemohu ubránit dojmu, že kdybych ho neviděl, o nic moc bych nepřišel. ()

Reklama

claudel 

všetky recenzie používateľa

Nevybavuji si, že by byl nějaký český film tak hvězdně obsazen, že by i ty nejmenší role sehráli naši přední herci. Ústřední kvarteto navíc nemohlo být zvoleno lépe. Tenhle fakt zdobí snímek nejvíce. Knihu, jako všechny ostatní od Patrika Hartla jsem samozřejmě četl, ale uplynula již dlouhá doba, tak jsem si pamatoval pouze útržky. Když si filmovou adaptaci vzal do rukou sám autor, nepředpokládám, že by to mohlo dopadnout nějakým excesem či fiaskem. Mně film sedl do nálady a považuji jej za hořkosladkou realitu mnoha lidí. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Vo finále som ostal absolútne prekvapený. "Prvok, Šampón, Tečka a Karel" tak trošku naznačuje, že naši českí susedia ešte nezabudli, čo je to humor. Kým rok 2020 českú komédiu absolútne pochoval niekam na dno ("Chlap Na Střídačku" , "Bourák" , "Štěstí Je Krásna Věc" , "Casting Na Lásku"), tu sa bude rozprávať úplne iný príbeh. Musím povedať, že všetci z našej ústrednej štvorice podali skvelé výkony, film je vtipný na správnych miestach a je dramatický na správnych miestach. Reálne by som povedal, že film je asi viac drámou než komédiou. Alebo v istom momente im ide humorná karta, no potom nám tvorcovia viac odhalia karty a uvedomil som si, že je to celé vynikajúco napísané. Nečítal som knihu, no ak je to spracované rovnako ako vo filme, tak sa nedivím, že ide o tak skvelý zážitok. Pretože všetci čo sa do toho zapojili tento film spravili skvelým. Osobne by som povedal, že jediné čo ma iritovalo na filme bolo, že sa tu často objavia talentovaní herci, ktorí majú na viac, než byť zasadení len do malej role, ktorá je tam na pár sekúnd alebo minút. A keby ide o jedného, tak mi to nevadí. No tu ich bolo skutočne poriadne veľa. A ide o role, ktoré mohol zahrať ktokoľvek. No musím uznať, že už dávno som sa necítil pri českom filme tak dobre ako tu. A skoro som uvažoval o svojom najvyššom ratingu. Keď som si to ale v hlave rozležal, nejaké zakopnutia by som tu predsa len našiel. No to priateľstvo, tá úprimnosť a dobré nápady ma skutočne pozitívne prekvapili. Jeden z najlepších českých filmov posledných rokov. Hodnotenie: A ()

Pethushka 

všetky recenzie používateľa

V posledních dvou dnech jsem kromě tohohle filmu viděla taky Bábovky. A ty mě tak nějak přinutily přidat Prvokovi a spol. hvězdičku navíc, protože ten rozdíl je prostě obrovskej. Fajn, občas mě ten humor míjel, ale jinak jsem si to vcelku užila. Dobrá parta, charismatickej Hofmann... klidně si to dám zas a znovu a těším se na další Patrikův počin. Víc než na ten knižní. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (27)

  • Námět nejdříve Patrik Hartl zpracoval jako filmový scénář. Následně ho převedl do knižní podoby. Se scénářem pomáhala dramaturgyně Iva Jestřábová. (JT19)
  • Ve scéně, kdy hlavní postavy přeskočí hřbitovní zeď a skočí do listí, jsou vidět matrace pro zmírnění pádu. (A.MacGyver)

Súvisiace novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené