Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Koniec februára 1836. Štát Texas sa chce odtrhnúť od Mexika, kde vládne diktátor, generál Antonio López de Santa Anna (Emilio Echevarría). Samozrejme, že s takou iniciatívou nesúhlasí a vyšle proti odbojným osadníkom menšie vojsko, aby ich snahy potlačilo. Osadníci sa ubránia a Santa Anna musí s hlavnou časťou mexickej armády vydať sa na sever. Veliteľ Texasanov vydá rozkaz, aby sa milície osadníkov stiahli, ale dve skupiny ho ignorujú. 187 osadníkov a dobrovoľníkov sprevádzaných dvadsiatkou žien a detí pod velením plukovníka Williama B. Travisa (Patrick Wilson), obchodníka a kongresmana Davyho Crocketta (Billy Bob Thornton) a dobrodruha Jamesa Bowieho (Jason Patric) sa opevní v Alame pri San Antoniu. Komplex chabo zabezpečenej pevnosti obľahne päťtisíc mexických vojakov. Osadníci sa preľaknú, chcú sa aj vzdať, ak im Mexičania zaručia voľný odchod. Santa Anna však potrebuje udeliť exemplárnu príručku a požaduje absolútnu kapitulácia. Texasania odmietnu. Zúfalý odpor obrancov zlomia Mexičania po trinástich dňoch ľútych bojov 6.marca, všetkých mužov, ktorí prežili, popravia. Prepustia iba ženy, aby rozšírili informáciu o porážke Alama. Mexičania sa však čoskoro dočkajú nemilého prekvapenia, keď ich na hlavu porazí armáda generála Sama Houstona (Dennis Quaid)... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (105)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Viva Santa Anna ! ... Zaujímavé herecké obsadenie v snímku, ktorý sa rozbieha dosť pomaly, ale od polovice s príchodom mexického generála Santa Annu, naberá druhý dych. Slušné bojové scény, hrdinská smrť J. Patricka a zaujímavý B.B. Thorton v úlohe legendárneho lovca s presnou muškou (mexický diktátor by vedel rozprávať). Snímku prospieva, že mexičania hovoria rodnou rečou a nie angličtinou - naberá to na dramatičnosti a hlavne je to hodnovernejšie.60%. ()

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Přes znepokojivé zprávy o problémech s natáčením, hereckým obsazením i postem režiséra nakonec výsledná podoba filmu není uměleckou prohrou. Pro ty, kteří nepřekousnou přímočaře politické zabarvení eposu Johna Wayna, je tahle „realističtější“ verze ideální možností, jak se seznámit s pro Američany zásadní kapitolou historie jejich národa. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Aj ja som si myslel, že toto herecké zloženie by kľudne utiahlo aj vojnovú drámu, no nakoniec zostali dobré len tie sekvencie z boja a B.B.Thornton. Ostatní akoby to točili pre charitu. Réžii to bolo asi tiež jedno a strih si dal pauzu už na začiatku. Jednoducho slušná akcia s nechápavo nanič pokusom o drámu s prežitím. Seriózna oddychovka na jedno použitie. 60%. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,...JEDINÁ HODINA SLÁVY STOJÍ ZA CELÝ ŽIVOT V ÚSTRANÍ." __ Slávny príbeh o hŕstke mužov beznádejne a do posledného dychu brániacich niekoľko rozpadnutých múrov. I keď všetci padli, víťazmi bitky sa stali práve oni. Zvláštne, že sa ,,Alamo" stalo absolútnym prepadákom, pritom ako tu už odznelo, vôbec sa nejedná o vyslovene zlý film, len občas mohol byť umnejšie natočený. Čo by som ,,Alamu" vyčítal bol miestami trocha rozvláčnejší dej i keď o vyslovenú nudu sa nikdy nejednalo a potom záverečných 15 minút, ktoré by som však vedel prehliadnuť, pretože je jasné, že si ich Američania nemohli odpustiť (hádam by nenakrútili film o svojom absolútnom debakli) - víťazstvo dosiahli za 18 minút! Ten prekvapujúco vysoký rozpočet vo filme nie je ani veľmi vidieť a i keď sa to zrejme veľmi nehodí, stačí sa len pozrieť ako bombasticky vyzerá napr. taký jeden diel Pána prsteňov, ktorý nestál ani 100 miliónov $. Spomínať B. B. Thortona už ani nemá význam, ale zaujal ma aj Emilio Echevarría ako generál Santa Anna, ktorý sa bezpečne postará o to, že budete Mexičanov nenávidieť a Američanom všemožne držať palce i keď ich dni sú už zrátané. Predovšetkým finálny nočný útok je strhujúco, až vlastenecky nakrútený a v mnohých ohľadoch chytí za srdce. ()

sharky 

všetky recenzie používateľa

70%. Golfista to napsal naprosto přesně:" Američani zrovna nemilují pohledy do vlastní historie ve kterých ani tak nevlají hrdé americké vlajky, ale spíš bojují špinaví a unavení vojáci a vzbouřenci." Já to mám radši bez těch vlajek a fanfár. Na jedné straně se skvělým unaveným stárnoucím crocketem- thortonem, který se začíná bát a nadruhé straně hrůzostrašný tyranský generál santa anna (v reálu mimochodem spoluvynálezce žvýkačky), který vraždí ženy i děti. Ti dva jsou skvělí a drží film nad hladinou průměru - nízko - ale drží. ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (16)

  • 9 rokov po páde Alama sa stal Texas 28. štátom USA. (Smok)
  • Crockett (Billy Bob Thornton) hrá na svoje husle "Mockingbird Quick Step". Pieseň je verzia "Listen to Mockingbird" a vznikla v roku 1855, 19 rokov po obliehaní Alama. (Smok)
  • Kedže v skutočnosti boli Pevnosť Alamo a dedina v ktorej si rozložil vojská generál Santa Anna omnoho viac vzdialené od seba a tvorcovia nechceli zvyšovať náklady ďalekými presunmi techniky, bol celý film snímaný tak, aby u diváka vznikol pocit niekoľko kilometrovej vzdialenosti objektov. (andykovac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené