Reklama

Reklama

Loki

(seriál)
  • USA Loki
Trailer 1
USA, (2021–2023), 10 h (Minutáž: 42–59 min)

Tvorcovia:

Michael Waldron

Predloha:

Stan Lee (komiks), Larry Lieber (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Autumn Durald

Hrajú:

Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Richard E. Grant, Gugu Mbatha-Raw, Owen Wilson, Cailey Fleming, Michael Rose, Wunmi Mosaku, Sasha Lane, Eugene Cordero (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(12)

V seriáli Loki od Marvel Studios odohrávajúcom sa po udalostiach filmu Avengers: Endgame nepredvídateľný záporák Loki (Tom Hiddleston) pokračuje vo svojej role boha falošnosti. (Disney+)

Recenzie používateľa Milano33 k tomuto seriálu (7)

Loki (2021) 

Veľmi originálny a nápaditý prírastok do rozsiahleho Marvel univerza. Seriál Loki však vyniká svojou neokúkanosťou, nekonečnou formou a experimentálnou náplňou. Loki má jednú obrovskú výhodu od ostatnými projektmi a tou je jeho celková bezbrehosť. Tým, že sa seriál točí okolo cestovania v čase, paralelným vesmírom a alternatívnymi realitami, tak nie je v podstate ničím limitovaný. Loki si môže robiť čo chce, má obrovský potenciál na to sa naplno odtrhnúť z reťazou a poriadne sa vyblázniť. Vizuál je podmanivý, efekty sú luxusné a hudba je dychberúca. Show však predovšetkým vsádza na postavy a nahliadnutie do vnútra jednotlivých charakterov (najmä záporakov) patrilo k tomu najlepšiemu. Na psychologickej a emocionálnej rovine si vedie senzačne. A groteskné situácie taktiež zaručene pobavia. Tom Hiddleston zase dokazuje, že je najšarmantnejší a najcharizmatickejší herec celého MCU a tieto isté atribúty prenáša i do stvárnenia postavy Lokiho. Loki je spolu s Wandou mojou najobľúbenejšou postavou Marvelu a vlastný seriál si bez najmenších pochýb zaslúžil. Jeho postava v tomto seriály dostala nový rozmer, psychickú hĺbku a emocionálne podfarbenie. I keď už predtým pri scénach s Thorom prejavoval emócie i empatiu, tak až v tomto seriály sa naplno prejavil z citového hľadiska. Samozrejme, Loki je stále tým narcistom, pokrytcom, notoricky známym klamárom, podvodníkom, bohom ľstí, klamstiev, podvodov a úskokov. Ale už sa mu ako tak dá dôverovať a hlavne jeho vzťah so Sylvie ho zmenil na nepoznanie a poprvýkrát v živote pocítil, ako chutí láska. Mobius je ten typ postavy, ktorá sa stala tak zaujímavou a sympatickou iba vďaka hereckému prejavu. Owen Wilson si pre seba ukradol väčšinu seriálu, bavil ma pri každej scéne a najmä konverzačné scény (čím dlhšie, tým lepšie) s ním a s Tomom Hiddlestonom boli vždycky novou a nezabudnuteľnú skúsenosťou. Mobius a Loki mali medzi sebou veľmi podarenú chémiu. Keď boli títo spoločne v jednej miestnosti, tak bolo zakaždým o zábavu postarané. Owen je do značnej miery komediálnym hercom a je to na ňom vidieť, avšak ani tie dramatické roviny mu nerobia nijaký problém. V tomto je vidieť, akým flexibilný hercom Wilson v skutočnosti je. Pri Sylvie sa casting skrátka podaril, Marvelu vybral pomerne neznámu herečku a tento risk sa mu vyplatil. Už si nedokážem predstaviť lepšiu hereckú predstaviteľku, ktorá by sa chopila tejto role. Sophia Di Martino sa zhostila ženskej verzie Lokiho mimoriadne presvedčilo, perfektne sa s Lokim dopĺňali. Po novom, keď máme aj mužskú a ženskú Lokiho variantu, tak sa mi to zdá byť také vyvážené. Keď sa na to pozrieme, Loki je sám o sebe jedná veľká paralela a teraz s nežným pohlavím po boku toto unikum naberá nový rozmer. Neskutočne som si užíval sledovať toho kontrastu, ktorý vznikol medzi Sylvie a Lokim. Ich vzťah bol naozaj dynamický a čarovný, plný dôvery i nedôvery. A pre večne do seba zahľadeného a egocentrického Lokiho sa Sylvie nesmierne hodí a nedivím sa, že jej tak veľmi prepadol. ()

Veľkolepé poslanie (2021) (S01E01) 

Predstavte si Doctora Who spojeného s Rickom and Mortym v Marvel prevedení, a vznikne vám Loki. Loki je rozhodne jedna z najlepších postáv MCU a svoj vlastný projekt si plne zaslúžil. Seriál sa vydáva svojou vlastnou cestou a skrz cestovanie v čase a alternatívne reality je hneď jasné, že s pôvodnou timeline to bude mať pramálo spoločné, čo je aj dobre. Táto skutočnosť dáva Lokimu obrovský potenciál sa naplno prejaviť, odtrhnúť z reťazou a predviesť nám nejedno bláznivé dobrodružstvo. Loki má vskutku unikátny vzhľad a podmanivú vizuálnu stránku, je to jedno veľké kochanie sa nádherou, ktorou sa nebudete vedieť nabažiť. Potešenie prinesú i najrôznejšie inovatívne prvky, akými sú vychytávky TVA a fascinujúce hrátky s časom. Také spomaľovanie alebo zasmyčkovanie času zaručene pobaví. Najviac som si však užíval dynamiku a interakciu medzi Tomom Hiddlestonom a Owenom Wilsonom. Slovná konfrontácia Lokiho agentom Mobiusom a následná konverzačná scéna priniesla mnoho vtipných a sarkastických momentov, ale i psychologické prehĺbenie Lokiho a záverečné sebauvedomenie - náhľad do vnútra. A toto všetko bolo krásne zaobalené do vkusných metafor. ()

Variant (2021) (S01E02) 

Naprostá senzácia! Tomuto sa hovorí drastický vývoj udalostí. Takéto rýchle a skoré narušenie a následné rozštiepenie posvätnej timeline som nečakal. Loki a Mobius ako parťáci majú úžasnú dynamiku, ktorá funguje aj vďaka báječným hereckým kreáciám Toma Hiddlestona a Owena Wilsona. Loki je skvelý a Tom si hranie tejto postavy očividne užíva. Loki je ukecaný, veľmi rád sa počúva, a ten jeho odľahčený prístup, ako ku všetkému pristupuje, proste zbožňujem. Zvraty parádne fungujú, a to najmä kvôli predvídateľne nepredvídateľnému Lokimu a jeho ženskej verzii, ktorá v priebehu jedného diela, spravila viacej paseky, než náš Loki za celé pôsobenie vo filmoch. Neskutočne kvitujem ten prístup, akým spôsobom sa seriál uberá a spraviť z alternatívnych Lokiho verzií antagonistov, bola trefa do čierneho. ()

Lamentis (2021) (S01E03) 

Tom Hiddleston a Sophia Di Martino majú medzi sebou neskutočne iskrivú chémiu. Ženská verzia Lokiho, Sylvie, si ma naplno získala a s Tomovim Lokim si ihneď padla do oka. Síce tie uštipačné hádky a urážky stáli rozhodne za to a hltal som ich jedna radosť. Keď však konečne došlo na tie zmysluplnejšie a emotívnejšie konverzácie, kedy sme obom variantam nazreli viac do hĺbky, tak vtedy už som bol naprosto odvarený. Tá ich dynamika a prezieravosť, tie paralely medzi nimi dvoma, a napriek tým všelijakým rozdielom sa napokon prepracovať k tomu, čo ich spojuje, ma proste uhranulo. Loki a Lydia tvoria parádny, kontrastný a zároveň identický celok, z ktorého ťaží celá epizóda. A zase vizuálna krása spočívala predovšetkým v očarujúcej ukážke klamov, čar a ilúzii, ktorú nám obe Lokiho verzie nadelili. ()

Narušenie nexusu (2021) (S01E04) 

Komentár obsahuje spoilery! Tak toto bola riadna sila, tempo sa drasticky zvýšilo a dianie v TVA nadobudlo nové, obludné rozmery. Owen Wilson mi v minulej epizóde celkom chýbal, našťastie je späť a zase sa báječne vsadilo na už overenú taktiku, ktorou je záživná interakcia medzi ním a Tomom Hiddlestonom. Znovu sme sa navrátili k ich povestným posedeniam, ktoré zakaždým zabavia a o niečo viacej psychologicky prekreslia obe postavy. Loki si priznal svoju náklonnosť k Sylvie, zatiaľ čo Loki zasial v Mobiusovi pochybnosti. Konečne Mobius prezrel, stal sa plnohodnotným Lokiho priateľom, avšak malo to svoju cenu. Mobiusová údajná smrť ma zasiahla, vtedy mi bolo ešte ľúto, že takto skoro nás opúšťa Owen, i keď sa tak asi nakoniec nestane. Aj Loki spolu so Silvie sú vážne roztomilý a sladký. ()

Cesta do tajomna (2021) (S01E05) 

Neskutočne precítená epizóda, ktorá skutočne krásne hrala na city. Postavy ako Loki, Sylvie, Mobius sú tak precízne vykreslené a s logickými motiváciami, že sú tým vôbec najsilnejším článkom seriálu Loki. Majú potrebnú emocionálnu hĺbku, čím dodávajú aj samotnému zážitku určité emocionálne zafarbenie. S týmito skvostnými postavami jednoducho súcitite, sympatizujete a dokonca sa do nich vžijete, takže spolu s nimi prežívate každý jeden emocionálny okamžik, či už ten veselý alebo smutný. Príbeh je nabitý akciou a grotesknosťou, ale i tak sa nájde priestor na ďalšie prehlbovanie vzťahov. Objatie na rozlúčku medzi Lokim a Mobiusom ma velice dojímalo. Pri romanticky ladenom rozhovore s Lokim a Sylvie som sa vážne červenal. Tá scéna mala veľmi príjemný vibe, síce trošku vychytralým spôsobom klišeovitá, ale vo výsledku naprosto prekrásna. A keď sa Loki a Sylvie konečne chytili za ruky, bol to nesmierne hrejivý a uspokojujúci  pocit. ()

Na večné časy. Navždy. (2021) (S01E06) 

Silné finále! Jediné, čo mi docela skazilo finálny dojem, bol trápny záporak s jeho detinským humorom, ktorý sa vôbec nehodil k inteligentnému humoru seriálu. Ten zdĺhavý rozhovor starostlivo vybudoval napätú atmosféru a ako nevyhnutná eskalácia tejto výstavby poslúžila vzájomná konfrontácia medzi Lokim a Sylvie. Tento slovný i fyzický stret fantasticky odzrkadlil psychické rozpoloženie oboch Lokiho variant. Bola tam cítiť tá nechuť do boja i tie intenzívne emócie, ktoré jeden k druhému prechovávali. Bolo veľmi ľúto, že muselo dôjsť k takémuto stretu záujmov. Lokiho dojemné slová na konci a následné spečatenie ich krásneho puta bozkom boli vrcholnými scénami tejto skvostnej sekvencie. A ten záver nastolil nový poriadok čo sa multiverzu týka a už teraz netrpezlivo vyčkávam na druhú sériu. ()

Súvisiace novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (viac)

Daredevil nabírá nové tvůrce

Daredevil nabírá nové tvůrce

29.10.2023

Nedávno vyšla zpráva, že Marvel kompletně překopává svoji televizní strategii a uchýlí se nyní k tradičnímu formátu pilotů, showrunnerů a tzv. writer’s room (menších skupinek scenáristů, kteří mají… (viac)

Posuny v marvelovském kalendáři

Posuny v marvelovském kalendáři

04.09.2023

Stávka nebo ne, šéf studia Disney Bob Iger už delší dobu tvrdí, že společnost hodlá výrazně ubrat na míře obsahu, zejména toho seriálového, který proudí na streamovací službu Disney+. A platí to… (viac)

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (viac)

Reklama

Reklama