Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Chudobný muzikant s dobrým srdcom ako odmenu za to, že sa rozdelí aj o posledný kúsok chleba napriek tomu, že je sám hladný, dostane za odmenu zázračný obrúsok, na ktorom sa objavujú tie najlepšie pochúťky. Lakomý krčmár mu ho však ukradne spolu so zázračným oslíkom, z ktorého sa sypú dukáty... (RTVS)

Recenzie (331)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

"Obušok, z vreca von!" či v originále "Obušku, z pytle ven!". Veď už len ten názov je trapný. Ja som túto starú českú rozprávku nikdy nemal rád. Ani ako decku sa mi to vôbec nepáčilo. Myslím, že to je predovšetkým preto, že bol do hlavnej úlohy obsadený slizký buzík Ladislav Pešek. Tento pajác mi bol vždy silne protivný. No a keď začal vyspevovať, že si s písničkou svetom vykračuje ako ptáček, tak som mal chuť mu vytrhnúť tú balalajku, na ktorej brnkal a rozmlátiť mu ju o hlavu. * ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

„S písničkou jedu jako ptáček, hyjé, hyjé oslíčku. Už mě domů veze můj ušáček, pospěšme si trošičku.“ Starodávna rozprávka so skvelým hercom v hlavnej úlohe – pánom Ladislavom Peškom. Škoda, ale nikdy som si k nej nenašla vzťah. Pesničky boli pre mňa nepríjemne jednoduché a atmosféra okolo tancujúcich dedinčanov prehnane budovateľská. Ak si uvedomíme, kedy film vznikol, klobúk dole za dnes už úsmevné filmové triky (obušok, či lietajúci dáždnik). ()

Reklama

castor 

všetky recenzie používateľa

V době budovatelských filmů se naštěstí našel čas i na milou pohádku, která se už dávno zlatým písmem zapsala mezi nestárnoucí klasiky. Příjemná atmosféra, přepálená barevnost, chytlavé melodie, výborní herci a přímočarý děj, který neodmyslitelně patří k tuzemským vánočním svátkům. Zdaleka neleze na nervy a potěší i třeba za deset let. Holt, kdepak ty staré zlaté pohádkové časy jsou.. ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Hej, na světě je přece krásně! Zvířátka celého lesa se diví, i když zajíčkovi je výslovně řečeno, že se divit nemá. Kouzelný dedeček, který lítá v deštníku i se svým pejskem. Ta scéna s obuškem mi jako dítěti připadala k popukání, vlastně mi tak připadá pořád, jsou věci, které člověk vidí stále dětskýma očima. A kdo se nerad usmívá, ten je starý protiva a pohádku, kde je tak roztomilý, hudebně nadaný psík, si nezaslouží vidět. ()

kaposlav odpad!

všetky recenzie používateľa

Toto ma na svedomí zrejme podobný propagátor komunizmu ako tú frašku Dařbuján a Pandrhola (1959). Mrdať deti jedno za druhým rok čo rok áno, ale živiť ich ma niekto iný. Čo na tom, že som debil bez peňazí? Veď na vine je vždycky nejaký podnikateľ. Každopádne ho treba vykresliť ako chamtivého antifilantropa, čo nemá súcit s blbcom, čo najviac energie mrhá na svoj reprodukčný potenciál. Z takýchto filmových výplachov sa nechali inšpirovať najmä naši potmavší spoluobčania a neprešlo ich to ani po revolúcií. Výsledok dnes vidíme všetci ako v SR, tak i v ČR. Našťastie tu máme cirkev, ktorá káže milujte sa, množte sa. Tak nech sa páči a môžete sa o tie mnohopočetné rodiny aj s darebnými rodičmi starať, ale zo svojho, čo je odveký problém cirkvi, keďže oni nič neprodukujú a žijú z daní pracujúcich a z príspevkov. Toto sú choré nebezpečné myšlienky, čo propaguje táto takzvaná rozprávka, ktorá vznikla z úplne iného dôvodu ako na čo sa hrá. Ja sa ani nečudujem, že Hitler je tak populárny a že ľudia vyjadrujú tak radikálne riešenia problémov ako čo počúvam a odpor voči emigrantom. História sa opakuje. Vlastne táto rozprávka nás učí, že máme byť dobroprajní a pohostinní k tým, čo majú veľa detí a nič do úst a potom keď si zvyknú, že ich chováme ako prasce, tak sa množia vo veľkom ďalej. Rozdiel je ten že z prasat je úžitok. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (13)

  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)
  • Chleba „u jitrnice, jakou svět neviděl“, v jednotlivých záběrech mění svojí velikost a tvar. (Beo.wulf)
  • Píseň, kterou zpívá Ladislav Pešek v hospodě, je básnička od F. L. Čelakovského - Pocestný. (Hromino)

Reklama

Reklama