Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Soused Flanders se dá na podnikání. Jako každý devátý Američan je levák a tak otevře obchod s potřebami pro leváky. Homer mu přeje brzký krach, což, zdá se, vychází. Ale Homer jde za pět minut dvanáct do sebe a Flandersův obchod je zachráněn. (Česká televize)

Zaujímavosti (26)

  • V tomto diele bolo nezvyčajne veľa animačných chýb, pretože animačné štúdio v Kórei trénovalo novú skupinu animátorov a táto epizóda bola jednou z ich prvých snáh. Šéf produkcie Mike Reiss povedal, že si ju vždy bude pamätať ako epizódu, "ktorá sa vrátila s tisíckami chýb a bola úplným nezmyslom." Jim Reardon uviedol, že "doslova bola chyba takmer v každej druhej scéne", keď sa epizóda vrátila z Kórey. Niekoľko scén muselo byť znovu animovaných v Spojených štátoch kvôli týmto chybám, ale podľa Reardona "stále môžete vidieť tie menšie, ktoré sa dostali cez kontrolu, ako sú problémy s kvalitou línií, najmä v prvom dejstve." (Pat.Ko)
  • Homerova posledná momentálna snaha zachrániť Flandersa je pocta záchrane Georgea Baileyho vo filme Život je krásny (1946). Konkrétne reakcia Maude (ktorá si dá ruky na tvár a potom ich spojí dohromady) je obnovením reakcie Mary Baileyovej v danej scéne, až po čierne šaty s bielymi čipkami, ktoré má na sebe. (Pat.Ko)
  • Keď Ned povie Homerovi, že plánuje otvoriť obchod pre ľavákov, Homer sa ho opýta, či ho plánuje mať "vo veselej starej krajine Oz". Ide o odkaz na film Čarodejník z krajiny Oz (1939). (Pat.Ko)
  • Keď Bart skúša "dotyk smrti" na Lisu, gesto ruky a zvuk sú identické s metódou, ako upokojuje zvieratá Dundee vo filme Krokodíl Dundee (1986). (Pat.Ko)
  • Kearney nazýva Barta "Karate Kid". Je to odkaz na rovnomenný film Karate Kid (1984). (Pat.Ko)
  • V karate štúdiu je plagát, na ktorom je napísané "Akira trávi čas v Neo-Tokyu". Je to odkaz na film Akira (1988). (Pat.Ko)
  • Počas rokov scenáristi využívali túto epizódu ako hranicu pre to, ako veľký sviniar môže byť Homer. (Pat.Ko)
  • Nápad na Leftorium vznikol, keď tvorcovia riešili, aký by mal byť neúspešný podnik Neda. Inšpiráciou bola priateľova skúsenosť Georgea Meyera, ktorý otvoril obchod pre ľavákov, no kvôli nedostatku záujmu zákazníkov bol rýchlo nútený ho zatvoriť. (Pat.Ko)
  • Toto je prvý diel, v ktorom Homer hovorí: "Blbý Flanders!" (Pat.Ko)
  • Hoci sa vysiela v tretej sérii, epizóda bola vyrobená počas predchádzajúcej série. Nahrávali ju na jar 1991, keď predchádzajúca séria skončila, a mala byť odvysielaná na jeseň toho istého roku. Tím mal teda viac času počas leta opraviť chyby. (Pat.Ko)
  • Prekvapujúci počet obyvateľov Springfiledu sú ľaváci. Patria sem, ale nie len: Bart, Nelson, pán Burns, Moe, úradník poskytujúci úver, riaditeľ Skinner, Barney, Apu, pani Krabappelová, Akira, Wiggum a predajca automobilov. (Pat.Ko)
  • Toto je poslednýkrát, kedy je prehrávaná prototypová hudba z úvodných titulkov druhej série. Toto je tiež poslednýkrát, kedy má Bartov gag na tabuli pôvodnú vysokú farebnú saturáciu. (Pat.Ko)
  • Toto je prvý diel, ktorý sa hlavne sústreďuje na Neda Flandersa. (Pat.Ko)
  • Skupina Okilly Dokilly použila dialógy z tohto dielu vo svojich piesňach "Here's the Noose" a "All That Is Left". Okilly Dokilly je metalová kapela, ktorej vzhľad je inšpirovaný Ned Flandersom. (Pat.Ko)
  • V prekvapivom prípade "život napodobňujúci umenie" (alebo v tomto prípade seriál), v roku 2009 sa otvoril obchod s názvom "Lefty's" v San Franciscu, ktorý sa špecializoval na predaj tovaru pre ľavákov (podobne ako Leftorium). Lefty's má teraz dva obchody na nábreží Pier 39 v San Franciscu a ďalší v Downtown Disney v Orlande, ako aj vlastnú webovú stránku, kde sa predávajú stovky produktov pre ľavákov. Spoločnosť dokonca šla ešte ďalej vo vzdávaní holdu Simpsonovcom a použila pre svoju webovú stránku doménu "Leftorium.com". (Pat.Ko)
  • Prvý diel, kde je vidieť obchod Leftorium od Flandersovcov. (Pat.Ko)

Simpsonovci - Saturdays of Thunder (1991) (epizóda) (S03E09)

  • Toto je prvý diel, v ktorom sa používa kompletná verzia úvodnej piesne Alfa Clausena počas úvodnej sekvencie. (Diel Stark Raving Dad použil najskôr skrátenú verziu Clausenovho aranžmá, zatiaľ čo plná verzia úvodu bola naposledy použitá v dieli When Flanders Failed, ktorý mal aranžmán od Dannyho Elfmana). Aj keď táto verzia bola prvýkrát použitá pre tento diel v zahraničných trhoch, používa sa aj vo všetkých vydaniach DVD tretej série. Taktiež je to prvý diel, v ktorom sa používa Clausenova úvodná pieseň aj pre záverečné titulky. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama