Reklama

Reklama

Gróf Monte Christo

(seriál)
  • Česko Hrabě Monte Cristo (viac)
Francúzsko / Nemecko / Taliansko, 1998, 6 h (Minutáž: 90 min)

Réžia:

Josée Dayan

Predloha:

Alexandre Dumas st. (kniha)

Scenár:

Didier Decoin

Kamera:

Willy Stassen

Hudba:

Bruno Coulais

Hrajú:

Gérard Depardieu, Ornella Muti, Jean Rochefort, Pierre Arditi, Stanislas Merhar, Julie Depardieu, Florence Darel, Michel Aumont, Hélène Vincent (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(4)

Obsahy(1)

Novšia verzia svetoznámeho románu Alexandra Dumasa "Gróf Monte Cristo". Je to príbeh zrady a pomsty, príbeh plný napätia a dobrodružstva, ale aj romantiky a nezištného priateľstva ako protipól chamtivosti, podlosti a zrady. V hlavných úlohach sa nám predstavia Gérard Depardieu a Ornella Mutiová a ich deti Guillaume Depardieu a Naike Rivelli, ktoré hrajú Edmonda Dantesa a jeho veľkú lásku Mercedes v mladosti. Producenti filmu zverili réžiu známej režisérke Josée Dayanovej, ktorá režírovala napríklad aj seriál "Rieka nádeje". (RTVS)

(viac)

Recenzie (203)

Finskej 

všetky recenzie používateľa

Vynikající záležitost. Původně bych nebyl vůbec čekal, že tomuto miniseriálu budu chtít dát pět hvězdiček, a důvody k takové úvaze se nabízely hned dva... Jednak bývám v obdobných případech relativně přísným ctitelem kánonu a tento miniseriál se od původní předlohy odchýlil v některých ohledech docela dost. Za druhé, jak kdosi poznamenal, představit si poněkud blahobytně vypadajícího Gérarda Depardieua v roli Edmonda Dantese věru není zpočátku snadné. Ale obavy byly zbytečné: Gérard Depardieu podává tak strhující a vášněmi prodchnutý výkon a perfektní dabing Miroslava Donutila mu nezůstává nic dlužen, že se člověk přes výše uvedené bez problémů přenese a už jen vychutnává. Nelze říci, že by i ostatní herci nebyli skvělí a dabing ČT na dnešní poměry výjimečně povedený, ale Gérard Depardieu zkrátka vyčnívá :-) ()

P-puma- 

všetky recenzie používateľa

Alexand Dumas se musel v hrobě obracet nejen kvůli té konečné scéňě, ale kvůli celkové postavě Monte Christa. Kam zmizel vyhublý hrabě s ošlehanou tváří, s tajemným usměvěm na tváři, který skrývá tolik tajemství i před divákem (čtenářem). Hrabě, který když vešel do společnosti všichni se po něm otáčeli a naplňoval celou místnost, hrabě, kterého do opery doprovázela překrásná princezna Heydé. Volba GD podle mě nebyla moc šťastná, místo okouzlujícího hraběte, který jde za svou pomstou tajně a pod rouškou prozřetelnosti, tu zbyl jen obtloustlý pomstychtivý zbohatlýk. Ty dvě hvězdičky jsou za ostatní postavy, celkově ten film je udělán vážně dobře. ()

Reklama

laepus 

všetky recenzie používateľa

Pro mě nejlepší verze - mnohem lepší než ta s Caviezelem, o dost lepší než ta s Chamberlainem a lepší i než ta klasická s Maraisem. Proto ten plný počet v hodnocení. Jinak by si to zasloužilo určitě jen čtyři - jediná věc, která mi občas trochu vadí (ale to jen na začátku a na konci) je představa stokilového Deprdieua, jenž má být Edmondem Dantesem po 18 letech v pevnosti If... a pak ten zbytečně přeromantičtěný konec. Nebýt tedy úvodu a závěru, nad plným hodnocením bych neváhal. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Lenže ja som NIKDY nechcel byť Monte Christo, Bertuccio. Je to strašný, neľútostivý muž bez štipky citu. Ja som chcel byť len Edmond Dantes, ale oni mi to nedovolili. Tak som gróf Monte Christo. A dnes to bolo posledný raz, čo hovorím ´odpúšťam ti´.“ UŽ NIKDY NECHCEM VIDIEŤ ŽIADNEHO INÉHO GRÓFA MONTE CHRISTA, AKO TOHTO. Samozrejme to nesplním, človek je tvor zvedavý, ale aj keď je dosť trápne odsúdiť niečo predtým, než to uvidím, skutočne sa mi nechce veriť, že niekedy ešte môže vzniknúť lepšia adaptácia klasického románu Alexadra Dumasa. VYNIKAJÚCE spracovanie svojím spôsobom GENIÁLNEHO románu s tuctami dôležitých postáv a stovkami udalostí, zvratov a zdanlivo len vedľajších a pre dej nepodstatných zápletiek (v rafinovanom pláne pomsty však na všetkom záleží), od skvelých hercov cez dialógy, výpravu, postavy, proste ma to šialene bavilo a len sa EŠTE VIAC ukázalo, aká zúfalá je táto a táto adaptácia. Strhujúce spracovanie od prvej do poslednej minúty. Ešte dodám, že ma nadchlo aj to, že tvorcovia nezabudli na dve v románe kľúčové veci, na ktoré iní filmári často zabúdali, alebo sa na ne rovno vykašľali – Deus ex machina v podobe „orientálnej princeznej“ a verný Bertuccio v podaní talianskeho herca Sergioa Rubiniho, ktorý je grófovi vyrovnaným spoločníkom, často v ňom v poslednej chvíli upokojuje monštrum a nachádza znova človeka, ktorý sa môže ešte stále naučiť odpúšťať. "Vstaň! Nerád vidím ľudí na kolenách." ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Gróf Monte Christo patrí spoločne s verneovkami k nespochybniteľným čitateľským zážitkom z detstva, na ktoré som háklivý. Preto filmové adaptácie týchto diel posudzujem najmä podľa miery ich priblíženia sa k mojim čitateľským predstavám. Z tohto hľadiska je obsadenie Gérarda Depardieua do hlavnej úlohy obrovským a z môjho hľadiska neodpustiteľným omylom. Nebudem radšej uvádzať dôvody. V komentári k remaku 12 rozhnevaných mužov som sa zmienil, že dôvodom pre vznik remaku je ambícia urobiť to lepšie alebo inak. Tento remake nepovažujem ani náhodou za lepší a za tú inakosť by sa mal scenárista Didier Decoin hanbiť. Musí to byť extrémne pyšný človek, ak si dovolil takým brutálnym a diletantským spôsobom zasiahnuť do Dumasovho diela. A tak vlastne tá jedna hviezdička je asi za nápad, aby filmové deti hlavných predstaviteľov hrali ich vlastné deti. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (2)

  • Gérard Depardieu si v této minisérii zahrál po boku svých dvou dětí Julie a Guillauma. (Salgafo)

Reklama

Reklama