Reklama

Reklama

Největší esa mafie

(seriál)
  • Veľká Británia Mafia's Greatest Hits

Série(2) / Epizódy(23)

Obsahy(1)

Vydělávali miliony, vedli okázalý život a vládli nad životem i smrtí. Poznejte příběhy známých mafiánských bossů... Co se stalo, když se FBI rozhodla zatočit se dvěma největšími mafiánskými familiemi v New Yorku? A jak dopadli informátoři, kteří jim v tom měli pomoci? Dokumentární seriál Největší esa mafie nabízí exkluzivní přístup k dříve utajeným dokumentům z archivů FBI a odhaluje nečekanou pravdu o pozadí nejvíce nechvalně proslulých mafiánských zabijáků. FBI přitom až do roku 1963 netušila, jak daleko sahají chapadla mafie a že většina případů, s nimiž se potýká, vede až k úzké skupince bossů z New Yorku. Největší esa mafie prozrazují, jak to celé bylo, ale i to, že vraždy dávno patřily k základním prvkům mafiánského životního stylu. Nechte se překvapit od lidí, co s mafií bojovali. (TV Prima)

(viac)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (24)

Největší esa mafie (2012) 

O talianskej mafii určite najlepší dokumentárny seriál. Každý z mafiánov komplexne rozobraný. Najviac sa mi páčila ale diverzita týchto gangsterských es, jeden mal rád publicitu, druhý sa rád obliekal, iný bol nenápadný, že ani polícia o ňom vedela. A skoro každý z nich odišiel tak, ako aj žil. Určite stojí za vzhliadnutie. Voľne dostupné na YouTube. ()

Sam Giancana (2012) (S01E01) 

"Mafia vkladala nádeje do Kennedyho, no ten ich prekvapil, keď im vyhlásil zarputilú vojnu." No a tým si podpísal svoj rozsudok, žiaľ. Oni ho tam dostali a on ich v ich očiach zradil. Nehrajme sa na to, že nejaký truľo Oswald naplánoval veci. Éra nových neuplátných mala však svoj pozitívny dopad na zmrdov ako Giancana a je vtipné, ako chodili všade za ním, aj na verejné hajzle. A ešte väčšia sranda je, ako s takými talianskymi prdmi ako Giancana vydrbal Fidel Castro. Všetko znárodníme, dovidenia! 😆 Najväčšia slasť na týchto seriáloch je to, že takmer u každého prichádza nakoniec k slastnému: Akou zbraňou si bojoval, takou si aj zhynul.  ()

Charles 'Lucky' Luciano (2012) (S01E02) 

Zakladateľ mafie, ako ju poznáme. Vlastným menom Salvatore Lucania. Nikto nevie, prečo Lucky, domnienky však sú, a nikto nevie, prečo Luciano, zrejme preklepom v novinách. To je fakt sranda - preslávi ťa meno, ktoré si si ani nevybral. Nikdy nemal deti a dôvod objasňuje, čo za povahy sú takíto zmrdi: "Nechcel som, aby žiadny môj syn prešiel životom ako syn Luciana, gangstra. To je jedna vec, pre ktorú Deweyho (prokurátora) stále nenávidím, pretože zo mňa urobil v očiach sveta gangstera." Aha, tak prokurátor je na vine, že on bol sprostý vrah. 😅 Vtipálek. ()

The Maverick Mobster (2012) (S01E03) 

Mafián rovno do politiky. A ľudia za neho ešte skandujú, protestujú, demonštrujú pod práporom vzletných hesiel a ľudských práv. Úplne ako dnes. ()

John Gotti (2012) (S01E04) 

"Ak je niekto ochotný zastreliť každého, kto mu prekáža, môže sa dostať veľmi ďaleko. Je to veľká výhoda," hovorí newyorský prokurátor. Nazvali ho teflónový don: všetky obvinenia po ňom stekali. Uplatil aj mŕtveho. A médiá i verejnosť ho ešte mali za hrdinu a zase retardi demonštrovali, lebo Gotti bol pre nich stelesnená nevinnosť. Pritom bol jedným z tých ľudí, ktorému tú rakovina, čo dostal, mala byť aj dopriata. ()

Tony Spilotro: The Las Vegas Enforcer (2012) (S01E05) 

Žili tak, že ich identifikovali len podľa zubných kariet. Pohodení ako prasatá. A každý sa z toho tešil, policajti aj novinári. Tomu sa hovorí plnohodnotný život... ()

Vito Genovese (2012) (S01E06) 

Od Mussoliniho k americkým vojskám, bolo mu to jedno, kde sa prilepí, chrbtová kosť neviditeľná až neexistujúca. A médiá boli kvalitné už vtedy, keď zo super mafiána robili budúceho premiéra... ()

Man of Steel & Heroin (2012) (S01E07) 

Galante nebol veľmi galantný a za jeho drogovej éry stúpol počet registrovaných závislých narkomanov v USA z 50 000 na 500 000. A to len registrovaných. Väčšina sa ani neregistrovala a rovno skapala alebo ako zombies šírila kriminalitu. Vtedy neboli také možnosti. Dnes by mohli aspoň vstúpiť k progresívcom. ()

Donnie Brasco (2012) (S01E08) 

Slávne meno aj vďaka filmu. Priam neuveriteľný príbeh, ako niekto dokáže tak dlho prežiť neodhalený. ()

Allen Dorfman: The Mafia's Banker (2012) (S01E09) 

Vulgárny tunelár, ktorý tuneloval nelegálne, pritom stačilo vstúpiť do politiky a bol by z neho tunelár váženého charakteru. ()

Joseph Valachi (2012) (S01E10) 

Valachi a jeho svedectvo. Keď sa tak bojíš o život, že podozrievaš každého a zabiješ aj nevinných. A aj tak sa strachu nezbavíš a aby si si uľavil, skúsiš spoluprácu s druhou stranou, ktorá ti aj tak dá, len jednu možnosť - aj tak skapať trochu neskôr, ale v base. Zaujímavé je, že až do tejto éry, do roku 1963 tvrdil šéf FBI J. Edgar Hoover, že mafia ani organizovaný zločin neexistuje. Označil to za HOAX. Takže tak to asi funguje s tými "dezinformáciami". ()

The Mobster Murderer (2012) (S01E11) 

Nikto nevie, koľkých zabil. Možno sto, možno dvesto, zabíjal toľko, že chaos už v tom mali aj vyšetrovatelia. Ani spis nestihli založiť a už ďalší mŕtvy. Najhorší zabijak mafie všetkých čias, no po jeho mene ani pes dnes neštekne a osobne by som psom odporúčal pravidelne mu šťať na hrob. ()

The Mystery of Meyer Lansky (2012) (S01E12) 

Mafián hrdý Žid, ktorý nepôsobil ako mafián, pretože žil pomerne nevýrazne, šetrne a chudobne. Ake nepríznačné z hľadiska vyvoleného pôvodu. Pritom majetok v čase jeho smrti sa odhaduje na 300 miliónov dolárov... ()

Downfall (2012) (S01E13) 

K bohatstvu netreba vysoké IQ. To platí tak pre podnikateľov, ako aj pre tých kriminálnikov a mafiánov: "Keď sme počúvali tajne ich rozhovory, nemohli sme veriť, že ľudia tak obmedzení dokázali vybudovať taký systém." ()

Arnold Rothstein (2017) (S02E01) 

"Nepil ani nefajčil. Len bol závislý na gamblingu." Rothstein bol gangsterom ešte tých pravých prohibičných čias, nazývali ho kráľom židovskej mafie v New Yorku. On bol mentorom práve tých, z ktorých sa neskôr stali Lucky Luciano či Frank Costello. Jeho vplyv bol tak silný, že Cincinnati Reds vďaka nemu vyhrali bejzbolovú ligu. Zomrel práve pri tom, čo mal najradšej, pri gamblingu - pretože bol taký hlupák, že nechcel zaplatiť pokrový dlh. Na smrteľnej posteli Rothstein odmietol identifikovať svojho strelca a na policajné otázky odpovedal slovami „Ty sa budeš držať svojho remesla. Ja sa budem držať svojho“. Meyer Wolfsheim vo Veľkom Gatsbym je inšpirovaný práve ním. ()

Albert Anastasia (2017) (S02E02) 

Už v osemnástich spáchal vraždu a odsúdili ho na trest smrti. A kým to stihli urobiť, štyria z pôvodných svedkov odrazu len tak zmizlo a jeho prepustili. Ukážka kvality súdneho systému. Za druhej svetovej dokonca statočne bojoval za americkú armádu, ale nakoniec si ho aj tak neskôr našli v holičstve konkurenční kumpáni a on pri obrane na nich chcel zaútočiť - lenže on bojoval s odrazom vrahov v zrkadle. 😆 ()

Vincent Gigante (2017) (S02E03) 

Asi 30 rokov predstieral šialenstvo, aby ho nedostali. Chodil po uliciach ako blázon v župane a papučiach a niečo stále mrmlal. Aj vďaka tomu dožil až do roku 2005, u talianskych mafiánov z minulého storočia nevídané. A jeho rodina zarába údajne naďalej 2 milióny dolárov ročne na výnosoch z podnikania, ktoré založil. Gigante je tak nepoznaným víťazom medzi veľkými mafiánmi. ()

Joe Massino (2017) (S02E04) 

Moderný mafián s nemodernými metódami, ktorý skapal len nedávno. Žiaľ, neskapal v base, lebo preferujeme humánnosť. Väčšinou voči zločincom. ()

Mob Cops (2017) (S02E05) 

"Pamätám si, keď prebiehal súdny proces. Miestni policajti boli naozaj naštvaní, ako poškvrnení sa javili komunite." alebo "V sedemdesiatych rokoch bolo s mafiou spojených asi 40% policajtov". A potom rob poriadky... Také skvelé filmy ako The Departed sa mali čím inšpirovať. ()

Dutch Schultz (2017) (S02E06) 

Zvláštne mafiánske pravidlá, na ktorých priam lipli. Požiadaš o vraždu prokurátora. Mafiánska komisia odmietne. Aj tak sa ho pokúsiš zabiť. A nakoniec pod kytkami skončíš sám. Ale stihol ešte posledné pomazanie od katolíckeho kňaza a prisľúbil obrátenie, ale aj tak operácia nevyšla. Takže všetko by bolo odpustené, lenže ortodoxná mama mu to pokazila - na jeho truhlu prevesila židovský modlitebný šál. Pomazanie tak bolo zmazané. 😅 ()

Reklama

Reklama