Reklama

Reklama

V roku 2006 vybudovala americká armáda na severe Afganistanu niekoľko vojenských základní, aby s pomocou miestnych obyvateľov zastavila prísun zbraní a talibanských bojovníkov z Pakistanu. Jednu zo základní postavili v provincii Nurestan, odľahlom údolí obklopenom pohorím Hindúkuš. Základňa Keating bola ostro kritizovaná pre svoju nevýhodnú polohu a riziká s ňou spojené. Nachádzala sa hlboko v horách v desivo zraniteľnom teréne a bola považovaná za smrtiacu pascu. Neústupčivosť vojenského velenia si napokon vyžiadala obrovské straty na životoch amerických vojakov, keď na základňu zaútočil nepriateľ. 3. októbra 2009 ráno pred šiestou bojovú základňu Keating brutálne napadlo viac 400  bojovníkov Talibanu. 53 amerických vojakov vzdorovalo útoku mnohonásobnej presile. Ich straty  boli obrovské a tento nerovný boj sa stal najkrvavejším stretom americkej vojny v Afganistane. Štyri mesiace po bitke sa zistilo, že v čase útoku Talibanu na základňu Keating mala byť americká jednotka už dávno preč a vôbec tam nemala čo robiť. Bola tam omylom, lebo ju zabudli preveliť... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (153)

Fr 

všetky recenzie používateľa

„KAŽDÝ, KDO JE NA ZÁKLADNĚ, UMŘE...“ /// Příběh PRT Kamdesh, nejzkurvenějšího místa k bránění na světě. Inu Amíci… hlavně to jejich velení… to je prostě banda kreténů! Nejdřív nám ukážou, kdo že všechno v tý jejich armádě slouží. Je na to dost času. Stejně jako na sledování domorodejch zmrdů. Takový… prostě z toho „jejich“ života. Není vo co stát, ale dobře (jestli vás tyhle věci bavěj) se na to kouká. Zhruba za hoďku začíná válka. Kamera je fakt akční a díky toma válka dobrá. A trvá skoro ¾ hodiny! Všechno je zakončený metály a syndromy. A pak ty rozhovory během závěrečnejch titulků… Prostě tohle nevymyslíš. To se musí stát! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Outpost: An Untold Story of American Valor“, kterou v roce 2012 napsal Jake Trapper, neznám. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Miluju místa, kde nezabíjí rakovina. 4.) Thx za titule „tdpaslik“ a „jirkazuza“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Běžný chod "neubránitelné" vojenské základny hluboko v horách Afghánistánu zachycuje kamera skoro dokumentárním stylem, už chybí jenom výpovědi zúčastněných do objektivu. Stěžejní část tvoří odražení masivního útoku Tálibánu, které dokáže být slušně intenzivní, ovšem přes nasazení či dlouhé vtahující záběry přitisklé na písek a krev plivající vojáky úrovně takového Black Hawk Down nedosahuje (spíš se blíží videohernímu Call of Duty). Lepší 3 * ()

Reklama

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najlepších vojnových filmov poslednej doby. Prvá hodina je taká, náznaky, prestrelky, budovanie toho pocitu že dačo, ukážka každodennosti a charakterov. Trochu nuda, prežijete. Potom príde druhá hodina, ktorá to celé pokrčí a hodí do koša, pretože prinesie 50 minútovú akčnú scénu, útoku muďžahedínov na základňu. So všetkým. Od krvi, cez dynamickú kameru až po neustále strieľanie a pocit zúfalstva. Skvelé. 4 z 5 ()

Epero 

všetky recenzie používateľa

Film sa oplatí vidieť hlavne kvôli druhej polovici. V prvej sa nám snažia ukázať postavy, no je ich veľa a sú nevýrazné, takže sa všetky zlievajú dokopy. Je to podľa skutočnej udalosti, takže postáv muselo byť viac a nemohli byť vymyslene „originálne“. Preto to nemožno vytknúť a tak nie veľmi záživnú hodinu sledujeme život na pomerne často ostreľovanej základni a aspoň máme predstavu ako to funguje. Druhá polovica je to hlavné, veľký útok na základňu, ktorý trvá až do záveru. Je to surové, chaotické, realistické zobrazenie boja z modernej vojny. Boja kde sa nie ako v akčnom filme hneď všetci vrhajú do útoku, ale neraz desiatky minút sedia v aute z ktorého sa nemôžu pre ostreľovanie dostať. A zároveň vidíme, ako na oboch stranách zomierajú ľudia pre základňu, ktorá nemá ani žiadny význam a je len rozmarom neschopnosti amerického velenia. Keby to bol vymyslený film, hodnotenie by bolo isto nižšie, ale tým záverom by mal trochu vyčnievať. ()

mira007 

všetky recenzie používateľa

Americké válečné drama z Afganistánu based on true story o jednotce, která měla základnu na nejhůře možném strategickém místě - údolí obklopeným strmými horami odkud místní celkem beztrestně si chodili zastřílet na amíky. A jednoho dne na tu základnu zaútočila stovka talibanců , aby to vymazali úplně. První hodina tohoto filmu je jen seznamování s místem a osobami tak nudně, že jsem pak nevěděl ani jedno jméno, kdo je kdo a dialogy o ničem se náhle dramaticky střídali s palbou na základnu a pak střih uprostřed akce a řeší se nějaký administrativní problém. Když se člověk překouše přes první hodinu, tak pak je solidní akce útoku talibanců, kde se najednou bojuje o každej barák a má to dobrý drajf. Zajímavostí je, že tu hrají synové velikánů Gibsona a Eastwooda, ale já nějak neidentifikoval ani jednoho. Jediná zajímavá postava Orlando Bloom ( už podruhé v uvěřitelné roli drsňáka ), která po třiceti minutách končí. ()

Galéria (103)

Zaujímavosti (6)

  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

Reklama

Reklama