Reklama

Reklama

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Dej sa odohráva v roku 1327, v horskom opátstve v severnom Taliansku. Do opátstva prichádza františkánsky mních Viliam z Baskervillu, ktorého sprevádza mladý mních Adso z Melku. Ich návšteva je poznačená záhadným úmrtím mladého mnícha a opát, ktorý si všimol Viliamovho dôvtipu ho požiada, aby im pomohol vyriešiť príčinu jeho smrti. Viliam začne tušiť, že kľúčom k vyriešeniu môže byť knižnica v tvare labyrintu, ktorá sa v opátstve nachádza. Lenže nikto, okrem knihovníka, jeho asistenta a opáta do nej nemôže vstúpiť a vstup do nej je odopretý aj Viliamovi. (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (9)

Meno ruže (2019) 

Bohužiaľ sa autorom nepodarilo zobraziť čaro prostredia, v ktorom sa dej tohto skvelého románu od Umberta Eca odohráva tak dobre ako vo filme so Seanom Connerym a Christianom Slaterom z roku 1986. Rovnako nezabudnuteľný bol aj Volker Prechtel, česť jeho pamiatke. V seriály sa nepodarilo tak dobre zachytiť dobovú atmosféru ponurého stredovekého kláštora, tvorcovia sa pri prestrehoch občas pozabudli a v Piemonte v lese, kde sa Adso stretával so svojou ružou bolo takmer leto kým v kláštore treskúca zima, niektoré z prestrihov dokonca v animácii ani nezodpovedali pôdorysu kláštora a v záberoch z diaľky vyzerá rozľahlý ale v tých z dvora je všetko umiestnené tesne pri sebe. Prvýkrát, ako dieťa som sa na film z roku 1986 ani nedokázal pozerať, tak ma mnísi a ich výzor vystrašili. V tomto príbehu bol snáď iba Salvatore ako tak odpudivým, inak to boli ukážkový herci. Aj dej príbehu sa v istých momentoch príliš liberalizoval, nenávisť voči cirkvi a jej majetku a femme fatale aby si aj žienky prišli na svoje. V príbehu, ktorý sa odohráva v stredovekom mužskom kláštore. V každom prpade seriál za pozretie stojí ale opäť to bude ten prípad keď sa čitatelia knihy nebudú stačiť diviť ako sa ich vysnívaný príbeh mení na sotva priemerné divadielko. ****Ďalší zaujímavý komentár - gudaulin. ()

Episode 1 (2019) (E01) 

Adso z Melku príliš skoro stretáva ružu, ktorej meno sa nikdy nedozvedel, atmosféra kláštora mi vôbec neprišla ponurá, mnísi sú predsa len príliš obyčajný /ako dieťa som zo strachu film Meno ruže nedokázal dopozerať, trúfol som si naňho až neskôr a rovnako tak na skvelú knihu Umberta Eca), samotný kláštor nepôsobí príliš záhadne, na druhe strane seriál dáva širší priestor na súvislosti ktoré autor v knihe spomína čo sa týka bojov v cirkvi. Rovnako tak ústredné postavy mi prídu príliš sebavedomé, charizmatický Sean Connery bol predsa len vo filme o poznanie presvedčivejší a aj Adso sa vo filme viac podobal tomu z románu. ()

Episode 2 (2019) (E02) 

Atmosféra v kláštore by s ďalšou vraždou mala hustnúť opak je však pravdou, aj ten kúsok napätia ktorý tam bol v prvej epizóde sa sériou flashbackov trochu vytratí a vráti sa ako tak v samotnom závere keď sa Adso s Viliamom ponoria do temných zákutí knižnice. Herci mi pripadajú príliš strnulý, nie je to vyslovene zlé ale pre fanúšika knihy je seriál zatiaľ sklamaním. ()

Episode 3 (2019) (E03) 

A je to tam. Konečne sa potvrdil liberálny fanatizmus aj v tomto seriály. Femme fatale žena je jedným z najlepších stredovekých rytierov a s ľahkosťou porazí rytiera v zbroji. Celkovo to nestálo za veľa ale toto...každý čo i len trochu inteligentný človek so základnými znalosťami histórie sa nad niečim podobným pousmeje, ale politická korektnosť a tento bullshit...Samotný Eco román nenapísal ako kritiku katolíckej cirkvi ako celku ale časti jej dejín vrátane mocenských bojov a procesov inkvizície tuto sa to celé zase trochu zmenilo a čím ďalej tým viac úroveň seriálu upadá. ()

Episode 4 (2019) (E04) 

Nech ja ako chce dočkali sme sa najlepšej epizódy, pretože Viliamovi sa s Adsom podarilo preskúmať rozmiestnenie miestností v knižnici, Adso sa s ružou ktorej meno nepozná o čosi viac zblíži ale ich tajomstvo zdá sa už nie je tajomstvom, pretože ho pozná Salvatore - jeden z mála hercov ktorý by zapadol aj do filmového spracovania. ()

Episode 5 (2019) (E05) 

Aj na tu jednu hviezdičku som ťažko hľadal dôvod. Podstata ženy putujúcej lesom, ktorá v knihe vôbec nebola sa ozrejmila, je lesbička - liberáli, poitická korektnosť a tento bullshit. Pri rozprave spomína mních že nižšia pokuta hrozí členom cirkvi za sodomiu s dieťaťom ako so ženou a to som už mal chuť túto jednostrannú záležitosť plnú nenávisti voči cirkvi vypnúť, ale stále dúfam. Umberto Eco v knihe nešíril nenávisť ale poukázal na chyby v cirkvi, tvorcom sa však náramne hodilo príbeh pošpiniť a zmeniť ho na nenávistnú agendu. A chudák divák trpel, pretože sa nedočkal ničoho zaujímavého, snáď iba toho že si Salvatore ružu ktorej meno Adso nepozná chytil ako králika Obrovské sklamanie. ()

Episode 6 (2019) (E06) 

Predsa len opäť o niečo lepšia epizóda, Viliam sú s Adsom opäť bližšie k vrahovi, inkvizičný proces v opátstve má tiež svoje čaro aj keď sa zďaleka nevyrovná tým z filmu Kladivo na čarodejnice či z rovnomennej knihy. Celkový dojem trochu pokazí Last Action Hero femme fatale v samom závere a jej snaha oslobodiť ružu, ktorej meno sa Adso nikdy nedozvedel. ()

Episode 7 (2019) (E07) 

Feminstky všetkých krajín spojte sa. Ďalší z mojich obľúbených sloganov pri písaní komentárov. Xena (v tomto príbate Anna) zrodená za čias dávnych Bohov ako princezná bojovníčka...Tak až také to nebolo, ale aby jedna femme fatale zničila celú ochranku obávaného inkvizítora, ktorý zničil celý rád dolciánov...v knihe bolo málo žien a tak by feministické hnutia tvorcov určite napadli a preto sa tam neohrozená bojovníčka za práva žien musela vyskytnúť. V stredoveku. Už chábajú iba černošský mnísi. Napriek tomu dobre zvládnuté rozpravy medzi Viliamom a Bernardom aj jeho úloha čoby inkvizítora je jedným z mála dobrých hereckých výkonov v tomto seriály. Plus spečatený osud Malachiáša zatieni aj tento feministický výstrelok a sú to solídne 3* z mojej strany. ()

Episode 8 (2019) (E08) 

Presne preto že v stredoveku boli liberálne feministky také čiperné nikdy nedochádzalo k upaľovaniu žien či mužov na hranici a stále mali od žien inkvizítori doslova nôž na krku. Toto asi nebolo myslené vážne, aspoň dúfam. Skcelý rozhovor Viliama s Jorgem mohol byť vrcholom seriálu, ale nestal sa ním kvôli tomu akým spôsobom bol nakoniec vyobrazený požiar v knižnici. Je pekné že knihu nepokazili aspoň v závere a Adso z Melku, ako sa mal kniha pôvodne volať sa nedozvedel meno svojej ruže a aspoň názov ostal v tomto seriály nezašpinený. ()

Reklama

Reklama