Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Veľká Británia, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizódy(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa classic k tomuto seriálu (6)

Černobyl (2019) 

Výnimočne ma zaujal tento pozoruhodný, skrátený seriál ohľadom Černobyľskej havárie spred viac, ako tridsiatich rokov, keď som sa narodil. Prakticky som o nej nevedel absolútne nič zaujímavé, ba okrem samotnej explózie, ktorú skrátka už veľmi dávno mám zafixovanú v hlave, v mozgu, v pamäti. Čo sa dialo potom, či trebárs ešte v horúcom zákulisí, alebo kto všetko bol v tejto katastrofe zainteresovaný, tak to exkluzívne ponúka vo svojom meníčku Spoločnosť HBO, ktorá angažovala škandinávsky, konkrétne švédsky štáb + jednu Islanďanku (vychýrená hudobná skladateľka Hildur Guðnadóttir je vyhľadávaná vo svojej brandži, na konte má napríklad : Sicaria Soldada, alebo i chystaného Jokera s Joaquinom Phoenixom, na ktorý sa mimochodom veľmo teším...), na čele s režisérom Johanom Renckom a d.p. Jakobom Ihreom, keď si títo dvaja páni so sebou priniesli aj typicky severskú, depresívnu, surovú a extrémne ponurú atmosféru, ktorá sa dá doslova krájať, a práve vďaka nim je Černobyl tak interesantný ! Zase pred kamerou exceluje skúsený herecký veterán Stellan Skarsgård, ktorý svoju charizmu rozdáva všade navôkol seba, ale v inom význame slova. Tu nie je nič absolútne, čo by stálo za úsmev. Je to tak nasiaknuté bezvýchodiskovou situáciou, že to nemá konca kraja ! Najlepšie epizódy ? Jednoznačne prvá s druhou + štvrtá ! Jednoducho = FENOMÉN !!! ()

1:23:45 (2019) (E01) 

Na seriály (alebo rôzne Mini-série) nie som vôbec „stavaný” , lepšie povedané, nezaujíma ma ich dennodenné/týždenné sledovanie, aj keď mám stále zopár svojich obľúbených TV SHOWS (napr. Twin Peaks, The X-Files), no “výnimka potvrdzuje pravidlo” , že som aktuálne extra nadšený, na čo sa mi podarilo včera natrafiť. _Je to prvá epizóda, ktorá sa vracia v čase do 26. apríla 1986, čo je problematikou - Černobyľskej havárie. Názov ep. odkazuje k hodine, minúte a sekunde, kedy v Černobyľskej atómovej elektrárni V. I. Lenina v-y-b-u-c-h-o-l REAKTOR !!! Na túto udalosť sa pozerám z viacerých uhlov pohľadu. Úplne prvý záber na explóziu je z okna bytovky, kde býva muž a žena. On je hasič, keď sa rýchlo poberá na miesto požiaru v ground zero, bez toho, aby vôbec tušil, s čím má čo dočinenia. Ďalej, dlhší časový úsek som pobudol s operátormi (pracovníkmi) elektrárne, ktorí boli pritom, keď to všetko explodovalo, najmä vedúci smeny - Anatolij Stepanovič Ďatlov, si ani za otca nechcel pripustiť, aké sú brutálne rozsiahle následky nevydareného experimentu, či aj samotný riaditeľ so súdruhmi boli ako na tŕňoch, keď za každú cenu chcú ututlať danú katastrofu. Obyčajní civilisti nemajú ani páru, čo visí vo vzduchu nad nimi, že šíriaca sa radiácia je na vzostupe, a oni sa len prizerajú na veľkú šou. Čochvíľa sa bude zapĺňať i špitál, a takto som prežíval zhruba - časovo - od spomínaného incidentu, zhruba, do 05:30 až 06:00 ráno. _ Tvorcovia si dali extra veľmi záležať na extrémnej autenticite, realizmu a veľkého naturalizmu, že mávate pocity, akoby ste sa ocitli na danom mieste, len s tým rozdielom, že by ste tam nechceli byť ani vo svojej najhoršej nočnej more. Neviem, prečo, ale mal som problémy so spánkom, čiže režisér, scenárista, d.p. a filmoví architekti si splnili svoju povinnosť na plných 100 %, že vytvorili niečo nepredstaviteľne vierohodné, čo normálneho človeka vydesí na smrť ! Tá atmosféra by sa dala krájať ! Mal som samé zimomriavky ! Excelentné ! ()

Please Remain Calm (2019) (E02) 

Túto seriálovú udalosť (tak dobre, Mini-sériu) r. 2019 (silno pochybujem, že sa Černobylu vôbec niečo aspoň kúsok priblíži za poslednú dekádu ?) odporúčam naozaj úplne každému, kto má aký-taký potenciál, t.j. koho vkuse baví sledovať depresívne zábery ako sviňa ! Existenčná atmosféra je poriadne extrémna ! _ V druhej epizóde som bol priamym pozorovateľom rôznych sekvencií, odohrávajúcich sa cca. 56 hodín (2 dni + 8 hod.) po úvodnej havárii, keď sa celý svet de-facto dozvedel, čo sa stalo, a pritom katastrofa nebola ešte ani zďaleka zažehnaná, ktoré spája spoločný handicap ! Myslel som si, že začiatok už nič neprekoná, ale vyzerá to tak, akoby si tvorcovia udržiavali (skrátka, majú esá v rukáve) stále vysokú latku obdivuhodnej atraktivity. Možno (určite) tomu vďačím za príchod nových postáv - Stellana Skarsgårda a Emily Watson (pre zaujímavosť: stretli sa už pred viac, ako 20. rokmi v snímku - Prelomiť vlny, ktorý považujem za maximálny skvost provokatéra Larsa von Triera), ktorí ozvláštnili, t.j. zatraktívnili hlavnú problematiku, v ktorej najviac vyčnieva Jared Harris, ktorého Valery Legasov je dominantný líder celého ansámblu. Je to moc strhujúce, že strhujúcejšie si to ani viac nedokážem predstaviť ! Najlepšie na všetkom je to, že keď sa zapozeráte, tak od obrazovky nedokážete oči odtrhnúť ! Výnimočná práca švédskeho d.p. Jakoba Ihreho ! ()

Open Wide, O Earth (2019) (E03) 

Bohužiaľ, ale 3. epizóda extra vychvaľovaného Černobylu, ma oslovila tak v rozmedzí 60. - 80. %, keď som po intenzívnom zamýšľaní sa nad pôsobivými obrazmi, uvážil, že i napriek nim zostanem pri zemi, čo nie je nič iné, ako dobré, i keď ponúkané sekvencie, režisérom - Johanom Renckom, boli excelentné, až normálne zachádzali do explicitného extrému... _Väčšinou som bol s týmito „hrdinami” buď v špitáli, kde handicapovaní, poznačení a mimoriadne ožiarení ľudia končili - tragicky, s ukrutnými bolesťami, ktoré sa z minúty na minútu zväčšovali, zhoršovali, až boli pochovaní v špeciálnych, masových hroboch, čo sa následne zabetónovali, na mysli mám konečnú scénu, v ktorej účinkuje - „hasičová žena” . So svojím chlapom bola do absolútneho konca, obklopovala ho v nemocnici, aj keď jej to vyslovene zakazovali, čiže riskovala i kvôli tomu, že je tehotná ! Hysterické, ale zaujímavé, čo si musela i ona vytrpieť. Do Moskvy zavítala aj vedkyňa, ktorú stelesňuje Emily Watson, že i túto ženu uvidí, ba KGB ju čochvíľa zatkne. Naturalistické zábery na týchto jedincov ! Alebo som bol s baníkmi, ktorým šéfoval skúsený predák, čo si nikdy servítku pred ústa nekládol, a jeho chlapi boli poslaní do hl. e-p-i-c-e-n-t-r-a diania, pod Černobyl, aby sa prekopali ku spodným zásobám pitnej vody. Už tradiční - Legasov a Sčerbina boli spoľahliví, vidno, že sú to veľkí ťahúni Mini-série. Viac-menej, veľmi dobrá časť, ale zdá sa mi, že herci sa už akosi začínajú - opakovať, ako obohraté platne, čiže automaticky prehrávať. Dúfam, že štvorka a päťka ma vyvedú z omylu... ? ()

The Happiness of All Mankind (2019) (E04) 

... A veru že aj vyviedla (ak by ste akurát náhodou tápali, o čom je reč, tak nadvädzujem z predch. recenzie, z konca), lebo som normálne omámený, ešte stále v nemom úžase, akoby som si pripadal byť mimo realitu, a to len preto, ako famózne ma tvorcovia zamestnávajú extrémne pôsobivou atmosférou, akú som počas sledovania v televízii snáď ani nezažil ? Občas ma táto filmová vlastnosť naprosto opantá vo filme (ani nepamätám, kedy to bolo naposledy), ale v seriáli, tak to je iná káva, že to s takou pravidelnou vervou vkuse dokážu transformovať do obrazu, až je človek sakramensky vyvedený z mieri. _ Je to neuveriteľné, ale hodina sledovania každej jednej epizódy utečie, ako rýchlosť svetla, skrátka, naplno sa ponoríte do pozerania, že ani čas okolo seba absolútne nevnímate, iba žeriete jednu sekvenciu za druhou, keď si v duchu želáte, aby to ešte chvíľu potrvalo. Tentokrát sa prelínajú väčšinou dve udalosti, t.j. strihovou skladbou sa „neustále” presúvam z miesta na miesto, kde zábery zo strechy elektrárne, ktorú prišli vyčistiť od grafitu mnohí odvážni jednotlivci, je strhujúca ! Ručná kamera tam ide rovno s týmito hrdinami, v brilantnom, neprerušovanom, cca. 90 sekundovom zábere bez jediného strihu, a vy vtedy máte po celom vašom tele samé zimomriavky. Už keď som načrtol, čo nás ešte čaká, tak i voľne žijúce zvieratá to majú dávno spočítané, teda, aby som bol konkrétny, domestikované, ktoré obyvatelia nevzali so sebou. Tu si zahral „dotieravý chalan” zo Zabitia posvätného jeleňa, a toho to začalo poriadne baviť. Fares Fares mi bol taktiež veľmi povedomý, ale nebol som si hneď tak istý. _ Blíži sa finále, a ja si čoraz viac uvedomujem, že som mal tú česť s veľkou seriálovou - UDALOSŤOU, nielen roku 2019... ()

Vichnaya Pamyat (2019) (E05) 

REKAPITULÁCIA a SÚDNY PROCES. Z trojice obžalovaných : Brjuchanov, Ďatlov a Fomin, zobrazujú tvorcovia práve druhého pána v poradí, ako najväčšiu sviňu, bezcitného hajzla a bezprostredného cynika ! V osudnú aprílovú noc viedol nočnú smenu, s nerozhodnými rozhodnutiami, ktoré zapríčinili mohutnú jadrovú katastrofu, s dôsledkami do dnes ! A to ani nehovoriac o stratách na ľudských životoch. V súdnej miestnosti bude stáť na strane obžaloby skúsený, zainteresovaný : Valerij Legasov, ktorý si nebude klásť servítku pred ústa, čo sa nebude páčiť vysoko postaveným jedincom komunistického režimu. Jeho výpoveď je rovnako strhujúca, ako Jeffersona Smitha v Pán Smith prichádza, ale zase nie tak extra vyčerpávajúca, i keď má svoje typické atribúty pôsobnosti, ktoré sa zaderú hlboko pod kožu. Pomocou šikovného strihu sa na preskačku opäť vraciam do osudného dátumu, pár minút predtým + sekundy, minúty potom, čo tomu všetko predchádzalo, a čo neskôr nasledovalo. Neviem posúdiť, čo je realita a fikcia, čiže práve preto som s konečným hodnotením mierne zdržanlivejší. PS : „Aký význam má klamstvo” ? ()

Súvisiace novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (viac)

Reklama

Reklama