Reklama

Reklama

The Haunting

(seriál)
Trailer
USA, (2018–2020), 17 h 55 min (Minutáž: 43–71 min)

Tvorcovia:

Mike Flanagan

Predloha:

Shirley Jackson (kniha), Henry James (kniha)

Hrajú:

Carla Gugino, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Paxton Singleton, Victoria Pedretti, Mckenna Grace, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(19)

Obsahy(1)

Dej tohto seriálu z dielne Netflixu sa odohráva okolo 7 člennej rodiny Craineových, ktorí v minulosti bývali v záhadnom starom dome zvanom Hill House. V jednu osudnú noc po čudnej smrti matky vezme vystrašený otec rodiny všetkých svojich päť detí narýchlo preč z domu a už nikdy sa tam nevráti. Navyše, deťom o smrti ich mamy odmietne čokoľvek povedať. Po 26 rokoch za podivných okolností spácha samovraždu jeden zo súrodencov a ostatní musia konečne začať čeliť svojim démonom, ako aj zlu v Hill House, ktoré s nimi zďaleka neskončilo. (Lapedro)

(viac)

Recenzie používateľa Robbie k tomuto seriálu (2)

The Haunting (2018) 

Začnem pozitívami. Po vizuálnej stránke Netflix pokračuje vo svojom nadštandarde. Až na pár scén s príliš okatým CGI bubákom je celkový výsledok veľmi dobre pozerateľný a seriálová tvorba sa opäť raz dostáva na úroveň filmovej. Postavy sú inteligentne napísané a obsadené skvelými hercami, či už v mladších alebo dospelých verziách. Každý člen rodiny má niečo do seba a ich rôzne charaktery, ako aj postupne odhaľované tajomstvá a osobní démoni navzájom tvoria celok, ktorý do seba pekne zapadá a ako divákovi mi táto rodina nebola ukradnutá. Navyše sa na seba dokonca detské a dospelé verzie podobajú, čo osobne veľmi oceňujem a dodáva to celému zážitku na uveriteľnosti. Príbeh o prekliatom dome, ktorý svojou kliatbou nainfikuje a zničí (ne)jednu rodinuje tiež zaujímavý, aj keď sa viac-menej jedná o kombináciu klasického strašidelného domu s Kingovým IT. Tvorcovia sa snažia ozvláštniť príbeh naznačovaním psychickej poruchy ako prekliateho rodinného dedičstva a démonických síl ako jej metafory, čo sa zdá byť v posledných rokoch novým trendom hororu a v tomto seriáli to na mňa príjemne fungovalo. A teraz k negatívam. Samotné strašenie dostáva na hororvý seriál príliš málo priestoru. Lakačky sú síce na úrovni, ale scény, ktoré majú skôr postupne desiť ako náhle vyľakať vôbec nefungujú. Umenie postupného odhaľovania a budovania teroru tu úplne chýba a v prípade spomínaných CGI bubákov naozaj platí, že niekedy je menej viac. Na rozdiel od strašenia, príliš veľa priestoru dostávajú zbytočne rozvláčne dialógy a monológy, ktoré len umelo naťahujú stopáž a sú väčšinou úplne nepotrebné pre vývoj príbehu. Hodina na každú z postáv sa ukazuje byť prehnanou, keďže to najhlavnejšie sa aj tak zakaždým odohráva v posledných pätnástich minútach epizódy. Seriál sa bohužiaľ až do konca nerozbehol a držal si bolestivo rozvláčne tempo, a tak som v jeho druhej polovici od nedočkavosti a nudy preskakoval scény so zbytočnými monológmi o zbytočných zážitkoch a spomienkach, len aby som sa konečne prebojoval k podstate veci na konci každej epizódy. Druhým veľkým nedostatkom pre mňa bolo finále, ktoré ma zanechalo úplne chladným. Nevyhlo sa zopár vrcholne trápnym klišé a mal som pocit, že sa tvorcovia snažili na poslednú chvíľu rýchlo zvrátiť všetko zlé, čo sa počas celého seriálu nabaľovalo a zanechať v divákovi čo najlepší pocit. Tým však docielili len veľmi rozpačitý a neurčitý záver, ktoému úplne chýbala hororvá šťava naznačovaná v predošlých epizódach. Pre mňa osobne z 80% strata drahocenného času, ale ak máte veľa času a žiadne iné hobby, tak tých zvýšných 20% stojí za zhliadnutie. ()

Dům na kopci (2018) (S01) 

Krásne natočený, vysokorozpočtový hororvý seriál so skvelým obsadením, ktorý žiaľ stráca na kvalite zbytočnou vatou a ku koncu dosť výrazným fantasy pátosom. Mike Flanagan je podľa mňa veľmi šikovný filmár ale zároveň trochu preceňovaný tvorca, ktorý občas nevie kedy sa v príbehu krotiť. ()

Súvisiace novinky

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (viac)

The Haunting Of Hill House se vrátí

The Haunting Of Hill House se vrátí

21.02.2019

Populární hororová série The Haunting of Hill House, která loni přistála na Netflixu a okamžitě si získala srdce mnoha diváků i kritiků, se vrátí. Druhá série se bude jmenovat The Haunting of Bly… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Nominace na 76. Zlaté glóby

Nominace na 76. Zlaté glóby

06.12.2018

Nominace na 76. ročník Zlatých glóbů byly čerstvě oznámeny a vy po nich teď nejspíš budete mít ještě více otázek, něž kolik jste měli před nimi. Mezi pěticí nejlepších dramat se totiž objevily filmy… (viac)

Reklama

Reklama