Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa rok 1896 a na Klondikeu zúri zlatá horúčka. Jeff Webster, muž bez škrupúľ, ktorý sa nestará o nič iné iba o zbohatnutie, vidí svoju veľkú príležitosť v obchode s hovädzím dobytkom. So stádom cestuje z Wyomingu do Seattleu, potom loďou do Skagway a ďalej cez hory až do Dawsonu. Tu sa spolu so svojím partnerom Benom Tatumom zapletú do zlatkopeckého biznisu. Hoci sa stanú svedkami mnohých krívd a neprávostí na chudobných ľuďoch, Jeff sa stará predovšetkým o seba. Až do chvíle, keď sa nespravodlivosť dotkne jeho samého... Klasický western v hlavnej úlohe s Jamesom Stewardom. (STV)

(viac)

Recenzie (47)

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

Jakoby se to podstatné z filmu odehrálo v posledních dvaceti minutách. Před tím sledujeme nějaké ježdění a okrádání, přičemž hlavní důraz je na nezúčastněnosti hlavního hrdiny, který se stará jen sám o sebe. Když ale příběh začne být i pro něj příliš osobní, přece jenom se tím hrdinou stane. První část je průměrná, druhá docela silná. /9. 6. 15./ ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Možno je pre väčšinu James Stewart hercom Vertiga a myslíte si, že dokonale viesť ho dokázal iba Hitchcock, avšak tou pravou jednovaječnou Jamesovou dvojičkou bol Anthony Mann. Ako vieme, meniť zabehané pravidlá žánru je blbosť, takže sledujeme westernovú naratívnu klasiku, ale Mann ozvláštňuje príbeh najmä nezvyklým zasadením na Aljašku. Film pôsobí dojmom, že nejako podobne to tam mohlo vyzerať a miestni riešili presne takéto typy sporov. Poteší netradičná záverečná prestrelka a množstvo guliek, ktoré budú musieť byť vytiahnuté z Jamesovho hviezdneho tela. Fakt, že strelci sú skutočnými strelcami a guľky tak nemajú rovnaké magnetické znamienko ako hrdina, je ďalším plusom zručne natočeného, dôstojného zástupcu žánru a navnadí na ďalších 6 filmov zohratej dvojice. Na Muža z Laramie predsa len nemá, uvidíme ďalej. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Reziser Anthony Mann /Serifska Hvezda, Spartacus/natocil len priemerny western s Jamesom Stewartom /The Rope, Mr. Smith goes to Washington/ v hlavnej roli. Dejovo film divaka dost nudi, a ma kopu hlucheho miesta, ale psychologiou postav, vyberom prekrasnej kanadskej prirody a obcas aj atmosferou sa snimok da dobre zniest. Vynimocne sa stalo, ze aj James Stewart divaka nudi, dialogy obcas dobre, obcas sklznu do podpriemeru. Coriine Calvet vsak skvela a vyber zaporaka v podobe Johna McIntire -a bol fuckt vyborny. Film vsak nie je az taky dobry, a ko sa pritomne mentaly tuna tvaria : 60 % ()

Sunwheel 

všetky recenzie používateľa

Americký western zo zlatej éry odohrávajúci sa v područí kanadských hôr. Malo to prakticky všetko a hlavná postava ani nebola tak šablónovitá ako to bývalo zvykom. Práve naopak ho ľudia nezaujímali a až ku koncu sa u neho ozvalo volanie ženského diváka. Tú reprezentovali aj jeho sekundantky, ktoré ho sprevádzali a nútili upustiť od jeho chlapských preferencií voľnomyšlienkára. Sympatický antagonista všetko riešil gentlemansky a zvrat v deji nastal, keď to trošku prehnal. Ale áno, takto sa to robí! ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Honák Jeff Webster Jimmyho Stewarta se podobně jako Hombre drží svých zásad, což znamená hledět si svých zájmů a do ničeho se moc nemíchat, nicméně zběhlému divákovi je jasné, že mu tenhle postoj nemůže vydržet věčně.. Gold rush western z toho nejsevernějšího divokého západu, který trochu trpí na ženský element, aby pak pro něj v závěru našel opodstatnění. Zazvonil zvonec a samolibosti je konec.. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (8)

  • James Stewart bral po natáčaní percento zo zisku. V roku 1955 William Goetz odhadoval, že James Stewart zarobil na filme 300 000 dolárov. (westerns)
  • V Dawson City počas zlatej horúčky na Klondiku v skutočnosti nedošlo k žiadnym pištoľníkom ani prestrelkám. Jazdecká polícia bola na Yukone vo veľkom počte a presadzovala zákon veľmi prísne. Dawson City počas zlatej horúčky na Klondiku bolo pokojné mesto, a nie nezákonné, ako je zobrazené vo filme. (westerns)

Reklama

Reklama