Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenzie (447)

plagát

Zrodenie draka (2016) 

Po rokoch sa celkom roztrhlo vrece s bičovaním statusu najväčšej legendy akčných filmov. Kým Tarantino vychádzal z povery o údajnom strete Gena LaBella s Brucom Lee, kde maestro kung fu mal padnúť pri náhodnom strete, tu sa celý film odohráva ešte predtým s jeho kung fu konkurenciou Wong Jack Manom. O autenticite príbehov sa dá špekulovať donekonečna (ale to pri hodnotení ani nie je podstatné, ak fikcia poskytne štýlovú zábavu - séria Ip Man). Kým novší Quentinov film to riešil okrajovo, tu je to hlavná premisa filmu. Nakoniec ho vytlačí vlastne nepodstatná romanca fiktívnych postáv (aj keď Steve McKee sa až nápadne podobá na majstrovho kámoša Stevea McQueena), z ktorej sa vykľuje dosť otravná vata. Celkovo film pôsobí dosť televízne a snaží sa vlastne zviesť na mene Brucea Leeho (a jeho až prehnanom zosmiešnení). Tupé dialógy a miestami dosť nedotiahnutá choreografia súbojov to zráža dosť dole.

plagát

Grimsby (2016) 

Ďalšia z Cohenových uchylárčin, ktorá sa už ani netvári ako (ne)hraný dokument. Prelína sa tu akčný film, ktorý si z Jamesa Bonda berie takmer všetko (dokonca započujete "aj" božského Seana) spolu s klasickou Baronovou komédiou. Miestami si zakrývate oči a pregĺgate kam až chcel Sacha ukázať, že sa dá penis či gule strčiť. Ale viackrát som sa fakt zasmial, až mi bolo zo seba trápne. Celé to odsýpalo a hluchých momentov tu bolo minimum. To akože morálne posolstvo prešťal miestami až nekorektný humor (druhá scéna s vozíčkarom) a rovnováha bola vo vesmíre udržaná. Kontrast s postavou Marka Stronga brilantný a bratská chémia skutočne fungovala. To lepšie z jeho tvorby!

plagát

Delta Force 2: Kolumbijská spojka (1990) 

Pokračovanie Chuckovej série za vyriešením problémov, s ktorými si americká garnitúra nevie dať rady (lebo sem-tam chce aj dodržovať medzinárodné právo!). On na to samozrejme kašle a potom ako sa vysporiadal s palestínskymi teroristami v lietadle si to namieri rovno do Kolum...pardón do San Carlos aby vystrieľal narkobarónov na čele s Pabl...teda Ramonom Cotom (v podaní démonického Billyho Draga). Always the hard way! Popularita tejto série tkvela hlavne v tom, že dej podobne ako v jednotke išiel na ruku americkému publiku, ktoré bolo frustrované z toho ako si s ich vládnymi predstaviteľmi pár rebelov vo svete vytiera riť. Finále nebude teda prekvapujúce. Béčko je to kryštalické a môžete si užívať tú úžasnú jazdu ako v akčnej videohre. Tie silné zostrihy prežijete a absencia nejakého vysvetľujúceho konca vlastne ani nikomu nebude chýbať. Trošku slabšie oproti jednotke, kde strieľajúca motorka predsa len ikonicky podfarbovala dej.

plagát

Nindža (2009) 

Asi najotrepanejší príbeh o belošskom chlapcovi, ktorý vyrastal v Japonsku ako sirota a stal sa z neho majster ninjov, čo jeho rasovo čistejšiemu kolegovi zo zeme vychádzajúceho slnka vadilo. Prisahal mu pomstu a na konci samozrejme s "napätím a neočakávaným záverom" uvidíme ako to vlastne dopadlo. Generačná obmena filmov ako Enter the Ninja a American Ninja. Nič nové, ale vlastne to neurazí ani nenadchne. Adkins si určite splnil svoj detský sen so cťou a nová generácia, ktorá si nepamätá legendárne béčka Cannonu dostala svoju dávku.

plagát

John Wick 4 (2023) 

John Wick upadá do stále béčkovejších vôd, čo sa týka príbehu a scenára. Ale opäť je to silne popcornová záležitosť so snahou rozšíriť jemne univerzum a nechať diváka sledovať čoraz dlhšie, nereálnejšie zápasy hlavného hrdinu proti všetkým. Keanu sa učí stále lepšie narábať so zbraňou a plejáda bojových techník z neho robí pomaly majstra bojových umení, pri ktorom blednú aj ostrieľaní harcovníci ako Yen či Adkins (ten si tu dokonca môže povedať, že konečne rozšíril svoj herecký arzenál o nový typ postavy, aj keď úplne mimo akčného sveta to nebude). Asi sa podarená séria zbytočne oberá o vážnosť a mohla by týmto snímkom konečne skončiť. Verím, že by autori mohli prísť s niečím iným na poli akčného filmu. Ale neverím tomu, že toto bude už avizovaný koniec.

plagát

Splašený vlak (1985) 

Izraelské duo przniteľov filmovej kvality Golan & Globus dokázalo, že so skvelým režisérom vedia vytvoriť áčkový film, kde s výborným hlavným hercom stvoria doslova uveriteľnú zmes drámy s thrillerom! Aj keď miestami dialógy režú uši a zrážajú plné hodnotenie, niektoré sekvencie zostanú pamätné. Vrátane záveru, ktorý vyráža dych.

plagát

Total Recall (1990) 

Silná áčková vec, kde aj Arnold so svojim strohým, kulturistickým pohybom a mimikou dokáže parádne zahrať človeka s nočnými morami vo viacvrstvovom akčnom sci-fi trháku. Hudba je parádna a efekty na svoju dobu tiež. Nešetrí sa tu na ničom ani v príbehu. Určite si viem v hlavnej postave predstaviť niekoho iného, kto tomu dodá emočné grády, ale takto ste si mohli povedať, že ste videli Arnieho v skvelom filme, ktorý gradoval až do konca.

plagát

Hviezdna brána (1994) 

Môj obľúbený sci-fi trhák z 90. rokov som si pozrel po rokoch v rozšírenej verzii a neviem či to bol problém nej alebo nedostatkom pamäte, že mi prišla menej tajomná. Od začiatku je všetko jasné a stráca to akési postupné napätie. Stále ide o veľmi kvalitnú snímku a verím, že si ju raz za dekádu z chuti pozriem. Seriál som v 90. rokoch miloval, ale dospelosť mi nedovolí si pokaziť dojem. Už vtedy som cítil obrovský kvalitatívny rozostup od filmu. V 90. rokoch jeden z najlepších filmov v danom žánri.

plagát

Piaty element (1997) 

Popcornová senzácia z druhej polky 90. rokov, ktorú si pamätám v čase vzniku ako veľkofilm, ktorý vyrazil dych. Aj keď dnes niektoré triky môžu vyznieť slabšie a scenár miestami dosť tupo (ako prakticky každý film, kde je Chris Tucker), stále ide o čistokrvnú zábavu s dávkou vtipu a štýlovými akčnými scénami. Niekde medzi 3 a 4 hviezdičkami.

plagát

Sedem (1995) 

Prakticky dokonalý kriminálny thriller s hereckými hviezdami, kde každý sa snaží maximum. Asi najviac herecká úloha Brada Pitta, kde prejavuje emócie a nezaostáva. Morgan Freeman tu hrá druhé husle. Po Mlčaní jahniat najlepší film, kde je ústredný antagonista masový vrah. Koniec brilantný a prinútil ma dať plný počet.