Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Horor
  • Dobrodružný

Zaujímavosti k filmom (21)

Jinnah

Jinnah (1998)

Voľba Leeho hrať hlavnú úlohu viedla v Pakistane k veľkému množstvu mediálnych kontroverzií kvôli jeho predchádzajúcim úlohám v hororových filmoch (ako Dracula, 1958), pričom Lee dostal počas natáčania vyhrážky smrťou, ktoré si vyžadovali osobných bodyguardov. BBC uviedla, že vyhrážky boli spôsobené jeho predchádzajúcimi filmovými úlohami, a nie to, že je Európan, ktorý hrá Aziata. Niektorí kritici dokonca požadovali zákaz filmu.

Tumbbad

Tumbbad (2018)

Dedina Tumbbad spomínaná vo filme je skutočná. Je to malá obec nachádzajúca sa na brehu rieky Jagbudi v okrese Ratnagiri, v divízii Konkan, v štáte Maharashtra. Obec je vzdialená asi 100 kilometrov od prírodnej rezervácie Koyna.

Barbar Conan

Barbar Conan (1982)

Niektoré scény v tomto fantasy epose Johna Miliusa boli ovplyvnené filmom Alexander Nevský z roku 1938. Uvedenie Thulsa Dooma (James Earl Jones) a jeho nohsledov po zničení Conanovej dediny pripomína zobrazenie veľmajstra Rádu nemeckých rytierov a jeho rytierov po dobytí Pskova. Záverečná jazda a útok jazdcov skazy (Riders of Doom) proti Conanovi (Arnold Schwarzenegger) svojou hudobnou partitúrou a choreografiou pripomína kavalériu Nemeckého rádu blížiacu sa k Nevskému v bitke pri Čudskom jazere; tiež Tajomstvo ocele (Riddle of Steel), hlavná téma Conanovho filmu, pripomína Nevského počas záverečnej bitky na ľade.

Sentinel

Sentinel (1977)

Krátko po uvedení filmu režisér Winner prezradil, že mnohé z deformovaných osôb vo finále boli v skutočnosti ľudia s telesným postihnutím a abnormalitami, ktorých obsadil z nemocníc a rôznych cirkusov či karnevalov.

Loganova strela

Loganova strela (1979)

Bill Wallace (vtedajší majster sveta v kickboxe v strednej váhe) dostal ponuku na stvárnenie záporného hrdinu od Chucka Norrisa. Poznali sa krátko z prostredia bojových športov a stali sa priatelia. Potom, ako spolu hodinu a pol spárovali, Chuck to navrhol Billovi a ten ponuku nakoniec prijal.

Svätý pavúk

Svätý pavúk (2022)

Saeed Hanaei tvrdil, že začal so zabíjaním prostitútok potom, ako si jeho manželku na ulici s nimi pomýlili.

Svätý pavúk

Svätý pavúk (2022)

Saeed Hanaei tvrdil, že v detstve bol týraný svojou matkou. Vraj ho svojimi nechtami porezala do krvi a chcela okusovať jeho mäso.

Bojisko Zem

Bojisko Zem (2000)

Podľa Martyho Rathbuna, bývalého čelného predstaviteľa scientologickej cirkvi sa jej vodca David Miscavige aktívne podieľal na tvorbe filmu. Po jeho neúspechu poprel akúkoľvek spojitosť s cirkvou a filmom.

Otec

Otec (2020)

Anthony Hopkins sa pri hraní postavy inšpiroval skúsenosťami s jeho vlastným otcom.

Odysseus

Odysseus (1997) (TV film)

Film vyhral cenu Emmy v kategóriách réžia minisérie/špeciálu a za špeciálne efekty.

Odysseus

Odysseus (1997) (TV film)

Nakrúcanie prebehlo na Malte a v Turecku.

Klan lietajúcich dýk

Klan lietajúcich dýk (2004)

Väčšia časť filmu sa nakrúcala v ukrajinských východných Karpatoch v regióne Huculščyna (Гуцульщина). Miesto si vybral režisér snímku Zhang Yimou.

Statočné srdce

Statočné srdce (1995)

Mel Gibson uviedol, že mu s nácvikom škótskeho slangu pomohol Sean Connery. Stalo sa to pri spoločnej večeri v maďarskej reštaurácii, keď počul legendárneho Škóta vysloviť slovo goulash (guľáš): "To hear Sean actually utter a word like 'goulash' is a lesson in itself. You just pick up the accent from the people you're talking to and hearing and he helped me perfect my Scots accent."

UFC 1: Beginning

UFC 1: Beginning (1993) (relácia)

Tvar oktagonu (klietky, ktorá slúži na boj v MMA) vymyslel John Milius. A bola to hlavne jeho zásluha, že sa o tento šport začali zaujímať investori a médiá. Spomenul to aj jeden zo zakladateľov tohto športu, Royce Gracie v dokumente Milius (2013). Obaja boli aj promotérmi prvého turnaja spolu s Artom Davieom.

Medvědí ostrov

Medvědí ostrov (1979)

Interiérové scény boli nakrútené v Pinewood Studios pri Londýne. Pre vonkajšie scény bol vybratý Stewart v Britskej Kolumbii a Národný park Glacier Bay na Aljaške. Podľa autorov ponúkali viac dramatické zábery, než skutočný Medvedí ostrov pri Nórsku. Na transport používali sovietsku loď.

Temný rytier

Temný rytier (2008)

Michael Jai White (vo filme hrá postavu zločinca Gambola) v rozhovore pre Collider Live odmietol tvrdenie, že by hranie Jokera malo na Heatha Ledgera vplyv a spôsobilo trvalejšie následky, ktoré viedli k jeho smrti. Pri nakrúcaní vraj neustále vtipkoval a po scéne sa pýtal ostatných na ich názor. Spomenul tiež, že Heath stihol nakrútiť ešte film The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009), po ktorom došlo k tragickému predávkovaniu liekmi.

Veľké problémy v Malej Číne

Veľké problémy v Malej Číne (1986)

Hlavný antagonista David Lo Pan (James Hong) poslúžil ako inšpirácia pre niekoľko postáv (Shang Tsung, Raiden) z prvých dielov hernej série "Mortal Kombat".

Šialený Max 2: Bojovník ciest

Šialený Max 2: Bojovník ciest (1981)

Podľa producenta, dizajnéra a programátora hernej série „Fallout“ bol jednou z hlavných vizuálnych, filmových inšpirácií pre jej prvý diel práve tento film. V hre môžeme vidieť Maxovu (Mel Gibson) ikonickú koženú bundu, dvojhlavňovú brokovnicu, psa a niektoré postavy šialených jazdcov.

Smrtiace woodoo

Smrtiace woodoo (1988)

Skladba "Voodoo" od americkej skupiny Godsmack je inšpirovaná práve týmto filmom.

Reklama