Reklama

Reklama

Slídil

  • Veľká Británia Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (163)

Goldbeater 

všetky recenzie používateľa

Oslňující two-men-show Michaela Cainea a Laurence Oliviera a napínavý thriller se skvěle napsaným scénářem. Děj je o dvou mužích, kteří si rádi hrají, ale ani jeden z nich neumí prohrávat. Jejich perverzní a násilné hry nemají konce až do doby, kdy se dostanou do tragického finále. Ačkoli se po 2 a 1/4 hodiny díváme na všehovšudy dva herce, Slídil je velmi dobrým a chytrým filmem, z kterého dýchá divadlo každou minutou. ()

Javert 

všetky recenzie používateľa

Po celou dobu sledování tohoto mistrovského kousku jsem byl jako přikovaný ke křeslu. Je fantastické sledovat tak skvělé herecké výkony rozehrané v jednom domě a jak se i z mála dá udělat napínavý, vtipný a chytrý film zároveň. Hra kočky s myší se mění, když se z myši stává kočka a z kočky myš. Olivier měl dostat Oscara místo Branda, o tom žádná... Hodnocení: 10,5/10. 105%. atd. atd. ()

Reklama

Madison 

všetky recenzie používateľa

Mrazivá sofistikovaná konverzačka s výrazným minimalistickým pojatím, ktorá začína ako nevinná slovná hra a skončí čoby nebezpečne vyhrotený a šialený thriler. Spočiatku som sa tejto snímky obávala a myslela som si, že nedokážem udržať vyše dvojhodinovú pozornosť pri intelektuálnych dialógoch, navyše má tento film jasný divadelný podtón, pretože sa v ňom objavujú len dvaja herci. Olivier a Caine vystriedajú toľko zaujímavých humorných i vážnych póz, že nedokážu ani sekundu nudiť a vynikajúco sa vzájomne dopĺňajú. Milujem filmy odohrávajúce sa na odľahlých zámkoch (Vražda na večeri), pretože pôsobia sugestívnym morbídnym dojmom, vytvárajú napätie len súhrou hereckého nadania, skvelého scenára a stiesňujúcej atmosféry. Po tejto snímke som bola úplne prikovaná do kresla a bola nadšená po obsahovej, formálnej a rovnako i hereckej stránke. ()

lesumir 

všetky recenzie používateľa

Nemám dostatek slov. Dovedete si představit napínavou, zábavnou a dechberoucí 130ti minutovou konverzačku, kde hrají dva herci jako o život a nevyslovují repliky, nýbrž "diamanty"? Já už dneska ano, protože jsem viděl Slídila! K hereckým výkonům nenacházím už vůbec slova, oba dva hráli nadpozemsky a u Olivera jsem si jist, že by si ho zasloužil stejně jako Brando. Prostě nevyslovitelný zážitek! ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý film, v ktorom dvaja vynikajúci herci, priestory starého anglického zámku, výborne napísané dialógy a dej s niekoľkými zvratmi udržia pozornosť diváka celých 138 minút, aj keď sa to spočiatku zdá byť takmer nemožné. Výnimočne som si všimol aj kvalitného dabingu, predovšetkým zásluhou Vladimíra Brabce. Milovníkom klasických detektívok a anglického humoru ubiehal čas ešte rýchlejšie ako mne. Napriek tomu, že som filmom nebol sklamaný, nedokážem mu dať štyri hviezdičky, ako väčšina mojich obľúbených užívateľov. Najmä preto, že podľa mňa patrí do divadla. ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (18)

  • Ve scéně, kdy Milo Tindle (Michael Caine) otevírá pomocí nože šperkovnici, se na okamžik za jeho pravým ramenem objeví silueta člena štábu. (Chegi)
  • Tvůrci nejdříve počítali s tím, že roli Andrewa Wykea ztvární Anthony Quayle, který tuto roli hrál v divadelní hře „Slídil“. (Javert)
  • Když se poprvé setkali představitelé hlavních rolí - Michael Caine a Sir Laurence Olivier - nevěděl Caine, jak Oliviera oslovovat. Olivier mu řekl, že nejdříve by mu měl říkat Lorde Oliviere a poté už ho může oslovat pouze "Larry". (Javert)

Reklama

Reklama