Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Debut francúzskeho režiséra L. Malla, predstaviteľa novej francúzskej vlny. Kultový film svojho obdobia, nakrútený podľa románu Noëla Kalefa, s vynikajúcou hudbou Davisa Milesa. Hneď vo svojom prvom samostatnom diele prejavil majstrovstvo dramatickej výstavby a zmysel pre vnútorné napätie, postavené na detailoch. Ideálne naplánovaný a uskutočnený zločin sa skoro prezradil, doslovne sa rúti ako domček z karát. Julien Tavernier (Maurice Ronet) sa musí vrátiť do domu, kde pred malou chvíľou vraždil a ... zasekne sa vo výťahu. Jeho milenka a spoločníčka Florence Carala (Jeanne Moreau) si ide nohy zodrať pri hľadaní nečakane nezvestného milenca... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (96)

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Nebudem klamať. Pozrel som si to výhradne iba kvôli soundtracku ktorý zložil môj veľmi obľúbený jazzový  virtuóz Miles Davis. Zujímavosť pri tomto diele je ten, že Miles Davis skladal a nahrával hudbu počas sledovania filmu. Najprv bol hotový film potom sa k nemu dokončil soundtrack. Pred snímkou som si prečítal zopár kritík ktoré tvrdia, že snímka je aj na to obdobie, naivná, nelogická a postavy sa správajú divne. Mne to našťastie až tak zlé neprišlo. Film aj z odkazom som vstrebal a užil si ho. No, soundtrack je stále to, čo vo mne rezonuje a vyplavuje emócie. Na úvodný motív už nikdy nezabudnem. ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Bez těch pískajících gum a klaksonů na dálnici by to byl asi nejtišší noirek v historii. Moc se mi líbil způsob střihu resp.. vyprávění - třeba vražda pana Caralu. Nechápu, proč Česká televize nenapíše minimálně KAPITÁLKAMA, že film pustila v původním, nikdy nevysílaném dabingu. To je počin hodný chvály, výjimečná práce. Excelují tu Bohdanová, Brousek st., Satoranský a Potměšil. ()

Reklama

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Celkem dobře se na to dívalo, byla to taková jednoduchá detektivka s uměleckým pozadím. Trochu mi vadily ty podivné herecké výkony, moc jednoduché vyřešení celého případu tří vražd a hlavně ty charaktery postav, především u mladé dvojice, která byla chvíli naprosto bezstarostná a vzápětí strašně vystrašená a celé to nepůsobilo nijak přesvědčivým dojmem. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Francúzski vrahovia robia jednu chybu za druhou, polícia je natoľko zbŕkla, že si ani poriadne neoverí totožnosť vraha, novinári sú natoľko neprofesionálni, že prvého podozrivého dajú hneď na prvú stránku novín. Ešte že je tu Columbovsky ladený komisár Lino Ventura, ktorý cíti, že tu niečo nesedí a vďaka scenáristovi prípad elegantne na konci vyrieši. Máme tu lano, ktoré opúšťa prekvapivo ihrisko napriek tomu, žeby sa mohlo jednať o usvedčujúci dôkaz, podtext ohľadom zarábania peňazí na vojnových zločinoch, čiže je potom otázne, nakoľko je spáchaná vražda amorálna. Pekne to odsýpa a ústredný nápad je na krimi originálny, takže celkovo vysoká spokojnosť. Ešte na margo toľko omielaného nelogického chovania postáv, keď strávim noc vo výťahu, tak si ráno neobjednám veľkú kávu a jedlo, ale najskôr pol litra vody. ()

Arach.No 

všetky recenzie používateľa

Velmi milé překvapení. Francouzskou tvorbu sjem nikdyneměl nijak zvlášť v oblibě, ale tenhle film je opravdu příjemný. To hlavní je tu vynikající scénář, který se bohužel nepovedlo zfilmovat tak jak by si zasluhoval. I přes to se jedné o velmi pěkný kousek francouzského dramatu. Nemá daleko k Hitchcockovým lehce (opravdu velmi lehce) naprůměrným filmům. Jediné co mě rožčilovalo bylo neustále blikající světlo ve výtahu, které mě prostě dohánělo k šílenství. ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (37)

  • Film byl natočen mezi 23. zářím a 15. listopadem 1957. Do distribuce se dostal 29. ledna 1958. (vangobseck)
  • Malle postavu Florence predstavil „zvnútra“ skrz sugestívne vnútorné monológy. Postava Juliena je sprostredkovaná „zvonka“ takmer bez slov najmä pomocou subtílneho popisu jeho činnosti. (Biopler)

Reklama

Reklama