Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na kopci nad Brnom vyrástol na začiatku tridsiatych rokov dvadsiateho storočia mimoriadny dom - majstrovské dielo modernistickej architektúry z betónu a ocele z dielne slávneho architekta von Abta. Stredobodom domu je Sklenená izba, nad ktorou sa tají dych. Von Abt túto jedinečnú stavbu navrhol pre bohatého podnikateľa Viktora Landauera, jeho ženu Liesel a ich rodinu. Sklenená izba sa stáva nielen architektonickým skvostom, ale aj synonymom krásy, modernosti, otvorenosti, rovnako tiež symbolom nádeje mladého československého národa, symbolom budúcnosti.
Rodinný život, aký si Liesel vysnívala, prestúpený svetlom a pokojom priezračného priestoru, naplnený láskou a umocnený vzťahom s nerozlučnou priateľkou Hanou, však nemá dlhé trvanie. Viktor je Žid a Európu čím ďalej tým viac zahaľuje tieň nacizmu. Rodina sa pripravuje na odchod do exilu. Ďalšou ranou je pre Liesel bolestné zistenie, že Viktor má pomer s mladou ženou Katou, ktorej ako vojnovej utečenkyni, poskytli vo svojom dome azyl. Liesel sa čoraz silnejšie upína k Hane. Kým ona je však vo svojich citoch rezervovaná, Hana je voľnomyšlienkárka, ktorá si rada užíva všetko šťavnaté, čo život prináša. A hoci Liesel cíti, že za ich priateľstvom klíči niečo viac, bráni sa tomu dať priechod. V panike a zmätku, ktoré sprevádzajú nemeckú inváziu, Landauerovci za dramatických okolností utekajú z Československa. Vila však zostáva a jej príbeh pokračuje. Hana a jej manžel Oskar, právnik Landauerových, sa rozhodli v Brne zostať. Vďaka pomeru s nemeckým leteckým konštruktérom Stahlom sa pred Hanou otvorí možnosť návratu do magickej Sklenenej izby a ona oživuje spomienky na Liesel a predvojnovú dobu plnú nádeje. Nútené odlúčenie akoby posilňovalo ich vzájomné city. Obe ženy si píšu bez toho, aby sa dočkali odpovedí a dozvedeli sa, aký je osud tej druhej. Po vojne je vila zničená, okná rozmetala bomba. Nádej, ktorú Sklenená izba symbolizuje, však zostáva. (Garfield Film)

(viac)

Diskusia

Vecernicek

Vecernicek (hodnotenie, recenzie)

Kdybych v té vile nebyl a neznal ten příběh, tak bych absolutně nechápal na co koukám. Jelikož ten příběh znám, viděl a slyšel jsem prakticky identický příběh majitelky toho domu, který je uveden na té výstavě v té budově a můžete si to pustit i na internetu. Pořád dokola, postavili jsme si dům aby všichni čuměli, pak jsme z něho utekli, pak nás komunisti za to taky nenaviděli a nakonec na tom teď přes všechny mrtvoly vyděláváme prachy. Jako sorry tohle byl fakt výsměch a čumím, že to má 49%, tohle by mohlo z fleku bojovat s bitvou o Waterloo o poslední místo na tomhle webu. 

Macropodus

Macropodus (hodnotenie, recenzie)

Ten film ma tak spatny scenar, ze to v divakovi po par minutach vyvola naprosty chaos v souvislostech. Zacne se ztracet. Nic neni kvalitne vysvetleno a uz se prechazi na dalsi dejove zvraty, clovek si musi domyslet. Kdo si neprecte realne informace o vile a jejich obyvatelich, aby pred zkouknutim filmu byl v obraze, je ztracen. A ani pak ten chaoticky scenar nepobira.

Cerhenak

Cerhenak (hodnotenie, recenzie)

Další český film o ničem,navíc to s knížkou vůbec nesouvisí.Děj nudný a zdlouhavý,chabý scénář a střih

na príspevok reagoval Dadel

SeTTi

SeTTi (hodnotenie, recenzie)

hmm, by mě v životě nenapadlo, že mě nizozemská herečka zvládne přesvědčit ke zkouknutí českého filmu.

Uživateľ Kubeska zmazal svoj príspevok.

fabecc1222

fabecc1222 (hodnotenie, recenzie)

Nuda no... jinak wtf, sem podle upoutávek a plakátů myslel, že tam Roden bude mít hlavní roli, a stačilo, abych přišel o 5 minut pozdě, a ani bych nevěděl, že tam hraje... Sem nevěděl, že i u nás už se obsazují herci jen kvůli tomu, aby se mrskli na plakát...

rawu

rawu (hodnotenie, recenzie)

je mi líto těch co lezou do kina..z toho co je na výběr je nablití..

Darren

Darren (hodnotenie, recenzie)

Nezapomeňte, dle tvůrců se jedná o "Film roku 2019".. Smějte se jim, nic jinýho si nezaslouží :D

Dadel

Dadel (hodnotenie, recenzie)

hm, těšil jsem se, ale asi zbytečně.

Dokonce ani radši neudělali projekci pro novináře..:(

Petaxis

Petaxis (hodnotenie, recenzie)

liborek_

Hahahaha :D

A jinak vetšina herců z toho filmu jsou Skandinávci, ti mají krásnou aj :D Kazit to asi budou jenom Češi :D Teda co se toho jazykovýho hlediska týče.

na príspevok reagoval Dadel

liborek_

liborek_ (hodnotenie, recenzie)

Po tom, co jsem včera viděl, si myslím, že dabing bude asi ten nejmenší problém toho filmu...

na príspevok reagoval Petaxis

MAJkLSON

MAJkLSON (hodnotenie, recenzie)

Trailery jsou vetsinou dabovany horkou jehlou a uplne jinymi lidmi, nez vysledny film. A i kdyz je dabing v traileru tragedie, nemusi to nutne znamenat, ze bude i film tragicky nadabovan. Na druhou stranu pro vetsinu hercu ani ta anglictina neni rodny jazyk, takze z poslechoveho hlediska si tentokrat clovek nevybere, ale aspon bude puvodni zneni sedet na hubu.

na príspevok reagoval fabecc1222

Petaxis

Petaxis (hodnotenie, recenzie)

SimpanzJi

Taky jsem teď viděla trailer a musím říct, že ten dabing je fakt šíleně tragickej... Přitom když si člověk pustí třeba předabovanej film z anglčtiny tak to nikdy není tahle hrozný... Tohle je fakt psycho, vůbec nechápu jak se jim to povedlo :D No tak jestli to točili v aj, tak doufám, že to teda půjde i u nás v kinech v aj... Protože toto je fakt peklíčko.

Uživateľ Kubeska zmazal svoj príspevok.

Uživateľ Kubeska zmazal svoj príspevok.

SimpanzJi

SimpanzJi (hodnotenie, recenzie)

Na tohle jsem se fakt těšil, pod zhlédnutí traileru nadšení opadlo... Proč se to sakra dabuje? Očividně všichni mluvili AJ, doufám, že někde bude film ke zhlédnutí v originálním znění. Dabing / postsynchrony nedám.

na príspevok reagoval Ištván87, Petaxis

hanca.uh

hanca.uh (hodnotenie, recenzie)

Na tohle se opravdu těším! Kniha se mi velmi dobře četla, ale...ne-nebudu srovnávat:-))

Spiker01

Spiker01 (hodnotenie, recenzie)

Tak tohle se mi líbí hodně, možná bych i po dlouhé době zašel na český film..

Darren

Darren (hodnotenie, recenzie)

Tak ukázka je tradičně česky příšerná a co má sakra znamenat ten nápis "film roku 2019" na jejím konci? Po Masarykovi a aféře s Českými lvy další podlost od Ševčíka a spol.? Takže to nejspíš zase neuvidím...

Súvisiace novinky

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (viac)

Reklama

Reklama