Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Veľká Británia The Last Kingdom
Trailer 1
Veľká Británia, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Predloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrajú:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Videá (11)

Trailer 1

Recenzie (237)

Teg 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Ještě je co dohánět, nicméně už je zde vidět obrovský potenciál předlohy od Bernarda Cornwella. Jedná se bez nadsázky o jednoho z nejlepších a hlavně velmi precizních vypravěčů historické fikce. Rád bych doufal, že díky úspěchu tohoto seriálu se do budoucna setkáme se seriálovým zpracováním např Kroniky válečníkovy. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Vikingovia z Británie. Historickým seriálom veľmi neholdujem, ale keďže som počas januára, kedy ma väčšina seriálov zimnú pauzu, nemal čo pozerať, tak som to skúsil aj s The Last Kingdom, keďže tých osem epizód sa nejavilo tak veľa, no a nakoniec sa z toho vykľul jeden z najlepších historických seriálov za poslednú dobu. Podobnosť s Vikingami je síce zrejmá, ale zatiaľ čo má Vikings nudia a ubíjajú svojou jednotvárnosťou a plochými postavami, ktoré nejaká sexuálna explicitnosť, ani krv nedokáže nahradiť, urobil The Last Kingdom presný opak. Ústredná postava Uhtreda sa síce chová na danú dobu možno až priveľmi rebelsky a „moderne“, no inak to je veľmi dobre a pútavo pojatá história Británie bez zbytočných historických nepresností a hlavne s veľmi slušne napísanými postavami ako na strane záporákov, tak hlavných hrdinov, kde každá z nich ma pre svoje konanie jasnú motiváciu a nie je zlá/dobrá iba z princípu. Navyše to má v rámci možností dobrú výpravu, niekoľko fajn súbojov a aj celkom spád. Nie je to síce nič čoby tu ešte nebolo, ale spracovanie je, určite aj vďaka knižnej predlohe, hlavne čo sa týka scenára niekoľko násobne prevyšujúce iné súčasné historické fláky (Vikings, The Bastard Executioner). Season 1 = 3,5* (7/10) ()

Reklama

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

„I’m Uthred, son of Uthred, and I shall take what is rightfully mine.“  Uthred je fiktívna postava z rodu bývalých kráľov žijúci v 9. storočí v jednom z vtedajších britských kráľovstiev, v Northumbrii. Ako chlapec čelí presile Dánov, voči krorým skoná jeho otec a keďže ho nemôže pomstiť, agresori ho zajmú. On preukazuje česť a guráž a rázom sa stáva adoptívnym synom svojho únoscu. Jeho adoptívna rodina je však poväčšinou vyvraždená a on sa stáva hlavným podozrivým ako Sas, ktorý zabil svojich únoscov. Bez veľkých nádejí na presvedčenie bývalej komunity sa dáva do služieb brata kráľa Wessexu, Alfreda, ktorý ako racionálny prgmatik uctievajúci kresťanského boha nedokáže v pohanovi Uthredovi nájsť slušnosť a zaradenie do Wessexu, čo býva zdrojom nekonečných konfliktov medzi mladým vojenským stratégom Uthredom a budúcim mocným kráľom Wessexu. Uthred sa musí vyrovnať s tým, že jeho adoptívny brat Ragnar je na druhej strane barikády,  neustálou hrozbou Dánov a ich útokov a s mocnými nepriateľmi v radoch Wessexu. Preukazuje však svoje schopnosti a necháva ich tak v nemom úžase nad svojimi činmi. Jeho guráž ho ale stojí Alfredovu priazeň a musí často pykať viac, akoby mu vlastná pýcha dovolila. Na seriáli je zaujímavé to, že počas prvých troch sérií sa uvažuje nad zradou prísah hlavného hrdinu, ktorý je vykresľovaný ambivalentne počas skúšok, ktoré mu život pripravil. Keďže vikinská viera verí v mágiu, máme tu aj tento vplyv, hoci veľmi jemný a skoro nedôležitý pre hlavný dej seriálu. V konkurencii Vikings sa zobrazujú viac Briti ako Vikingovia a zaznejú mená ako Ragnar, Ubba, či Ivar the Boneless, ale to je tak všetko, keďže seriál začína v čase tam, kde Vikingovia skoro končili. Tento seriál je však aspoň, čo sa týka britských panovníkov, historicky presnejší. Kvalita epizód prvých troch sérií je pre mňa na výbornú, až na jednu časť za každú sériu, kedy ale kvalita výrazne nezakolísala. Vývoj deja počas prvých troch sérií je plný boja back and forth so stratami dôležitých postáv seriálu. Štvrtá séria už neponúka toľko boja, ani také napínavé intrigy. Od tejto série dokonca mizne Uthredov problém s cirkovou, ktorý bol napínavý počas prvých troch sérií. Piata séria pokračuje v nastolenom trende štvrtej a bohužiaľ ku nej dokádza k viacerým logickým lapsusom a dokonca z zaradeniu úlohy černošského kňaza do britského seriálu deviateho storočia. Záver seriálu ale našťastie končí napínavou bitkou tam, kde začal – v Bebbanburgu, takže aká taká spokojnosť predsa len so záverom bola. ()

Ediebalboa 

všetky recenzie používateľa

Přímočará středověká jízda, kde navzdory současným trendům není prostor pro žádnou vatu plnou mytologií, plytkých příběhů vedlejších postav z hospody nebo draků, nemrtvých a jiných potvor. Amen. The Last Kingdom se skálopevně drží svého hlavního hrdiny Uhtreda prostor pro ostatní nechává jedině, když jejich osudy hýbou ústředním dějem, potažmo celou historií. Na poměry dnešní filmařiny možná triviální, leč s uplývajícími sériemi vhodná strategie, díky které se seriál vyvaruje slepých nebo nedořešených dějových linek. Ono to dost dobře ani kvůli bravurní předloze nejde. Britští filmaři si ze všech knih vybírají to nejlepší a vyjma poněkud laciného úvodu svou historii v maďarských studiích tvoří jen bezchybně.***Neplatí pro 5. sérii, která si z knih i historie bere už jen naprosté minimum a její děj se rozutíká do všech možných směrů. Stále však zvládá tato poslední Uhtredova etapa seriál uzavřít s mnohanásobně větší grácií, něž svého času dokázali géniové Benioff&Weiss u pohnojeného konce Game of Thrones. ()

eagle-eye 

všetky recenzie používateľa

Vikingům jsem dal sice 5*, ale od třetí série i oni ztrácí na tempu a odstavení hlavní postavy, tomu dalo korunu. TLK mi trochu připomíná Robina Hooda s Michaelem Praedem (mám seriál v TOP10), oproti Vikingům propracovanější příběh, dějové zvraty a hlavně sympatické, neokoukané tváře. I přes evidentně nižší rozpočet kulisy jsou moc hezké, souboje propracovanější s úspornějším střihem, sem tam propíchnutý krk, useknutá ruka, hlava, zkrátka velká spokojenost...:-D ()

Galéria (1 485)

Zaujímavosti (4)

  • Bitva o Tettenhall, která byla v tomto díle zpracována, se odehrála 5. srpna 910. O jejím průběhu se neví mnoho, nicméně si prokazatelně vyžádala několik tísíc obětí. (slipknotfan)
  • Natáčeno z velké části v Budapešti. (mmajjkii)
  • Seriál je inspirován knižní sérií Bernarda Cornwella „The Saxon Stories“ („Saské kroniky“). „The Last Kingdom“ („Poslední království“) je první kniha ze série. (Doomcourier)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Reklama

Reklama