Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupinke kamarátov vo vykričanej newyorskej štvrti sa jeden z ich žartíkov vymkol z rúk a skončil sa smrťou. Dostali sa do nápravného ústavu pre mladistvých, kde im sadistickí dozorcovia spravili zo života peklo, kvôli ktorému po rokoch nemyslia na nič iné, ako rafinovanú a zničujúcu pomstu. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (598)

classic 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý deväťdesiatkový film s hviezdnym obsadením, ktorý som zatiaľ ešte nevidel. Dostal som sa k nemu úplnou náhodou, keď som sondoval, čo vysielajú televízie. Od režiséra Barryho Levinsona, som videl skvostného Rain Mana, s Dustinom Hoffmanom, ktorý si zahral aj v Spáčoch, malú - veľkú úlohu právnika, ktorý holduje alkoholu. Ďalej Bobby De Niro, ktorý excelentne stvárnil duchovného otca, mladý Brad Pitt, ktorý bude stelesňovať žalobcu, a to až v druhom dejstve. Kevin Bacon, je špecialista na úchylné, perverzné, skazené, hnusné, záporné postavy, a ani tentokrát neostáva svojmu remeslu nič dlžný, pretože sa herec jednoduchšie stotožňuje s totálnym hajzlom, ako s výnimočným anjelom, a tak práve negatívna črta z postavy, je mu bližšia. Je tu presne také obsadenie, ktoré sa mi sem náramne hodilo. Pozeranie tohto snímku, začína byť, z minúty na minútu, čoraz nepríjemnejšie, aj keď sa to sprvoti zdať nemusí. ŠTVORICA kamarátov v New Yorku, sa v polovici 60. rokov, potuluje po všelijakých miestach, kde by radi čosi vyparatili. Sú to v podstate sopliaci, ktorí vystrájajú tzv. nevinné VYLOMENINY, ale po tej práve úplne poslednej, sa im to vymkne spod kontroly, pretože, čo zo začiatku vyzeralo, ako bezstarostná jazda, keď chceli len okradnúť predavača „horúcich psov” , že mu ukradnú jeho vozík, so všetkou náplňou a obsahom, sa postupne pretaví do zavraždenia iného človeka, ktorý bol zrovna v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Od tohto okamihu sa ocitajú nad životnou priepasťou, tenkým ľadom, keď pôjdu spoločne do akejsi polepšovne, v ktorej sú perverzní, pedofilní, úchylní dozorcovia, na čele so Seanom Nokesom. Títo si na nich vylejú svoju zlosť, pretože ich budú dokola znásilňovať, až to bude zachádzať do krajného extrému ! Po niekoľkých rokoch vonku, v ich dospelosti, sa črtá, či skôr RYSUJE vytúžená, prešpikovaná, rafinovaná POMSTA, na ktorú tak dlho čakali. Toto je vskutku kvalitná kinematografia, od réžie Levinsona, cez kameru Ballhausa, strih Lindera, až po hudbu velikána Williamsa. Je to v prvom rade film, ktorý nevidieť, je veľkou škodou... ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa osobne je táto dejovo epická dráma Barryho Levinsona (Rain Man, Pes lump) jedným z najlepších filmov 90. rokov. Zúfalo nedocenený príbeh štyroch chlapcov, ktorý urobili chybu. Dostali sa do polepšovne, kde boli týraní, znásilňovaní a mučení. A po rokoch sa ako zlomení muži mohli po vzore svojho milovaného Monte Crista pomstiť. Dokonalé remeslo po každej stránke, dejovo strhujúce a vo vykreslení chlapského kamarátstva nedostižné. Pred kamerou sa navyše pohybujú herci ako Dustin Hoffman, Robert DeNiro alebo Brad Pitt. Oscarová nominácia iba pre hudbu Johna Williamsa je ďalším z mnohých prešľapov akadémie. ()

Reklama

castor 

všetky recenzie používateľa

Dětství je pryč, přátelství také, nevinnost zrovna tak. Vždycky jsem Spáče vnímal jako těžký divácký zážitek, kde není místo pro padavky. Platilo to u druhého zhlédnutí, třetího a zůstává to tak i dnes. Tahle džungle funguje dokonale (i přes zbytečně dlouhý prolog) a začne zastavovat dech poté, co čtveřice mladých přátel okusí blízkost pedofilních dozorců v domově pro mladé delikventy. Další kapitolou pak byly výstřely z pistolí dvou z nich. Ve výsledku tu máme ryzí americkou (se všemi neduhy) tragédii o světě démonů, pohřbeném dětství i poraněné dospělosti. Silný příběh, jistá režie a dokonalé herecké party (vrchní dozorce Kevin Bacon, obhájce Dustin Hoffman, charismatický otec Robert De Niro, soudní mstitel Brad Pitt) dělají z téhle látky suverénní drama, které bude mít v mé sbírce vždy své místo!! ()

Gimp 

všetky recenzie používateľa

Příběh začíná jak od Scorseseho, se všemi jeho prvky (dokonce jsem si podle hlasu jednoho herce, když byl ještě mimo záběr, myslel že nás nemine ani Joe Pesci).. Po vychovatelském prostředku se mi ale všechno zdálo takové trochu vyumělkované, příliš perfektní a to mi do skvěle rozehraného příběhu moc nesedlo. Také herecké výkony dospělých spáčů nic moc:( ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Ďalší film, kde sa malí chlapci postupne stávajú pánmi ulice len vďaka tomu, že začínajú u nejakého gangstra alebo uctievaného bossa. Tento model je už trošku podozrivo opakovaný, ale stále ostáva zaujímavý, pokiaľ sa okolo toho omotá kvalitný scenár a nezvrtne sa to v naozaj originálnu oscarovku. A keď vravím, že v originálnu, tak poriadne. Vedľajšie role sú spísané na veľmi dobrej úrovni, tak isto aj ich hviezdne obsadenia, akurát De Niro ako kňaz mi nesedel. Situácie a scény, či už zo súdnej siene, tvrdej ulice alebo z nápravného strediska, sú vykreslené dosť chladno a nemilosrdne a ostáva už len dúfať, že niečo podobné sa deje len v Amerike. 85%. ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (7)

Reklama

Reklama