Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (125)

eye candy 

všetky recenzie používateľa

Klasicke schema - hrdina prichazi zachranuje rytíře slava pad rozhodujici zapas vse a nebo nic hrdina to dokazal. Tenhle film se me jako decku libil, ale dnes uz to neni nejak ono. Redford zde nepusobi dvakrat prirozene, zato scena ve ktere madsen zahyne pri chytani micku je okouzlujici. Nejsem si jisty, zda-li mela pusobit tak komicky, ale diky tak necekanemu a rychlemu smeteni bumpa baileyho ze stolu se priklanim k nazoru, ze se jedna o typicky priklad jak se rychlou a trochu prapodivnou cestou zbavit prebytecnych tuku ve scenari. Na druhou stranu filmu se stale neda uprit nekolik silnych vzruchovych momentu a vsem co pamatuji na sve mladi kdy s tatinkem hravali na farme baseball (kdy hravali odpalovanou na poli s jednim tenisakem gumakama a s nasadou od krumpace) zajiste navodi tento film jemne sladko-hořké nostalgicno ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Nevidel som trailer a nečítal som obsah, takže ma prekvapivý zvrat krátko po začiatku filmu šokoval. Po skoku v čase o x rokov dopredu už ale film postupuje podľa klasických klišé tohto žánru a s ničím zaujímavým sa nevytasí. No a samotný príbeh hlavného hrdinu ma nestrhol natoľko, aby som si vo finále obhrýzal od nervozity nechty na rukách a nohách. Dĺžka mojich nechtov ostala nezmenená. Z časti za to môže aj samotný Redford, ktorého dvakrát nemusím. Do tej úlohy tvrdohlavého zadubenca, ktorý si ide za svojím bez ohľadu na pikle zloduchov v pozadí alebo svoj zdravotný stav, by sa hodil môj obľúbenec Costner. Ale toho skvelé baseballové filmy ešte len čakali. Z vedľajších postáv ma ešte zaujal Madsen ako namyslená hviezda a skon aký postihol jeho postavu v tomto filme by nevymyslel ani Tarantino. Výsledkom je taká solídny štandard na jedno pozretie. Z baseballových filmov mám iných favoritov. 6/10. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Pokiaľ by sa ma niekto opýtal, napríklad študent réžie, alebo mimozemšťan, čo je to tá hollywoodska rozprávka pre dospelých, tak by som mu povedal, nech si pozrie The natural. Všetko je síce predvídateľné, mierne patetické, ale je to natočené so záujmom, s inteligenciou, pre vyzretejšie publikum a maximálne profesionálne. Proste cesta hrdinu cez prekážky za víťazstvom. Tomu sa prispôsobuje kamera, strih, hudba a herecký štýl. Chvíľami som myslel, že sa dej bude točiť okolo potenciálneho konfliktu Redfordovej postavy s Madsenovou, keďže nahrádza jeho post (aspoň som to tak pochopil), ale ani náhodou, všetko sa rýchlo dostane do klasických koľají. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Dvacetiminutový nechtěně směšný prolog, kdy se mísí idealizovanost "starých dobrých časů" s padesátiletým Redfordem jakožto ani ne dvacetiletým švarným jinochem, je čirý odpad. Naštěstí se to kvalitou zvedne skokem o 16 let vpřed. Sice stále padesátiletý Redford neúspěšně předstírá, že je o generaci mladší (přitom mu je jako Brimleymu v roli seschlého kouče), ale už se to dá alespoň skousnout. Sice stěží, ale dá. Což je dobře, protože byť to obsahuje hned několik stěží uvěřitelných WTF momentů (ano, odchod Madsena ze scény především), tak to umí být i sakra dobré sportovní drama, kde se mnohdy nejede nutně pouze dle vyjetých kolejí obdobného typu snímků. Krom momentů kdy ano; a v těch to paradoxně klopýtá především, protože se v nich bijí realistické, naivní, nadsazené až místy pohádkové motivy s klasickými klišé. Což pospolu neštymuje. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Pán kolega nascendi vystihol vo svojej recenzii niekoľko bystrých myšlienok, s ktorými súhlasím, týkajú sa hlavného hereckého predstaviteľa, kde by som ešte rád doplnil jeden časový horizont, pozostávajúci zo 16. rokov, a ten sa priamo dotýka hlavnej športovej postavy - Roya Hobbsa. V pokročilejšom úvode natrafí na šialenú vražednú fanúšičku, ktorá ho chladnokrvne postrelí, a odvtedy sa na dlhých, filmových šestnásť liet odmlčí, a zase sa tlačí do popredia klasické klišé stárnutia... , ktoré sa zvyčajne pod rukami tvorcov premieňa na neuveriteľný fantasy prvok. Asi taká jediná výčitka k danej veci, inak Bob je takmer herecky bezchybný, čo sa týka jeho typického her. štandardu, JE - sebavedomý, správne drzý, ale najmä priebojný. Väčšinou ho v tejto polohe takto vnímam. Sekundujú mu šarmantné herečky na opačných stranách barikády. Glenn i Kim sú krásne ! Budúci režisér kultového Rain Mana - Barry Levinson, nakrúca pozoruhodný RETRO snímok zo športového prostredia, konkrétne amerického populárneho BASEBALLU, pričom nebojí sa ísť nekompromisným pohľadom do jeho zákulisia, ako to tam v skutočnosti funguje, kto tu ťahá za nitky ? Na Hobbsa brutálne tlačí vyššia MOC, beštiálne intrígy sú na vzostupe, a či sa z nich nakoniec vymaní, nechávam na každom divákovi, nech sa o tom sám presvedčí po zhliadnutí tohto celkom zaujímavého filmového diela. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (13)

  • Sklo hodin [značky Bulova], které byly na pravé straně výsledkové tabule a ukazovaly přesně 16:25 hodin, rozbil ve skutečnosti druhý metař Carvel „Bama“ Rowell, a to 30.05.1946. (Kulmon)
  • „Musíte v sobě mít pořádnej kus malýho kluka,“ řekl ve skutečnosti chytač Roy „Campy“ Campanella. (Kulmon)
  • Filmový debut Barryho Kivela. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (viac)

Reklama

Reklama