Reklama

Reklama

Tiger a drak

  • Česko Tygr a drak (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Li Mu Bai, jeden z najlepších majstrov bojových umení v tajnom výcvikom tábore stretne svoju dávnu priateľku Shu Lien. Hoci kedysi v boji zabil jej snúbenca, náklonnosť medzi nimi stále trvá. Požiada ju, aby odovzdala jeho meč do rúk váženého pána Tche. Chce tak začať novú životnú etapu, no osud rozhodne inak a Li Mu Bai bude musieť vybojovať ešte posledný rozhodujúci boj v tomto vizuálne úchvatnom filme, ktorý bol nominovaný na 10 Oscarov a napokon 4 z nominácií aj premenil. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (536)

TheDarKnig 

všetky recenzie používateľa

skoro se mi nechce věřit, že ten stejný režisér natočil i Hulka, který oproti tomuhle filmu postrádá vlastně všechno. A to, že je natočen hodně komiksově, mně taky moc nebralo. Tygr a drak je opravdu něco. Rozjezd sice docela často nudí, neustále jsou opakovány ty stejné motivy, první bitka je přinejmenším dost podivná, druhá taky příliš nezaujme, ale stejně dává tušit že si na nás režisér na závěr přichystal něco velkolepého. Hlavní čtveřice hraje perfektně, Ziyi Zhang je opravdové potěšení pro oko diváka a pak když přijde na evropský styl příliš dlouhá flashback scéna v poušti, začne být naprosto úchvatná a její vztah tak je zcela uvěřitelný. Holt holky v Číně to nikdy neměli lehké a když některá byla něčím výjimečná jako tahle, muselo to být dost kruté. No a po té poušti se to definitivně rozjede. Kamera nám dopřává nádherné výjevy z přírody, ale hlavně choreograficky úžasné souboje, které jsou opravdu zničující, a kvůli tomu, co čínané vymysleli, jich chtě nechtě musí západní člověk obdivovat. Souboj v tréninkové místnosti je jeden z nejlepších jaké jsem viděl, tak dlouhý souboj bez jediné chybičky je pastva pro oči. No a definitivní konec už jen podtrhne lyričnost tohoto snímku. Emoce dokázali tihle východní režiséři vyvolávat vždycky a bravurně. Po technické stránce nemám co vytknout (no, snad to lítání, ale bez toho by zase nevznikla jiná pěkná scéna ze závěru. takže si to nechám pro sebe), soundtrack dokresloval tajemno a krásu přírody, a jediné, co se mi nelíbilo, byla angličtina, která docela kazila autentičnost snímku. Za úvod, tohle a to, co jsem odpustil, ale stále to nedokážu úplně odstranit, "jen" 4. Jinak cítím se povznesen ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Fakt nechapu, jak muze mit takovahle kravina tak vysoky hodnoceni, ale postupne. Pribeh je jednoduchej a co si budem povidat, misty i docela stupidni, kdy postavy resi jakoze strasne dulezity veci, ale vlastne se nic nedeje. Ale to by nebylo to nejhorsi, nejhorsi je, ze se celej film silene tahne, misty silne nudi a souboju tu je jen par. A to je taky kapitola sama pro sebe. Jsou tu perfektni souboje, jejichz vrchol je zaverecna bitka Yeoh vs. Zhang, ale pak tu jsou souboje, kdy mi prislo, ze jsou postavy zrychleny, aby to vypadalo cool, ale misto toho to pusobilo nechtene smesne a pak tu je jeste to litani. To ja nijak nemusim, ale kdyz to je dobre udelany, proc ne. Ale to tady neni. Postavy bud desne dlouho litaj ve vzduchu a kdyz uz se dotykaj nejaky podlahy, tak je na tom fakt desne videt, jak byly zaveseny na spagaty, navic kolikrat sem si vsim, jak nekdo zakop, ale spagat ho tah dal. Nicmene choreografie je paradni. No a co se tyce hercu, Yeoh je sice fajn, ale pusobi tak nejak unavenym dojmem, Zhang je sice pekna az roztomila, ale jak moc je pekna, tak moc je otravna a pusobi dost neverohodne, ze by se takovy kung-fu naucila z knizky. Takze jedinej poradnej tu je Chow, kterej je fakt paradni, bohuzel nedostava zas tolik prostoru a konec nasere. Celkove desne roztahanej, castokrat nudnej, prehnane dlouhej a o nicem, s kolisavou urovni souboju a precenovanej film a naprosto nezaslouzeny oskary. ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

"Žiaden rast nie je bez pomoci, žiaden čin nie je bez odozvy a žiadna túžba nie je bez obmedzenia. Svet je plný tigrov a drakov." Prvé zhliadnutie bolo aklimatizačné, plné údivu a miernej neistoty. Druhé bolo prijatím pravidiel, na ktorých stál dovtedy nevidený filmový svet. A tretie až piate boli najduchovnejším a najdojímavejśím emocionálnym zážitkom, aké som kedy prežil pred filmovým plátnom. Ale skôr než filmom, je Tyger a drak epickou filmovou básňou, ktorú môžem pozerať stále dokola a ktorá, podobne ako dobrá hudba, nikdy nestratí nič z pôsobivosti. Ang Lee uchopil motívy nenaplnenej lásky, zrady a zodpovednosti a zasadil ich do sociálne neutrálneho, duchovne čistého prostredia, v ktorom im mohol dodať dovtedy nevídané rozmery. Scéna "Premárnil som celý svoj život..." vo mne bude rezonovať naveky. ()

sepp 

všetky recenzie používateľa

Tento cizojazycny pocin roku 2000 jsem videl nekolikrat a vzdy se ve me misilo nekolik protichudnych pocitu: na jedne strane velmi pekne akcni souboje, choreografie a na to navazujici asijske melodie, na druhou stranu ale zvlastni a lehce nepochopitelny dej, hrajici si na myslenkovou hloubku, ktera ve skutecnosti absentuje. Je pak logicke, ze toto vsechno vyustilo v dojem nejsilnejsi, pritomny i pri dalsich projekcich: nuda... ()

berg.12 

všetky recenzie používateľa

Filmy s tematikou bojových umění nikdy nebyly moji srdcovou záležitostí a o mystičnu si také myslím své. Spíše než jako příběh bájných hrdinů ze staré Číny na mě působí jako jakási představa o staré Číně a jejích bájných hrdinech, o které režisér netuší, jaký má vlastně skutečný význam. A obrazově je pro mě třeba takový "Hero" zajímavějším počinem. ()

Galéria (74)

Zaujímavosti (27)

  • Natáčení probíhalo v provincii Anhui, v bambusovém lese v Anji, Jiangsu, Pekingu, v Cangyanshanu a Chengde, Habei a Xinjiang (Čína). (Tygrys)
  • Herečka původně obsazená do role Jen (Ziyi Zhang), Qi Shu, se na film připravovala několik týdnů, dokud ji její agent z filmu nestáhl a neposlal ji do Japonska natáčet reklamu na Pepsi. Následně agenta propustila a najala si jiného. (Morien)

Súvisiace novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (viac)

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

18.05.2013

Weinsteini to myslí vážně, ačkoli jejich plány se trochu změnily. Natáčení dvojky oscarového hitu, kterým Ang Lee redefinoval pohled na kung-fu filmy, mělo původně startovat právě v těchto dnech.… (viac)

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (viac)

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

26.08.2012

Možná. Projekt Cleopatra, ve kterém by si Angelina Jolie měla zahrát výrazně realističtější pojetí legendární egyptské vládkyně (spíš než jako svůdkyně bude vykreslena jako šikovná politička a… (viac)

Reklama

Reklama