Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Axel spokojne žije v New Yorku a veľa času trávi snívaním s otvorenými očami. Keď sa vráti do rodného mestečka v Arizone na svadbu svojho strýka Lea, jeho život sa od základov zmení. Strýko ho zamestná vo svojej firme, predávajúcej cadillaky, a tu sa Axel zoznámi so štyridsiatničkou Elaine. Chlapec je touto exaltovanou, vášnivou a nevypočitateľnou ženou očarený - rovnako aj jej nevlastnou dcérou Grace...V príbehu Axela Backmara, unikajúceho pred realitou do sveta fantázie a snov, zostáva Emir Kusturica verný svojmu charakteristickému magickému štýlu. (STV)

(viac)

Recenzie (358)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Arizonský sen definitívne zaradil Kusturicu medzi režisérov nakrúcajúcich filmy pre iných divákov, ako som ja. Väčšinu zo 141 minút som pociťoval iba nudu a znechutenie, pretože dvaja slávni herci, osudy vyšinutých ľudí a tzv. balkánska poetika ma neoslovili. Vo všeobecnosti nemám rád filmy, ktoré režisér upláca z absurdných situácií, snových pasáží a psychike čudných postáv a od diváka chce, aby sa s tým stotožnil alebo tomu aspoň porozumel. Dokonca nemám ani chuť vyjadrovať sa k obdivným komentárom divákov, ktorí to dokázali. Mne k spokojnosti stačí, keď sa ďalším Kusturicovým filmom vyhnem širokým oblúkom. ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Když točíte film o snech a snílcích, mohou vám v něm klidně létat ryby... Kusturica ještě v plné formě, Johnny Depp jako nastupující hvězda nezávislého filmu (na což je ve filmu také dobře umístěný vtípek), Lili Taylor žhavá, že by mohla způsobovat požáry, pocta velkým americkým filmům, Bregovićova hudba, bez které jsou poslední Kusturicovy filmy poloviční. Parádní film. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Súhlasím s názorom, že film po dvoch tretinách stráca rytmus a začína trošíčku nudiť. Mne sa zdala navyše aj záverečná scéna. O splnení amerických snov optikou balkánskeho režiséra. O dospievaní a konfrontácii matky s dcérou. Pobavili vystúpenia začínajúceho herca parafrázujúce scénky zo slávnych filmov Zúriaci býk a Na sever severozápadnou linkou. Zaujala Bregovičova hudba, najmä ústredný motív bol veľmi silný a hodiaci sa k práve prebiehajúcemu deju. Množstvo symbolov nevadilo, veď celý film bol o snoch, túžbach – takže tie podobenstvá tam akosi prirodzene patrili. Prekážalo mi len spomenuté naťahovanie dĺžky poslednej tretiny filmu a záverečná scéna. 70% ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Nebyť ozaj nezmyselných a nesúvisiacich snových „alijašských“ predstáv na začiatku a na konci a keby si trefný humor držal svoje nasadenie počas celého filmu, nie len počas pár scénach, bolo by to skvelé. Takto je to len príjemný, zbytočne dlhý film bez hlbšieho zmyslu a dlhšej existencie. Nebyť Deppa, zostal by mnou nepovšimnutý ušte určite dlhú dobu. 65%. ()

ripo 

všetky recenzie používateľa

Ako zabaviť inuitské dieťa, keď si chce Inuita s Inuitkou intímne pohrkútať v ľadovom iglú? Nafúknuť mu z čreva balón a poslať ho do studenej Arktídy so slovami : "Utekaj sa hrať vonku!" .... Kusturicova uletená snímka s mladým Deppom v prostredí so švihnutými priateľmi, známymi a ženami. Prvé skúsenosti so živočíšnymi devami a pošahaným priateľom. Ešteže tam v diaľave bolo počuť sem a tam Bregovićove plechové nástroje ... 3*** ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (26)

  • Ve scéně v kině, kdy Vincent Gallo jmenuje herce, zmíní i Johnnyho Deppa, který zde hraje hlavní roli Axela. (simply)
  • Natočit tento film navrhl Emiru Kosturicovi jeden z jeho studentů. (Tygrys)
  • Pôvodná verzia sa volala „American Dreams“ a trvala až 4 hodiny. Film sa až potom skrátil na 2 hodiny 22 minút a do kín šiel pod názvom Arizona Dream. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

CANAL+ nově v sekci VOD

CANAL+ nově v sekci VOD

14.08.2023

Letošní rok je na nové streamovací služby bohatý. Jedním z nových hráčů je mezinárodně působící společnost CANAL+, která svou platformu uvedla letos v dubnu na český trh.   VOD knihovna CANAL+ nabízí… (viac)

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

07.12.2009

Asi ne filmovou (i když, kdo ví?), pouze mexickou. Tu z počátku 20. století. O tom, že Emir Kusturica připravuje film o legendárním banditovi, revolucionáři a lidovém hrdinovi Pancho Villovi, jsme už… (viac)

Reklama

Reklama