Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Animovaný
  • Horor

Obľúbené filmy (10)

Vykúpenie z väznice Shawshank

Vykúpenie z väznice Shawshank (1994)

Je ťažko popísať, kôli čomu je tento film taký fenomenálny(v pravom slova zmysle slova fenomén). Či je to kôli silným, emočne uceleným dialógom, výkonom hlavných protagonistov, alebo Newmanovej hudbe. Predovšetkým je to Frank Darabont, ktorý dokazuje, že režisérovi stačí aj jeden film na to, aby sa dokázal zapísať do sŕdc miliónov divákov a stať sa nesprteľný. Sila, dôslednosť, vyzretosť, dynamika a epická sila, s akou je film podaný nemá vo svete kinematografie páru. Podriadiť dve hodiny sústredeného rozprávania a komorného vykreslenia postáv kvôli záverečným desiatim minútam, ktoré vás priklincujú o zem, to dokáže iba Darabont. Svetovo najlepšia (!) adaptácia Kingovej knihy... A tiež jasný dôkaz, že kvalitná réžia je v tomto svete nenahraditeľná.

Zelená míľa

Zelená míľa (1999)

Darabontovi sa podarilo po "Najlepšom filme planéty" nakrútiť "Druhý najlepší film planéty". Úzko vyhranený adaptačný smer sa vyplatil, takmer rovnaký filmársky team tiež. Perfektný kasting v spojení s precíznou réžiou, gigantickým dramaticko - mystickým pozadím a akademicky skvelo pochopenou predlohou odstrkávajú možnosť gýču na míle ďaleko a dávajú tak vyniknúť príbehu, ktorý svojou ucelenosťou, originalitou a silou len sťažka nájde konkurenciu.

Svet podľa Prota

Svet podľa Prota (2001)

Už len začiatočný záber, kedy sa na stanici zjaví vysmiaty Kevin Spacey za pochodu skvelého klavíra ovenčený trblietajúcim sa prachom naznačuje, že sa bude tlačiť na city. Dej a scenár je trošku neekvivalentný, avšak prekvapivý a podľa mňa film nenarušoval. Soundtrack, výkony Kevina Spaceyho a Bridgesa skvelé, réžia citlivá, dialógy inteligentné. Nič pre komerčného transformeristu s tým, že si zrejme divák film vysvetlí po svojom.

Prelet nad kukučím hniezdom

Prelet nad kukučím hniezdom (1975)

Čítal som originálnu knihu, v ktorej je rozprávačom práve Indián. Keď sa mi do rúk dostal tento film, moc som mu neveril. Po pozretí, keď som sa konečne spamätal a vrátil do reality , som chytil knižku, a mal pocit, že na mieste spisovateľa bude meno Miloš Forman. Komplexnosť, s akou sa tento film pohráva - či už Nicholsonov či Fletcherovej výkon, réžia či hudba - mi neskutočne sadla. Je síce jednoducho koncipovaná, ale pritom tak omračujúca... Je mi smutno, že v súčasnosti už neexistuje nik mladý, kto by si trúfol na takéto odvážne a geniálne počiny.

Hľadanie Krajiny - Nekrajiny

Hľadanie Krajiny - Nekrajiny (2004)

Musím povedať, že som nikdy nepatril k fanúšikom Petra Pana, snáď aj preto ma tento film dlho obchádzal. Ale poznáte to, na každého raz dôjde a nakoniec som si ho predsa len pozrel. Citlivý, jemný humor na pozadí tragického príbehu vytvára tak krásny kontrast, že vaše srdce jednoducho musí podľahnúť. Herecké výkony tradične dobré, Winslet neprehráva a je skutočne charizmatická (zvláštne, ako sa spolu s Leom od čias Titanicu vypracovali na súčasnú hereckú elitu), Johnny Depp v príjemne INEJ polohe a solídny Highmore, ktorý dokázal na detskom výraze vykonštruovať charakter, ktorý sa nestratil ani popri hlavných protagonistoch. A keďže som osobne VEĽKÝ milovník tragiky, strielam naplno!

Matrix

Matrix (1999)

Paradoxne až VHS produkcia ľuďom ukázala, že existuje "nejaké progresívne sci-fi" s geniálnou myšlienkou a zaujímavým akčným poňatím (dodnes závidím ľuďom čo na tom boli v kine). Redefinovanie žánru, redefinovanie akčného filmu, posunutie latky filmového sveta kamsi do neba. Bratia (po najnovšom už súrodenci:)) Wachowski vytvorili masterpiece, v ktorom šlape úplne každá zložka filmu na 200 percent a vám po záverečnom inhale/exhale tečie slina po brade. Neprekonaný strop žánru, najlepší akčný film vo vesmíre a priľahlých galaxiách.

Princezná Mononoke

Princezná Mononoke (1997)

Môj otec tento animovaný film kúpil vo výpredaji na VHS, keď u nás rušili jednu požičovňu. Do prehrávača som ho vkladal s nedôverou. Masterpiece animovanej tvorby a Miyazaki do top 10 súčasných tvorcov. Ešte dodám, že tú podmanivú atmosféru, ktorá hypnotizuje v každom jeho snímku, milujem.

Arizonský sen

Arizonský sen (1993)

Ale hej - v závere si film ku mne našiel cestu. A nielen kvôli Deppovi - svoj veľký podiel má Bregovič (hlavne) a Dunaway. Kusturicova myšlienkovo spletitá extravaganza, ktorej na konci nechápal ani on sám. Navyše teraz už s retro atmosférou prašivej kinosály filmového klubu Alternatíva, ktorý ma presvedčil, že ani jedna extrémna poloha nie je vo svete filmu dobrá.

Vrana

Vrana (1994)

Kráá, kráá... krásny film. Skutočne. Učebnicový noir a kult, ktorý je a bude nenapodobiteľný. Navyše, tuho spätý s mojím filmovým detstvom. Proyas a The Cure v najlepšej forme.

Avatar

Avatar (2009)

Perfekcionalistická pastva pre oči - každá minúta filmu - u mňa umocnená 3D. Podľa mňa je ale v tomto filme aj niečo viac, ako len kecy o tom, ako to Cameron poukladal. Najkrajší vizuálny filmový zážitok tejto päť ročnice - opojné, megalomanské, neskutočne interaktíve a virtuálne nákazlivé.