Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Mečiar je spoveďou mladej režisérky Terezy Nvotovej o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej Terezy. Keď v roku 1989 padol v Československu totalitný komunistický režim, mala Tereza jeden rok. Lídri Nežnej revolúcie sa vtedy rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra, do ktorého sa prihlásil Vladimír Mečiar, v tom čase neznámy podnikový právnik zo slovenského vidieka. Vladimír Mečiar sa po úspechu v konkurze dostáva až na politický vrchol, odkiaľ vládne krajine radom diskutabilných praktík. Na pozadí udalostí, akými sú rozdelenie Česko-Slovenska či únos syna prezidenta Slovenskej republiky, Tereza a jej rovesníci prežívajú svoje detstvo. (PubRes)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (148)

warrenur 

všetky recenzie používateľa

Dokument vnimam viac-menej pozitivne hlavne z nasledovnych dovodov. Vykreslovana doba je sice uz davnejsie za nami a v sucasnosti nam v politike "nesoluju" tak otvorene hrubo a emotivne, avsak tym mnozstvom populizmu a "laskou/nenavistou" voci svojmu kandidatovi, velmi rychlo spejeme k tomu, aby sa historia opakovala. A to tak na Slovensku, ako i v Cechach. Ostatne, je tomu par dni, co vieme, ako dopadli volby v Cechach. Co tiez hodnotim divacky atraktivne, su rozne kontrasty: meciarov prihovor z ciernobieleho televizoru, Flasikove cynicke a pragmaticke vysvetlenia o "spracovavani volicov", konanie Nvotovej vzdelanych rodicov a vzapati vyjadrenia babiek a dedkov demokratov..jedna tam dokonca postavi Meciara na piedestal najvyssi, Meciar zapaluje vatru na chalupe a opeka spekacku, spieva si v televizore, Kovacov prejav....proste dost veci, ktore si mnohi pamataju a naopak mnohe, ktore by si, aspon z historickeho hladiska, mohli i mladsi ludia uvedomit. Je to pohlad Nvotovej, ako ho vnimala od malicka popretkavany komentarmi i v sucasnosti znamych osobnosti, a ako taky bol pre mna zaujimavy. Boh-vie, kolko ludi z radov politikov a osobnosti verejneho zivota, co naopak s Meciarom vzdy sympatizovali a doteraz si myslia, ze mu ostatni krivdia, by vobec chceli v tomto dokumente vystupit, ked uz "kritici" vycitaju Nvotovej jednostrannost. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„A čo s tým mal Mečiar?“ – „Všetko.“ Neviem, čo si o tom mám myslieť. Nie je to dobré, ani zlé. Nie je to povrchné, ale ani detailné. Je to také... nuž, nijaké? Mohol by som sa ľahko pridať na stranu tých, ktorí tvrdia, že 29-ročná režisérka na takú náročnú tému ešte nedozrela, na strane druhej nemám pocit, že by niečo vyložene odflákla, alebo že by bola meganaivná. Na strane tretej, nemožno tento film obviniť ani z toho, že by mal jasnú, ucelenú víziu. Tereza Nvotová len ukladá jeden záber vedľa druhého, jeden dialóg vedľa tretieho a vy si s tým celým neviete moc poradiť. 90. roky boli na Slovensku jeden veľký hnus. Humus. Odpad. Boli temné a boli doslova životu nebezpečné. Pre niektoré typy obyvateľstva. Na strane druhej, normálne rodiny, ako bola napríklad tá moja, si aj vtedy žili svoje bežné životy s tradičnými problémami. ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že viacerí nepochopili, komu je tento dokument určený. Je to náhľadom na desivú dobu mečiarizmu pre generáciu dnešných tínedžerov od dievčaťa, ktoré vyrastalo v deväťdesiatych rokoch. Od tej, ktorá si to pamätá skreslene a letmo tým, ktorí si to nepamätajú vôbec. A v tomto je dokument skvelý. Nvotová výborne prezentuje hlavné momenty v živote Mečiara a chytro do toho strihá aktuálne zábery samotného "Lenona", ktorý sa vyhol akejkoľvek zodpovednosti a užíva si v Elektre svoje bohatstvo. A dnes tu máme jeho pokračovateľov. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Uznávam, pútavo podané, pre anti-fanúšikov "Vladimíra", by samotný dokument mohol byť bibliou. S objektivitou si však tento počin príliš ruku nepodal. Smutné na všetkom je, že takýto dokument by sa mohol natočiť o akomkoľvek politikovi v Slovenskom dianí. + - by sa niekoľko informácií líšilo, lebo predsa len, Vladko krajinu rozkradol, Vladko určite vedel, že "bezúhonný" syn hlavy štátu pôjde Ladou Nivou na výlet do "Österreich-u", Vladko skutočne veril v seba, ako v neomylného Boha, ktorý dokonale zmanipuloval 3/4 národa. Dnes mnohých hanba fackuje, že vôbec navštívili jeho "koncert" v športových halách, no faktom je, že jeho následný nástupca, ktorý sa do hlavného mesta dojebal na bicykli z východu, odrbal taktiež pól republiky s billboardami so sloganmi o navýšení platov o 300%, Záver dokumentu v podobe vyobrazenia ďalšej nefalšovanej hrozby ala "Róbert", to už nebudem radšej ani komentovať. Som ale rád, že nikto "nezabudol" na pána Sulíka, ako jeho oponenta, ktorý sa dostal k hlasom taktiež podvodom, keď "sľúbil" zlegalizovanie ľahkých drog, a tak dostal hlas od každého narkomana či dílera. Aby neostala niť suchá, spomeniem aj novodobého strašiaka, vyznávača bielej rasy, ktorý si získal podporu po vyhláseniach, že zbúra chatrče našej milovanej menšiny, keď ako právnik musel vedieť, že toto sa z pohľadu zákona nedá nijak "ošetriť", pričom mu naleteli ozaj len tí naj-sprostejší. A Ja sa teda pýtam?! Koho chcete voliť??? Skutočne ale, koho?? Voľby sú pre bohatých, aby sa dostali k ešte väčšiemu majetku, nie preto, aby pomáhali "chudobe". Politici jebú na ľudí viac, alebo menej. Je len na ľuďoch, aké zlo si vyberú. Mňa k volebným urnám už nikto nedostane ... a pokiaľ áno (!!), strana zelených má prvá hlas. Na záver dodám, že len skutočne najväčší hlupák musí veriť v to, že Novembrová revolúcia v 89´ bola úspechom akejsi partie okolo umelcov a hercov, ktorí sa postavili na stranu obyčajných ľudí. Nadarmo sa podaktorí z nich teraz neštítia samofackovaniu potom, ako štrngali kľúčmi. Práve toto bol jeden z najväčších podvodov na našom národe ... ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Aspoň jedno pozitívne na tej tragikomédii zvanej SR je, a to že najhoršie už bolo. Keď tam po rokoch vidíte všetky tie babky demokratky skandujúc heslá Hlinkovej gardy, s Mečiarovym odznakom na kabáte, človeku sa normálne ulaví, že už to dávno vymrelo. Ficofanatičky v závere sú len slabý odvar. Kradne sa stále rovnako, ale odchodom Mečiara a vstupom do EU sme získali aspoň nejaké neviditeľné "morálne" hranice. Dnes už to nechápu len fašisti a tí v modernej spoločnosti nemajú nárok na viac jak nejakých 300tisíc primitívov. Najhoršie už bolo. Usmievajte sa, idú Vianoce. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (3)

  • Nvotová dokument nejprve natočila jako středometrážní bakalářský film na FAMU a v roce 2013 jej s velkým ohlasem uvedla na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Tvar postupně rozšířila do podoby celovečerního snímku, ze 100 hodin natočeného materiálu a 250 hodin archivních záznamů ani tak všechno použít nemohla. (Zdroj: Letní filmová škola)

Súvisiace novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (viac)

Režisérka Špíny chystá nový film

Režisérka Špíny chystá nový film

15.11.2018

Tereza Nvotová zvládla v minulém roce uvést do kin rovnou dva celovečerní snímky, drama Špína a pak dokumentární počin Mečiar.  Oba filmy zaznamenaly relativní úspěch, a to jak u kritiků, tak i u… (viac)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (viac)

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

26.02.2018

Křižáček, Bába z ledu, Po strništi bos, Špína, Svět podle Daliborka, Červená a další… Na Českého lva je letos v nejrůznějších kategoriích nominováno 15 filmů a většinu z nich můžete vidět online od… (viac)

Reklama

Reklama