Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Mečiar je spoveďou mladej režisérky Terezy Nvotovej o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej Terezy. Keď v roku 1989 padol v Československu totalitný komunistický režim, mala Tereza jeden rok. Lídri Nežnej revolúcie sa vtedy rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra, do ktorého sa prihlásil Vladimír Mečiar, v tom čase neznámy podnikový právnik zo slovenského vidieka. Vladimír Mečiar sa po úspechu v konkurze dostáva až na politický vrchol, odkiaľ vládne krajine radom diskutabilných praktík. Na pozadí udalostí, akými sú rozdelenie Česko-Slovenska či únos syna prezidenta Slovenskej republiky, Tereza a jej rovesníci prežívajú svoje detstvo. (PubRes)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (148)

Santino7 

všetky recenzie používateľa

Pokiaľ vezmem do úvahy, že som mal tento Nvotovej projekt v hľadáčiku už dobré dva či tri roky (ešte v časoch keď bol - v pôvodnej, zhruba polhodinovej verzii - jej vysokoškolskou prácou), z konečného výsledku nedokážem skryť mierne sklamanie. To sklamanie u mňa súvisí s obsahovou stránkou, od ktorej som proste očakával čosi viac - takto som sa nedozvedel dovedna nič nové, a navyše sa ešte aj objavili pre mňa pomerne dosť rušivé prvky, ktoré mi prišli byť priam zbytočnými (či už Nvotovej rodinné videá z detstva alebo záverečné silvestrovské spovedanie podguráženej mládeže). Na druhej strane, keď vezmem do úvahy kontext (že dokument skvelo odhadol dobu, a spoločenskú náladu, a teda jeho načasovanie je priam trefné a aktuálne) a fakt, že je smerovaný v prvom rade mladším ročníkom, pre ktorých má podstatne vyššiu informačnú (a náučnú) hodnotu než pre tých, čo si dané časy zažili alebo sa nimi zaoberajú, koniec koncov je to fajn. Účel to splnilo, zobrazované reálie to zachytilo, ľudia na to vo veľkých počtoch chodili, čiže rozhodne to nemožno považovať za krok vedľa. Do budúcna poprosím viacero podobne ladených, ambicióznych domácich projektov, pomocou ktorých sa slovenský ľud môže konfrontovať s minulosťou a všetkými jej stránkami. 65% ()

HonzaBez 

všetky recenzie používateľa

"Nechť žije Mečiar..." Je vcelku fajn si takto zpětně připomenout, jak silné emoce a silnou polarizaci společnosti vyvolávala ve své době postava dlouhodobého slovenského předsedy vlády Vladimíra Mečiara. Patřím ještě do generace, která si tohoto muže pamatuje z období konce Československa, tak to bylo zajímavé vzpomínání. Na celém dokumentu mě ale asi nejvíc zaujaly všechny ty scény rozvášněného davu oslavující "svého Mečiára". Velmi zajímavý je přitom závěr dokumentu ukazující jak v zásadě stejné typy žen, které oslavovaly Mečiara oslavují pro změnu zas Fica ("Na prvom miste je Fico, až potom svatý otec). Z dnešního pohledu si člověk může říct, že ona tam ta paralela mezi oběma těmito politiky vskutku byla a je. "Pomníčkem" Mečiárovi éry je zavražděný Róbert Remiáš, "pomníčkem" Fica zas zavražděný novinář Ján Kuciak se svoji partnerkou. To ale ještě paní režisérka Nvotová v době vzniku tohoto dokumentu nemohla tušit. O to víc však z toho mrazí. ()

Reklama

tomashrabek 

všetky recenzie používateľa

V mnohých ohľadoch celkom "obyčajný" dokument. Neprináša žiadne nové, nečakané informácie či súvislosti, ani si to nekladie za cieľ. Jeho najväčšou hodnotou je prehľadná a technicky skvele zvládnutá rekapitulácia, tak potrebná pre mnohých mladších ľudí, ktorí mečiarovsku éru priamo nezažili alebo si ju nepamätajú. Posledná pätnásťminútovka, ktorá mečiarizmus prepojí so súčasnosťou (hlavne skrz postavu Fedora Flašíka), je must-see. Výborná práca, Tereza. Fandím ti a ďakujem. Niekedy i skvele zvládnuté málo stačí. ()

warrenur 

všetky recenzie používateľa

Dokument vnimam viac-menej pozitivne hlavne z nasledovnych dovodov. Vykreslovana doba je sice uz davnejsie za nami a v sucasnosti nam v politike "nesoluju" tak otvorene hrubo a emotivne, avsak tym mnozstvom populizmu a "laskou/nenavistou" voci svojmu kandidatovi, velmi rychlo spejeme k tomu, aby sa historia opakovala. A to tak na Slovensku, ako i v Cechach. Ostatne, je tomu par dni, co vieme, ako dopadli volby v Cechach. Co tiez hodnotim divacky atraktivne, su rozne kontrasty: meciarov prihovor z ciernobieleho televizoru, Flasikove cynicke a pragmaticke vysvetlenia o "spracovavani volicov", konanie Nvotovej vzdelanych rodicov a vzapati vyjadrenia babiek a dedkov demokratov..jedna tam dokonca postavi Meciara na piedestal najvyssi, Meciar zapaluje vatru na chalupe a opeka spekacku, spieva si v televizore, Kovacov prejav....proste dost veci, ktore si mnohi pamataju a naopak mnohe, ktore by si, aspon z historickeho hladiska, mohli i mladsi ludia uvedomit. Je to pohlad Nvotovej, ako ho vnimala od malicka popretkavany komentarmi i v sucasnosti znamych osobnosti, a ako taky bol pre mna zaujimavy. Boh-vie, kolko ludi z radov politikov a osobnosti verejneho zivota, co naopak s Meciarom vzdy sympatizovali a doteraz si myslia, ze mu ostatni krivdia, by vobec chceli v tomto dokumente vystupit, ked uz "kritici" vycitaju Nvotovej jednostrannost. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Musim dat ctvrtou hvezdicku, protoze dokument obsahuje spoustu dobovych zaberu, ktere daji vzpomenout na me mladi a ja si zive vybavuji spoustu udalosti, ac uz se z vetsiny jedna o samostatne Slovensko. Meciar milovany a zatracovany, maloktery politik byl tak rozporuplny jako on a urcite si zaslouzil obsahlejsi dokument, ktery by vubec nebyl spatny, pokud by se Tereza Nvotova odprostila od sveho vnimani one doby a nezminovala ani sve rodice, protoze me ve filmu o Meciarovi skutecne nezajima, kdy ho stary Nvota volil ci nevolil. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (3)

  • Nvotová dokument nejprve natočila jako středometrážní bakalářský film na FAMU a v roce 2013 jej s velkým ohlasem uvedla na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Tvar postupně rozšířila do podoby celovečerního snímku, ze 100 hodin natočeného materiálu a 250 hodin archivních záznamů ani tak všechno použít nemohla. (Zdroj: Letní filmová škola)

Súvisiace novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (viac)

Režisérka Špíny chystá nový film

Režisérka Špíny chystá nový film

15.11.2018

Tereza Nvotová zvládla v minulém roce uvést do kin rovnou dva celovečerní snímky, drama Špína a pak dokumentární počin Mečiar.  Oba filmy zaznamenaly relativní úspěch, a to jak u kritiků, tak i u… (viac)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (viac)

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

26.02.2018

Křižáček, Bába z ledu, Po strništi bos, Špína, Svět podle Daliborka, Červená a další… Na Českého lva je letos v nejrůznějších kategoriích nominováno 15 filmů a většinu z nich můžete vidět online od… (viac)

Reklama

Reklama