Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Krehká Thelma práve nastúpila na vysokú školu. Aj napriek veľkej snahe jej rodičov kontrolovať každý jej krok prvýkrát skúša nezávislosť a vír študentského života. Keď sa však zamiluje do krásnej spolužiačky Anjy, začnú sa v jej okolí diať nevysvetliteľné a desivé veci a Thelma s hrôzou zisťuje, že ich príčinou je možno ona sama. (ASFK)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (229)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Príliš som si pred filmom o deji neštudoval a opäť som dobre urobil. Nečakal som totiž až tak mysteriózny príbeh, navyše otvorený viacerým interpretáciám, z ktorých v podstate každá má svoje opodstatnenie. Symboly, metafory, najmä o tom je Thelma a ešte aj o tom, že si pri jej sledovaní fanúšikovia hororu spomenú na viaceré inšpiračné diela. Možno ale práve v tom môže tkvieť nejednoznačnosť prijatia filmu, že sa niekomu bude javiť jednoducho len ako súhrn viacerých motívov využitých už v minulosti. Nakoniec je celý dej najlepšie brať ako metaforu a nie doslovne, Trier mohol síce nadprirodzenú, až béčkovú báchorku poňať kľudne viac "hororovo", ale osobne mi jeho pomalý, plíživý prístup perfektne sadol, film mi utiekol aj pri svojom pomalom tempe ako voda. ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Škandinávsky ponurá, vnútorne krehká dráma o osamelosti a skľučujúcej uväznenosti dospievajúceho človeka v náboženských myšlienkových mantineloch. Perfektne skĺbená s nadprirodzeným thrillerom hororových rozmerov, a s boľavým srdcom tlčúcim túžbou po naplnení prvej, “zakázanej” lásky. Úžasný, brilantne zrežírovaný zážitok a pravdepodobne európsky film roku. [Sitges FF] ()

Reklama

boshke 

všetky recenzie používateľa

Mňo... Když přistoupíte na metaforičnost příběhu, jak to očividně učinila má žena, tak vám Thelma může připadat svou filosofičností (až) zajímavá - tedy něco ve smyslu "be careful what you wish for". Pokud Thelmu uchopíte jako primitiv jako já, tedy bez "Hmm, tohle je zřejmá paralela na támhleto, tato scéna s největší pravděpodobností odkazuje na tuhlecto", tak vás Thelma zdrtí svou banálností. A ano, každý z nás si někdy hluboko uvnitř přeje, aby se ta která osoba propadla do země; nepotřebujeme však Thelmu k tomu, aby nám sdělila, že to ve finále nemyslíme vážně a že kdyby se něco takového nakonec stalo, že bychom toho litovali... 60% ()

cariada 

všetky recenzie používateľa

Ani ryba ani rak, i tak by se dalo charakterizovat tenhle film, ani vyloženě horor a ani jen drama. Thelma je poměrně sympatická holka, co je vychovávaná dost zkrátka a na koleji zjišťuje že život nabízí i jiné rozkoše než jen chodit do kostela. Lesbické scény jsou poměrně vzrušující, ale i samotný děj, kdy dívka zjišťuje co vše vlastně má na svědomí a co umí. Jaká změna tahle severská podívaná o proti americké produkci. Má to krásnou ponurou, ale i poetickou atmosféru, která vás pěkně pohltí. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,JEŽIŠOVO H*VNO?" ,,NIE." ,,JEŽIŠOVA P*ČA?" __ To, že sú v súčasnosti príbehy dospievajúcich outsideriek ,,in" ešte neznamená, že všetky sa premenia na zlato. Po prvotnom veľkom navnadení skončila pre mňa ,,Thelma" niekde na polceste. Zo začiatku vo mne prevládala spokojnosť a vôbec som si nedával niektoré scény do asociácií s veľkými míľnikmi kinematografie (Vtáci?), iba som si užíval priateľstva dvoch zvláštnych dievčat a so zvedavosťou som sledoval, ako sa bude ďalej vyvíjať príbeh prezentujúci sa len v rôznych náznakoch a metaforách, napriek archetypom neponúkajúcim vždy jednoznačnú interpretáciu. Postupom času sa síce dá tým symbolom rozumieť, čakal som však ich nejaké hlbšie, jednoznačnejšie vysvetlenie (možno som ho správne nezachytil). V hodnotení preto volím strednú cestu. ,,Thelma" obsahuje potenciálne silné scény, ale ani jedna nie je natoľko úderná, že by ma dostala do kolien. Vo výsledku sa jedná o dobrý, snáď aj nadpriemerný film (pripomínajúci mi o čosi horší ,,Raw"), ktorý si treba pozrieť viacej ráz a vtedy si zrejme zaslúži objektívne zhodnotenie. (3127. hodnotenie, 176. komentár k filmu) ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (1)

  • Jedná se o první film režiséra Joachima Triera, který byl promítán v kinech v České republice. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (viac)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (viac)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (viac)

Reklama

Reklama