Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pôsobivý príbeh o láske a vykúpení reverenda Garyho Oldmana a vydatej Demi Moorovej, ktorá svojou odvahou a zmýšľaním dráždi skostnatenú komunitu pokryteckých puritánov v Massachusetts roku 1666.
Roku 1666 sa komunita puritánov v Massachusetts vedená tunajším guvernérom Bellinghamom a reverendom Arthurom Dimmesdaleom snaží udržať krehký mier medzi Indiánmi a kolonistami. Medzi novými prisťahovalcami je aj krásna Hester Prynnová, manželka lekára, ktorý má pricestovať neskôr. Hester sa v miestnej knižnici zoznámi s Arthurom a neskôr, keď Hester donesú správu, že manžel údajne zomrel, sa medzi nimi rozvinie búrlivý ľúbostný vzťah. Následky na seba nedajú dlho čakať a keď Hester odmietne prezradiť meno otca svojho dieťaťa, chce ju bigotná spoločnosť kruto potrestať. Hrdo však vydrží nosenie hanlivého písmena A, ktoré znamená adultery - cudzoložstvo, ako aj všetky ostatné útrapy i príkoria a prežije aj rafinovanú pomstu svojho manžela... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (87)

pinguinka 

všetky recenzie používateľa

Přestože se tento film nedrží striktně předlohy, což je patrno především na konci, je tu to hlavní, na co Hawthorne ve své knize poukazuje. Lidská zloba, závist a strach z neznámého jsou v puritánských postavách ztvárněny velice dobře a podobně jako v Čarodějkách ze Salemu mi nahání hrůzu, jak se dají lidé zmanipulovat. Ovšem je to i příběh lidí toužících po svobodném životě, skutečné pravdě a samozřejmě i lásce. Hester je v podání Demi Moore přesvědčivá a Gary Oldman jako reverend Dimmesdale okouzlující, takže navzdory svému obdivu ke knize si ten romantický závěr vždycky přeju. K tomu vhodný hudební doprovod Johna Barryho, jehož melodie jsou zde sice občas předvídatelné, ale krásné -> vřele doporučuji přečíst knihu, třeba při poslechu soundtracku. ()

PALINO 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekný príbeh o dvoch ľuďoch, ktorí by radi neskrývali svoju vzájomnú lásku, ale puritánska spoločnosť v ktorej žijú im to nedovoľuje. Samotnému filmu dominujú hlavne herci a hudba. Demi Moore a predovšetkým Gary Oldman podávajú vynikajúce herecké výkony a za zmienku stojí i Robert Duvall, ktorý tak túži po pomste až z neho ide strach. Hudba Johna Barryho je pre ucho typicky "barryovská", teda veľmi pekná a neraz som si vďaka nej a prítomnosti Indiánov v niektorých scénach spomenul na Costnerov Tanec s vlkmi. Kritika film odsúdila, čo si podľa môjho názoru určite nezaslúži. ()

Reklama

runner85 

všetky recenzie používateľa

Zakázaná láska zaradená do čias puritánskej Ameriky, keď ešte sme mali otroctvo a kde indiáni bojovalo o svoje právo na územie, tradície, náboženstvo. Veriaci človek som, ale príde mi odporné čo robili kresťania za čias inkvizície, považovali ľudí za čarodejov alebo kacírov, ono hranie sa na boha/bohov ľudom asi vždy išla a aj ide, ... elulijajaja, elulijaja, elulijajaja. I keď chápem že príbeh kde je žena natoľko silná, že zvládne hanbu a verejné ponižovanie jej aj dieťaťa a to všetko len preto aby nezradila chlapa ktorého miluje, je srdce revúci ale ja som moc toho necítil, Našťastie film nie je len o zakázanej láske, ale aj o spolužití domácich s príživníkmi z Anglicka ktorí majú pocit, že sú doma Hudba skvelá, herci tiež, dej ma ale nudil, to vloženie do prostredia kde majú všetci v hlave miesto rozumu hovná ma privádza do zúfalstva a neviem sa vlastne stotožniť ani s jednou postavou ... Na druhú stranu pozrime sa kam sme to dopracovali dneska, úplne obrátená strana mince, od extrému k extrému.... ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Historická ľúbostná dráma podľa románu Nathaniel Hawthornea považujem za veľmi podarené dielo. Film dobre vystihuje pokryteckú tvár zdanlivo bezúhonnej puritánskej katolíckej komunity, kde doslova platí biblické "Ak si bez hriechu, hoď po mne kameňom". Gary Oldman málokedy hrá kladnú postavu, ale táto sa mu podľa mňa veľmi podarila, pôsobí veľmi sympaticky. Len keby ten dej dokázali vtesnať do trochu kratšej stopáže. Nedávno som videl fajn film (i keď o niečom inom) v ktorom odkazovali na tento film - Easy A (2010). ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Šarlatové písmeno je jeden z tých filmov 90.rokov, na ktorý som narazila vďaka televíznym kanálom a od detstva k nemu prechovávam silný citový vzťah. Poburujúca puritánska ťažkopádnosť, príjemne kontrastujúca s krásami divokej prírody či osídľovania a najmä vášnivá romantická línia môžu za to, že tento film v mojej zbierke "citlivých, pohladzujúcich" unikátov zastáva osobité miesto. Vynikajúci Gary Oldman, na ktorého je v jeho dobových postavách (Beethoven, Dracula,...) radosť pozerať a melancholická dojímavá hudba Johna Barryho mi natoľko utkvela v pamäti, že Šarlatovému písmenu vďaka nej pripisujem väčší význam než v skutočnosti možno zasluhuje. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (1)

  • Producent filmu Vajna k filmu zveřejnil: "Film byl natočen podle knihy Nathaniel Hawthorne. V Americe je tato kniha povinnou četbou, díky čemuž diváci snímek vnímají citlivějí. Roland Joffé je talentovaný režisér, ale velmi tvrdohlavý, prakticky jsme se s ním museli hádat po celou dobu natáčení. Navíc byl Gary Oldman celou dobu opilý. (Zdroj: origo.hu) (Courtemanche)

Reklama

Reklama