Reklama

Reklama

Perinbaba a Dva svety

  • Česko Perinbaba a dva světy (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Príbeh Lukáša a jeho kmotry Perinbaby je pretkaný dobrodružstvom, humorom i magickými kúzlami. Po smrti rodičov, Alžbetky a Jakuba, sa ich syn Lukáš vydáva na dlhú cestu za šťastím. Vďaka svojej vynaliezavosti, mladíckej neohrozenosti a zručnosti si vzápätí nájde spôsob, ako sa vo svete nestratiť. S tým mu pomáha štvornohý priateľ Ucho, ktorý sa k nemu na ceste pripojil. Poznanie, ktoré Lukáš získava počas svojho putovania, mu nakoniec pomôže získať lásku, o ktorej sníval a nájsť miesto, kde sa jeho neskutočný sen stane skutočnosťou. Zázraky sa nestávajú len v snoch, ale aj v živote. A ak po niečom skutočne túžime, môže sa nám to vyplniť. A ako dopadne nekonečný súboj dvoch nesmrteľných sestier Perinbaby a Zubatej? Kto vie, jediné čo môžeme prezradiť, je, že sedmička je šťastné číslo. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (8)

Trailer 1

Recenzie (60)

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Posledný Jakubiskov výtrysk. Zhúlená blbosť, v ktorej kedysi legendárny tvorca definitívne rozpustil svoju vlastnú estetiku. Definitívne nie preto, že zomrel - ostatne aj keby sa tak nestalo, ten film by nebol lepší, ako si tu poniektorí navrávajú a druhá Perinbaba by ho pochovala. To musí byť jasné už zo scenára, ktorý si "majster" napísal sám a v ktorom máločo dáva zmysel. Nevidno na ňom všetky tie roky, počas ktorých údajne vznikal... čo ale vidieť a to tak, že veľmi, je nadúvanie všetkých neduhov, ktoré sa rokmi v jeho tvorbe hromadili. Prerastené ego nášho filmového barda pozabudlo, že scenár fenomenálnej PERINBABY nestvoril sám, ale napísal ho spolu s Ľ. Feldekom (ktorý mimochodom stále žije a nechcel by som vedieť, čo si o tomto trapase myslí). Réžia je potom kapitola sama osebe. Film je veľmi príjemný v prvej časti, v "našej" reálnej dimenzií, ale prechodom do druhého sveta začne vyzerať čím ďalej tým viac kostrbato, nezvládnute a halabala v tom najhoršom slova zmysle a veľmi tomu nepomáhajú ani tie polená tvoriace ústredné duo, ktoré tiež vyzerajú, že celé natáčanie šlukovali tučné šišky z režisérových zásob. Možno spolu ťahal bongá celý štáb a tešiac sa z toho, ako je to celé farebné a srandovne náhodilé, nikomu nevadilo, že sa stráca vnútorná logika príbehu, jednotlivé motívy spolu nesúvisia, nič nie je zmysluplne vysvetlené alebo prepojené, niektoré výjavy/postavy sú vyslovene trápne a triky zúfalo neladia, No však ale dobre. Keď už nie tej EPOPEJE z doby Veľkej Moravy, aspoň tohoto sme sa dočkali. Juraj Jakubisko to napokon natočil. A dotočil. A teraz už môže spokojne spočívať v tom svojom druhom svete. Nech je mu tam dobre! ()

TomasKotlant 

všetky recenzie používateľa

Jedna z nejvíce imaginativních pohádek za poslední dekádu a vy tomu tady dáváte odpady??? Jsem kvůli těm recenzím na to málem nešel, tak doufám, že všichni ti pominutí recenzenti skončí v jezeře plném chobotnic a budou se tam točit do alelůja na větrném kolotoči. :) Trochu mi to připomínalo moji oblíbenou Pohádku o putování, občas Kusturicu a sem tam to lepší z Terryho Gilliama. [CinemaCity Pce, levný maraton] ()

Reklama

sidzej 

všetky recenzie používateľa

Ach jaj......skvost slovenskej kinematografie takto pošliapaný. Kde začať. Plytkým dejom, chabými hercami či smiešnymi trikmi? Frlajs nevýrazný, nesympatický a mdlý, starú zubatú hral chlap či žena? Nedokázal som to rozlíšiť a triková revolúcia vzkriesenia G. Masiny sa tiež nekonala. Skrátka použili zábery z jednotky a predabovali ju. Kam sa podel Hapkov ústredný hudobný motív? Kde sú nejaké emócie? Osudovosť? Čo dočerta boli tí krkavci zač? Chápadlá ala Kraken z Pirátov z Karibiku? Prečo? A to už ani nevravím o častých príšerných spomalených záberoch jak z lacnej tv produkcie. Pochváliť môžem skutočne len úvodné minútové cameo Petry Vančíkovej ktorá mala viac charizmy než všetci ostatní herci dokopy, žiaľ jej pobyt na plátne trval len chvíľu a zvyšok deja bola neskutočná nuda s pár vyslovenými wtf scénami. Pekná kamera a pár zaujímavých výtvarných kompozícii z toho ešte dobrú rozprávku nerobia. Fakt by bolo lepšie keby ten film nikdy nevznikol. Jednotke to nesiaha ani po členky. ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

Je cítit, že do toho Jakubiskovi paštrngovali (hodili vidle) lidé ne tolik schopní, jako on sám, někde uprostřed se to sype jako peří z nebes, přesto to, co v nové Perinbabě Jakubiskovo je a co mám na jeho tvorbě ráda, stačí na nostalgickou emoci, která mi dovoluje laskavě přimhouřit oko. Je jasné, že se zvedne vlna kritiky, je to vyvařené, ale za sebe napíšu, že času ani vstupenky nelituji, vyšší hodnocení dávám za scény, které mi jeho tvorbu připomněly, kterých bych si přála sice víc, ale hak se říká: dobrého pomálu. Beru to jako příjemný flashback, chlapec v roli Lukáša je skvělý, Lucie taky, čas ukáže, jestli se k pohádce budu vracet, ale dneska mi to sedlo. Mávnout křídly a letět... ()

Adramelech 

všetky recenzie používateľa

Moc pěkná surrealisticky laděná pohádka, od níž nemůžeme požadovat striktní logiku reálného života. Netřeba se nad tím pozastavovat. Když třeba malý princ tvrdnul na nějaké planetě a vykecával se tam se sentimentální liškou, tak se nikdo nechytal za hlavu, jaké je to WTF. Pokládám tento film za důstojné Jakubiskovo rozloučení s filmovou tvorbou. Děj je výrazně signovaný živlem vzduchu: větrný mlýn, různé vrtulky, padáky, prapodivné létací stroje a hodně tam fouká. Nejvíc se mi líbilo, jak se ženské snášely z oblohy. Stačilo by jen chytat. ()

Galéria (82)

Zaujímavosti (8)

  • Cirkusové scény se natáčely na Horním náměstí v Přerově. Režiséra Juraje Jakubiska oslovila architektura náměstí a také nádherné lípy uprostřed. [Zdroj: Denik.cz] (Narcis)
  • Perinbaba a dva světy je posledním filmem Dana Nekonečného. Do role potulného kouzelníka a komedianta vnesl svůj nezaměnitelný styl a energii. Naopak, v roli Zubaté se objeví Darija Pavlovičová, pro níž šlo o první zkušenost s celovečerním filmem. Díky dlouhým přípravám Perinbaby se mezitím stala slavnou, dokonce začala tančit ve StarDance. (Bontonfilm)
  • „Diváci mi často psali, ať natočím pokračování Perinbaby. Bohužel Giulietta Masina už není mezi námi a já kvůli tomu nemohl vyhovět, protože jsem si nedokázal představit, že by ji ztvárnila jiná herečka. Naštěstí současné technologie mi pomohly změnit názor. Přicházím s novým příběhem, pohádkou jednadvacátého století, která nám vrátí i milovanou Giuliettu,“ prohlásil Juraj Jakubisko. (Duoscop)

Reklama

Reklama