Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Pán Juraj Jakubisko dozaista patrí medzi špičku slovenských režisérov. Získal za svoju tvorbu mnoho prestižných ocenení. Ja s ním mám však trocha problém. Niektoré jeho diela považujem za takmer geniálne (Nejasná správa o konci sveta; Tisíc ročná včela...) a niektoré sú doslova na hranici odpadu (Post Coitum; Bathory...). Rozprávka "Perinbaba", ktorú natočil v roku 1985 je niekde uprostred. Je to taký jakubiskovský priemer. Nie je to žiaden filmový zázrak, ale ani bezduchý prepadák. Z času na čas sa na to dá pozrieť. *** ()

oveckaoa 

všetky recenzie používateľa

Přiznám jsem, že jsem to shlédl až v roce 2020 a to jen kvůli tomu, že příští rok má dojít do kin pokračování (původně mělo jít tento rok, ale odložily to). Jinak na tu dobu obstojná pohádka s kvalitním příběhem nejvíc mě, ale bavily ty pávy co tam byly. Plusové body za konec i ta smrtka se nakonec dočkala. ()

Reklama

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa osobne kultová záležitosť, bez ktorej si vianočné sviatky a príchod nového roka neviem ani predstaviť. Ide v podstate o takú peknú aj keď miestami strašidelnú filmovú rozprávku, ktorá nám ukazuje krásy prírody a nášho pospolitého ľudu. Odzrkadľujú sa tu všetky emócie, láska, priateľstvo, zrada aj smrť. Perinbabku si strihla nenormálne sympatická talianska herečka, ktorá do našich končím priniesla trocha toho legionárskeho ducha a ukázala nám ako sa to robí. Kuba si strihol Nemecký herec ale ani to nebolo na škodu a slovenské portfólio zastáva krása nežného pohlavia Alžbetka. herci sú sympatický v tých časoch sa asi edá moc odvolávať na herecké výkony ale film je aj tak dľa mňa na dobu svojho vzniku stále nadčasový a vždy si ho jednoducho musím pozrieť. 90% ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

Heuréka! Heuréka! Heuréka! ...konečně jsem viděla Perinbabu. Až teď, v dospělosti, jsem si odžila a odslzela celý překrásný počin Juraje Jakubiska. Jeho filmy mám moc ráda, ale tento mě míjel. Snad kdysi dávno, v dětství...? Zírala jsem na výpravu, kostýmy, vlky, lokace, peří, kožešiny, pávy, Tatry, bubliny, koně, výšivky, sníh, zuby, kapry, šperky, holubice, směsici erotiky, hororu, života a smrti.... Vím, Jakubiskova tvorba není pro každého, ale Heuréka! Ten pán je génius. Klobouk dolů před scénářem, hudbou, před každým veskrze dokonalým záběrem, jako z obrazů, před všemi vymakanými detaily, které spojil v něco tak působivého. Není to pohádka, on je to sen. „Mládí být krásné! Chtěl bych to ještě jednou zažít! Hergot!“ P.S.: Chystá se pokračování. A já doufám, že stejně jako Anděl Páně, bude důstojné a hodné úcty. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Rezie a kamera krasna a osobita. Vizualni stranka, doplnena hudbou Petra Hapky a prostredim je urcite tim nejlepsim na cele pohadce. Pohadka, ktera je urcena starsim divakum, umi zaujmout i pribehem. I kdyz par slabsich mist a hereckych vykonu se zde najde, urcite se jedna o nadstandartni pocin a ja jsem rad, ze jsem na ni v TV konecne narazil i v dospelosti. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (84)

  • Za Alžbetku si vybral režisér Petru Vančíkovú z prozaického dôvodu. Pripomínala mu krásnu kaučukovú bábiku, ktorá sa za jeho detstva vyrábala iba v Amerike. (Raccoon.city)
  • Detských komparzistov do filmu si štáb vyberal v školách v Martine. Dostali honorár 50 korún. Ich pár sekundové scénky sa natáčali zhruba týždeň. (martin1m2)
  • Zábery z pohrebu Alžbetkinej mamy (Zora Ulla Keslerová) sa nenatáčali na skutočnom cintoríne. Išlo o lúku nad chalupou v Jasenovej. Miesto si filmári sami upravili tak, aby pripomínalo cintorín. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama