Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (84)

  • Daniel Dangl uviedol, že toto je jeho najobľúbenejší film, z ktorého "každý rok padá na dlážku". Podľa neho sa mu kvalitatívne môže priblížiť len Tisícročná včela (1983). (Arsenal83)
  • Milada Ondrášiková (Dora) priznala, že nečakala tak dlhé natáčanie, ktoré trvalo skoro rok, a koncom natáčania otehotnela, dcéra Klaudia sa jej narodila v roku 1985. (Raccoon.city)
  • Režisér Juraj Jakubisko povedal Milade Ondrášikovéj (Dora), že je to síce jej filmový debut, ale odteraz bude jeho talizmanom pri natáčaní, čo sa v podstate aj splnilo, lebo hrala vo všetkých Jakubiskových filmoch ďalších 12 rokov a až na jednu výnimku je jej filmografia iba s Jurajom Jakubiskom. (Raccoon.city)
  • Milada Ondrášiková (Dora) po rokoch prezradila, že tréner, ktorý ju učil jazdiť na koni, bol opilec. Úraz s koňom jej spôsobil vstane on, keďže sa už jednalo o posledné obrazy rozprávky, ktoré sa točili, prišiel na natáčanie tak opitý, že ledva chodil. Následne bol nesmierne agresívny na filmového koňa, ktorý nato reagoval tým, že sa splašil a herečka skončila v bezvedomí. Prebral ju až ten opitý tréner, keď došiel k Milade, dal jej pár faciek, že vraj, čo robí scény. Napokon to za herečku musel odohrať kaskadér. (Raccoon.city)
  • Milada Ondrášiková (Dora) pri pozvánke na kasting ešte nevedela, akú rolu dostane, a spomína na to so slovami: "Dali mi čítať zo scenára aj Jakubov (Tobias Hoesl) text. Nechápala som, červenala som sa tak strašne, že keď mi potom Jakubisko ukázal kamerový záznam, mala som tam také červené líca, akoby mi z nich šľahali plamene. Tak som sa hanbila.“ (Raccoon.city)
  • Milada Ondrášiková (Dora) po rokoch spomína: " Kasting na úlohy Dory som jednoducho nestihla. V deň, keď mi prišla pozvánka na kasting, som v Bratislave fotila u Karola Kállaya. Prišla som domov o pol jedenástej v noci, bola som úplne hotová, grogy. Na druhý deň som išla na poštu, našla som si kontakt na pána Jakubiska domov a po jeho dcére Janette som nechala odkaz. Zavolali ma na inokedy, čo bolo dobre, pretože ak by som mala prechádzať kastingom, kde sú davy ľudí, tak sa tam v živote nedostanem.“ (Raccoon.city)
  • Tobias Hoesl (Jakub) na natáčanie spomína s láskou. Jeho Perinbaba preslávila nielen u nás, ale aj v jeho rodnom Nemecku, kde ju tiež pravidelne vysielajú každé sviatky. Rozprávku si podľa hercových slov obľúbili aj jeho rodičia, ktorých vraj nie celkom teší, keď hrá zlých chlapcov, a preto sú radi, že ho vianočná klasika ukazuje v pozitívnom svetle. (Raccoon.city)
  • V čase nakrúcania bola manželka režiséra Deana Horváthová-Jakubisková tehotná, a preto sa na tvorbe rozprávky nepodieľala. Teda až na jednu malú výnimku, a to že urobila postsynchrón na Alžbetkinu matku, ktorú stvárnila česká herečka Zora Ulla Keslerová. Keďže jej úloha bola malá, nebol s tím problém. Ale keď už bola v deviatom mesiaci, zrazu Juraj Jakubisko prišiel domov úplne zúfalý a povedal, že má veľký problém, že potrebuje urobiť ešte okamžite postsynchróny na Doru (Milada Ondrášiková), pretože už to urobili trikrát a je to stále nanič. Takže asi tri týždne pred pôrodom Deana postsynchronovala Doru. (Raccoon.city)
  • Deana Horváthová-Jakubisková spomína, že počas natáčania rozprávky sa s režisérom rozprávky Jurajom Jakubiskom v rýchlosti aj zosobášili slovami: „My sme sa počas nakrúcania Perinbaby brali. Juraj točil exteriéry, potom prišiel na víkend domov na svadbu a utekal naspäť na natáčanie.“ (Raccoon.city)
  • Petra Kolevská - Vančíková (Alžbetka) po rokoch priznala, že kým na obrazovkách tvorila s Tobiasom Hoeslom (Jakubko) zaľúbený pár, v súkromí si s ním Petra vôbec nerozumela: "Tobias bol vtedy nemecká herecká vychádzajúca hviezda a my sme si vôbec nesadli." (Raccoon.city)
  • Soňa Valentová (macocha) mala po nakrúcaní rozprávky obavy, že ju bežné deti nebudú mať radi a budú sa jej báť, lebo hrala zlú macochu. Bolo to ale úplne naopak. Keď chodila napríklad so psom na prechádzky, deti na ulici boli zvedavé, aké bolo natáčanie a ako letela na perine. Musela im rozprávať zážitky z narúcania. (Raccoon.city)
  • Priaznivé kritiky na rozprávku prišli aj z amerických novín Variety a The Los Angeles Times, chválou nešetrili ani kanadské noviny Pacific Cinematheque. (Raccoon.city)
  • Troch kráľov - koledníkov hrali detskí neherci a jeden z nich Ján Kováč spomína: "Na obrazovke sme boli hoci to bol iba okamih, ale môj úsmev i zakývanie do kamery sa nedá prehliadnuť. To zakývanie sme si vyprosili od pána Jakubiska. Dovolil nám to, ale zároveň povedal, že nám nesľubuje, že sa to aj vo filme objaví. Ale nechal to tam. Kázali nám prejsť cez dedinu a spievať. Nôtili sme si Vysoký jalovec, ale vo filme išla cez play back novoročná vinšovačka. Z triedy nás vybrali troch. Bolo to super, veď sme sa na týždeň v písomkovom čase uliali zo školy." (Raccoon.city)
  • Režisér Juraj Jakubisko po rokoch o rozprávke povedal: "Keď BETAFILM podpísal dohodu s Kolibou na nakrútenie tucta koprodukčných rozprávok, nemohol som odmietnuť takú ponuku už z vďačnosti. A zároveň preto, že ma chránili pred angažovanými témami, ktoré mi hrozili. Zároveň som si uvedomil, že rozprávky sú žánrom, kde môžem prejaviť svoje výtvarné cítenie. Nebyť nežnej revolúcie, bol by som vtedy nakrútil akúsi obdobu Perinbaby s nerozprávkovým názvom Niečo za niečo. Ten titul som sa chystal realizovať niekoľkokrát, ale nemal som už to šťastie. Rozprávku som natáčal tak, akoby som si ju vymýšľal pre svoje deti. Z pôvodnej grimmovskej predlohy nezostalo nič. Hoci neexistovali ešte digitálne triky, podarilo sa to aj klasickou formou. Na príhovor môjho priateľa Federica Felliniho jeho manželka Giulietta Masina vzala hlavnú úlohu Perinbaby a vniesla do príbehu ľahkosť a úsmevnosť." (Raccoon.city)
  • Prakticky skoro všetky hlavné postavy museli byť predabované. (Raccoon.city)
  • Na 24. festivale českých a slovenských filmov v Mariánskych Láznach v roku 1986 získal film cenu za výtvarnú stránku filmu pre režiséra Juraja Jakubiska, kameramana Jozefa Šimončiča a architekta Viliama Grusku za osobitné poňatie výtvarnej zložky a na 26. festivale filmov pre deti v Gottwaldove v roku 1986 získal film Osobitnú cena poroty pre hraný film za tvorivé uplatnenie básnivej fantázie vo filmovej rozprávke a a cenu Okresného výboru Zväzu družstevných roľníkov udelená porotou pre hraný film kameramanovi Jozefovi Šimončičovi za pozoruhodné obrazové stvárnenie. (Raccoon.city)
  • Svetovú premiéru mal film 4.9.1985 v taliansku na Benátskom filmovom festivale, kde získal cenu Osobitné uznanie Sergia Trasattiho. (Raccoon.city)
  • Na filme spolupracovala talianska verejnoprávna televízia Rai 1 a aj rakúska verejnoprávna televízia ORF, čo bolo na dobu vzniku filmu unikátne. (Raccoon.city)
  • Juraj Jakubisko spomína: "Výsledný film bol značne odlišný od podkladu, ktorý mi zadali. V Nemecku totiž existuje inštitút, ktorý sa zaoberá iba tvorbou Grimmovcov, a len čo videli Perinbabu, vrhli sa na mňa v domnení, že som objavil niečo pre nich doteraz neznáme. Musel som ísť s pravdou von, že Perinbaba je môj výmysel, a napokon sa nad môj prehrešok povzniesli." (krasomama)
  • Režisér Juraj Jakubisko sa vyjadril, že Perinbaba nie je jeho srdcovou záležitosťou. Nemci chceli nakrútiť v Československu rozprávky bratov Grimmovcov a keďže mu predtým umožnili nakrútiť Tisícročnú včelu (1983), z vďačnosti súhlasil, že pre nich jednu rozprávku urobí. (krasomama)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama