Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

GILLWANDER 

všetky recenzie používateľa

Krásna rozprávka z tých lepších 80.rokov, ktorú som ako malý miloval. Proste ma unášala boh vie kam a mne to nevadilo. Dnes, keď už pletený pulóver s námetom Mickey Mousea nenosím a mlieko mi už dávno po brade netečie mi príde Perinbaba ako nudná rozprávka. Súčasne si samozrejme rád pozriem nejakú tú rozprávku, ale táto by medzi ne žiaľ nepatrila...60% ()

kitano 

všetky recenzie používateľa

Jediné, čo Perinbabu robí rozprávkov, je happyend. Inak je to ďalšia s režisérových snových, vizuálne a hudobne fascinujúcich a nie veľmi optimistických pohľadov na svet. Áno, rozprávkové motívy to má, no mne v hlave vždy utkveli hlavne scény, ktoré mi svojim neútešným, ba až depresívnym pojatím spôsobujú zimomriavky. Nájdu sa však aj scény, ktoré ohúria svojou pozitívnou krásou - napr. starý cirkusant, ktorý za letku prenádherne povie "Mládí je krásná věc. Jak já bys to zkusil znovu hergot". Na záver výstižný úrivok z jedného komentára na IMDB - "Beautiful on every level -- visually,emotionally, and as an unfettered act of imagination". (10/10) ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

asi najlepsí Jakubiskov film pre mladých, plny typickej Jurajovej fantazie s vybornou kamerou a skvelými hercami. Mladé setnasky su urcite zamilované do Hoesla, a za tu zaverecnu scenu s tancom by filmu urcite pridelili 5 bodov, tak to urobím miesto nich a celkom rád, a spolu s Effom si řeknu "sakra mládí" ..... :) ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Pohádka, kde figuruje schizofrenní smrt, multifunkční peřina, ze které se sněžilo, ale dala se použít jako padák nebo člun (kam se hrabe Fantomas se svým lítacím autem), hlavní hrdinka pase pávy, což podle mě není obvyklá zábava ani na Slovensku (opravdu jsem přesvědčená o tom, že statisticky více zastoupeným ptákem na pastvinách jsou tam husy stejně jako u nás) a hraje jim na flétnu. Její nevlastní sestra je retardovaná, a to natolik, že si jí Jakub nechce vzít, ani aby si zachránil život, a to už je tedy co říct. Prostě celé to je divné, ale přesto to je pohádkově kouzelné s výraznými prvky hororu. ()

Agatha 

všetky recenzie používateľa

Nechápu jak je možné, že mi Perinbaba tak dlouho unikala. Věděl jsem o ní, to ano, ale až letos během Vánoc na TV Seznam jsem ji poprvé zaregistroval v TV a doslova mě to k té bedně přikovalo. Prostě nádhera. Nedívím se, že Slováci ji považují za své "Tři oříšky". Káždý záběr naprosto dokonalý, ta úžasná výprava, poetika, alegorie, hudba, herci... na co dřív koukat a co dřív sledovat. Úžasný a nadčasový režijní počin. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (84)

  • Giulietta Masina po dotočení Perinbaby a odchode späť do Talianska, povedala režisérovi Jurajovi Jakubiskovi, že sa na neho hnevá. Malo to byť pre to, že vo filme nevyužil jej talent plakať na povel jedným či druhým okom. (TeddyBearik)
  • Giulietta Masina (Perinbaba) si pri natáčaní a skákaní na vzdušnej trampolíne narazila zadok. (Raccoon.city)
  • Prakticky skoro všetky hlavné postavy museli byť predabované. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama