Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

fabecc1222 

všetky recenzie používateľa

Když člověk někdy přepne na libovolnou Slovenskou TV, nebo slyší mluvit někoho ze Slovenska o Vánočních klasikách, tak to je pořád "Perinbaba, Perinbaba, Perinbaba..." To je naše dědictví, Vánoční jednička, nesmí chybět...Takže člověk prostě neodolá, a musí to zkusit. Já osobně mám prostě s těmi filmy, které znázorňují Slovenský folklór a "dědinský středověký" život určitý problém v jejich atmosféře a znázornění, a těžko se vysvětluje proč to tak je. Perinbaba určitě neni pohádka, ikdyž je tak označována, je to obdobně jako některé další filmy, lidový film, potažmo film znázorňující tradice určitého kraje a období. Jakubiskovu filmografii nemám tak podrobně zkouknutou, ale řekl bych, že film vystihuje jeho rukopis. Je tu vidět spíše celkové temné podání, k tomu výborná Valerie Kaplanová (Eva Horká) jako Smrtka, do čehož mi právě nesedělo taková dětinské vyobrazení Perinbaby, jejího chování (skákání po peřinách...) a vztahu vůčí ostatním. Třeba kdybych viděl film jako dítě (ale řekl bych, že tady bude spousta dětí, kterým se líbit nebude, protože pro děti je tu opravdu málo záchytných bodů, u kterých se zasmějí či je chytne nějaký wau efekt), tak k tomu budu mít nostalgický vztah, ale takhel je to za mě čistě dobré, a ten legendární status v tom já asi nenajdu. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Rezie a kamera krasna a osobita. Vizualni stranka, doplnena hudbou Petra Hapky a prostredim je urcite tim nejlepsim na cele pohadce. Pohadka, ktera je urcena starsim divakum, umi zaujmout i pribehem. I kdyz par slabsich mist a hereckych vykonu se zde najde, urcite se jedna o nadstandartni pocin a ja jsem rad, ze jsem na ni v TV konecne narazil i v dospelosti. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Mládí být krásné. Chtěl bych to ještě jednou zažít, hergot! S pribúdajúcimi rokmi práve táto replika dostáva na vážnosti a hoci táto rozprávka nemá super krásnych hercov, má aspoň nesmrteľnú hudbu a ešte nesmrteľnejšiu zubatú, ktorej zuby by stáli za cestu do výkupu klenotov. V tomto diele mi Jakubiskov štýl vôbec nevadil. Chystá sa ale dvojka už niekoľko rokov a keďže tam majú hrať aj také kádre ako "právnička" Andrea Verešová, ktorá predáva kolagén ľuďom na Ukrajine, lebo to im zaručene pomôže, alebo vychrtlina Frlajs, tak je možné, že Perinbaba v originálnom prevedení sa stane ešte viac legendárnou. Lebo u Perinbaby 2 šípim prepadák. ()

Niktorius 

všetky recenzie používateľa

Perinbabu jsem poprvé viděl skoro ve dvaceti, na notebooku, a ještě k tomu nahranou z HBO.... Přesto mě strhla daleko víc, než kterákoli jiná pohádka v jakémkoli věku. Hladí po strsi, hřeje na srdíčku, mrazí hororovými prvky i rozpaluje cudně zakamuflovanou erotikou. Pro pohádky, ze kterých si dospělý odnese stejně blažený pocit jako malé dítě a ještě mnoho navíc, mám určitou slabost - tedy nemohu hodnotit jinak. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Len sa predčasne neraduj. O šťastie treba bojovať.“ Rozprávka aká má byť: drsná, ponurá a hororová. Jakubisko za svoj život stvoril niekoľko pozoruhodných diel, ale nejeden raz predstavuje jeho achillovu pätu slabosť pre impozantné stopáže (4-dielna Tisícročná včela, "len" 150-minútová Nejasná správa o konci sveta). Vinou toho sa atmosféra občas vytráca a herecké výkony nemajú až takú silu. Intenzita legendárnej Perinbaby je aj práve v tom, že netrvá ani hodinu a pol. Takže všetko odsýpa, výprava je neopísateľná, herecké výkony magické, dialógy hladia dušu a nechýba hororový a sexuálny motív (+ podmanivá hudba). Mne sa ale na Jakubiskových filmoch aj tak vždy najviac páčili také tie jeho typické kuriózne wtf momenty, v prípade Perinbaby napr. diskoscéna. U bežných režisérov by to bilo do očí a bolo by to nechcene smiešne. U Jakubiska to bolo majstrovské a kúzelné. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (84)

  • V čase nakrúcania bola manželka režiséra Deana Horváthová-Jakubisková tehotná, a preto sa na tvorbe rozprávky nepodieľala. Teda až na jednu malú výnimku, a to že urobila postsynchrón na Alžbetkinu matku, ktorú stvárnila česká herečka Zora Ulla Keslerová. Keďže jej úloha bola malá, nebol s tím problém. Ale keď už bola v deviatom mesiaci, zrazu Juraj Jakubisko prišiel domov úplne zúfalý a povedal, že má veľký problém, že potrebuje urobiť ešte okamžite postsynchróny na Doru (Milada Ondrášiková), pretože už to urobili trikrát a je to stále nanič. Takže asi tri týždne pred pôrodom Deana postsynchronovala Doru. (Raccoon.city)
  • Keď sa Jakubko s Perinbabou pozerajú na zem, vidia kostol sv. Anny z Větřkovic, ktorý sa nachádza v českom Rožnove pod Radhoštěm. Od natáčania sa vôbec nezmenil. (Zdroj: topky.sk) (martin1m2)
  • Milada Ondrašíková (Dora) trpela v skutočnosti závratmi z výšky. Prezradila, ako leteli na perine tesne okolo lopatiek mlyna a z jednej trčal klinec, ktorý jej podriapal chrbát. Keď pristáli, kostymérka sa na ňu hnevala, že si nechala roztrhať blúzku, ktorá bola súčasťou kostýmu. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama