Reklama

Reklama

Panfilovci - 28 hrdinov

  • Česko Bitva o Moskvu (viac)
Trailer

Na jeseň roku 1941 sa postupujúce nemecké jednotky ocitli pri Volokolamsku a od Moskvy ich delili už len necelé dve hodiny jazdy po hlavnej ceste. Neďaleko nej sa nachádzala 316. strelecká divízia pod velením generála I. V. Panfilova. Tento rešpektovaný veliteľ mal v svojej jednotke takú vysokú autoritu, že jeho dôstojníci a vojaci sa sami hrdo nazývali Panfilovci a svoj bojový útvar pomenovali Panfilovská divízia... Vo vojenských novinách Červená hviezda, oficiálnej tlači sovietskeho ministerstva obrany, sa objaví správa reportéra Vasilija Korotejeva o neuveriteľnom hrdinskom čine vojakov Červenej armády. Je to príbeh Panifilovovej dvadsaťosmičky - skupiny dvadsiatich ôsmich vojakov 316. streleckej divízie pod velením generála Ivana Panfilova, ktorá sama a s nedostatočnou výzbrojou zastavila postup kolóny 54 nemeckých tankov tesne pred Moskvou a zdržala postup nepriateľskej 11. pancierovej divízie až na niekoľko dní. Aj keď boli Panfilovci vyzbrojení len bežnými puškami Mosin-Nagant a guľometmi DP a PM-M1910, ktoré sú proti tankom neúčinné, alebo mali k dispozícii iba staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačujúcej sily a prieraznosti voči pancieru nemeckých tankov, sovietski vojaci bojovali neúnavne a vzdorne, s nezvyčajnou statočnosťou a neochvejným odhodlaním chrániť Moskvu a svoju vlasť. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (91)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Chvíľu som sa obával, že zostane len pri tom drevenom tanku, na ktorom nacvičovali hod granátom. Príde aj skutočná akcia, no pre mňa na tom film nestojí. Skôr ma zaujali rôzne historky vyslovené iba tak pri inej činnosti, napríklad o Siedmich samurajoch, ako dokázali stručne a jasne do dvoch minút zhrnúť štvorhodinový japonský film. Tento film je zase zhrnutím mýtu o 28 statočných, nezáleží na tom, kde je pravda, veď tu má film aj pridelený tag propadanda. ()

Ampi 

všetky recenzie používateľa

Je zajímavé, jak na základě výpovědi jednoho bývalého rudoarmějce a pozdějšího kolaboranta je označována za úplně smyšlenou celá legenda. Film však s určitými prvky i těchto faktů počítá. Faktem je, že Rudá armáda u Moskvy zabejcila a snad poprvé wermacht obdržel na zemi velkou porážku. Ano plno expertů bude tvrdit jak mohou za to mohli generálové Bláto, Zima a Mráz, já si myslím, že jmenování působili na obě strany a Žukova a ostatních i zde zobrazenych prostých vojáků by Němci bitvu u Moskvy vyhráli. Film samotný je možná trochu pomalý a bez tempa, ale když dojde na boj už je tempo mnohem svižnější. Také má dobrou vojenskou výpravu a miltarie. Za mě Panfilovci dostávají pěknou ruskou čtyřku. ()

Reklama

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Som spokojný, aj keď to mohlo byť aj lepšie. Ale kedže to točili nejaký týpci za pár rubľov, bavil som sa lebo druhu svetovú mam rád a hlavne veľa dobrých filmov s ruskej strany až tak nie je, kedže všetko vznika u Amíkov. Na scenár či dobre postavy tu zjavne každý kašlal a išlo tu predovšetkým hlavne o akciu. V takýchto vojnových príbehoch mi akčný bez príbehový príbeh nevadí, len ma trošku mrzelo, že v záverečnom finále sa to už moc nestupňovalo. Akcia je takmer identická po celý film a to je trošku škoda. Užil som si to strieľanie, výbuchy, ruskú zimu, Špagin, Tokarev, guloment Maxim, 45mm protitankové delo, nemecké MPčka, MGčka, Panzer III a IV a kopec ďalšej krásnej dobovej techniky, ale chýbalo mi tu niečo čo by ma zdvihlo zo sedačky. 80% - 4* ()

kingik 

všetky recenzie používateľa

Ukázková ruská zima se vyskytuje jen v ruském filmu. A divák je vystaven až příliš značnému ilustračnímu pojetí filmu, které brání emoční křivce vyskočit na vysokou úroveň. Ruská vojenská parta nechodí srát ani chcát, a podle lejna by se sotva dal identifikovat vojín, kapitán či major. Nemám za zlé tvůrcům, že celý film není známo o bojujících nic, co by je nám jakkoliv přiblížilo, včetně jmen. Ovšem úvodní čtvrthodina je natolik roztahaná a sestavená jen ze špatných dialogů a nemožných, uměle vyznívajících historek, které mezi sebou zúčastnění vojáci vedli, až mě to notně vyřídilo. Nevěřil jsem, že po téhle ukrutně příšerné etapě film ještě zvládnu. Ale pak se rozjel klíčový boj s německou ofenzívou. A dostavilo se ucházející ratatata a bum bác. Snímek i tak působil stále zdlouhavým dojmem. Slušná bojová část se určitě nezařadí mezi epické bitvy, nicméně střet německých uzurpátorů s ruským gerojismem zabavil. Měl bych ale potíže film vidět podruhé. Režie dvojky Družinin & Šalopa nevládla takovou kvalitou, která by mě ukovala v křesle, ovšem nemalé množství bojových scén je svojí nezamýšlenou absurditou poměrně zábavné. 6/10 ()

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Jenom kvůli dostatečné stopáži zařadili tvůrci šedesát minut bezduchých dialogů. Chtěli asi divákovi přiblížit duši ruského vojáka. Tak to nevím. Menší část filmu zaujímá boj, ve kterém neuvidíme nic nového, jen vzpomínku na staré ruské filmy hnané ideologií, to si možná oživíme. Takže ruský imperialismus je už zpět v plné parádě, kinematografie je jeho vlajkonošem. 45% ()

Galéria (328)

Zaujímavosti (11)

  • Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij o filmu prohlásil: „Jsem hluboce přesvědčen, že i kdyby ten příběh byl od začátku do konce smyšlený a Panfilov nikdy neexistoval, tak tuto svatou legendu nesmí nikdo špinit. A lidé, kteří se o to pokoušejí, jsou darebáci." (Kaufman)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v St. Peterburgu a v okolí mesta Ivanovo, východne od Moskvy. (MikaelSVK)
  • Na produkcii filmu sa podieľala aj známa ruská spoločnosť Gaijin Entertainment, zaoberajúca sa vývojom počítačových hier s vojnovou tematikou. (Echelon1)

Reklama

Reklama