Reklama

Reklama

Panfilovci - 28 hrdinov

  • Česko Bitva o Moskvu (viac)
Trailer

Na jeseň roku 1941 sa postupujúce nemecké jednotky ocitli pri Volokolamsku a od Moskvy ich delili už len necelé dve hodiny jazdy po hlavnej ceste. Neďaleko nej sa nachádzala 316. strelecká divízia pod velením generála I. V. Panfilova. Tento rešpektovaný veliteľ mal v svojej jednotke takú vysokú autoritu, že jeho dôstojníci a vojaci sa sami hrdo nazývali Panfilovci a svoj bojový útvar pomenovali Panfilovská divízia... Vo vojenských novinách Červená hviezda, oficiálnej tlači sovietskeho ministerstva obrany, sa objaví správa reportéra Vasilija Korotejeva o neuveriteľnom hrdinskom čine vojakov Červenej armády. Je to príbeh Panifilovovej dvadsaťosmičky - skupiny dvadsiatich ôsmich vojakov 316. streleckej divízie pod velením generála Ivana Panfilova, ktorá sama a s nedostatočnou výzbrojou zastavila postup kolóny 54 nemeckých tankov tesne pred Moskvou a zdržala postup nepriateľskej 11. pancierovej divízie až na niekoľko dní. Aj keď boli Panfilovci vyzbrojení len bežnými puškami Mosin-Nagant a guľometmi DP a PM-M1910, ktoré sú proti tankom neúčinné, alebo mali k dispozícii iba staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačujúcej sily a prieraznosti voči pancieru nemeckých tankov, sovietski vojaci bojovali neúnavne a vzdorne, s nezvyčajnou statočnosťou a neochvejným odhodlaním chrániť Moskvu a svoju vlasť. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (11)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v St. Peterburgu a v okolí mesta Ivanovo, východne od Moskvy. (MikaelSVK)
  • Na produkcii filmu sa podieľala aj známa ruská spoločnosť Gaijin Entertainment, zaoberajúca sa vývojom počítačových hier s vojnovou tematikou. (Echelon1)
  • V roce 1947 probíhal proces za velezradu s jedním domnělým hrdinou, později byli nalezeni další tři „padlí hrdinové“. 28 panfilovců je mýtus z 2. světové války. (liebgott)
  • Ve skutečnosti 316 střelecká divize vedená generálem Ivanem Panfilovem měla k dispozici 10 000 můžu. Pantilov sám o dva dny později byl zabit a jeho divize si ve válce vybudovala jméno „Panfilovovi muži“. (ARI50)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. listopadu 2016 v Barceloně ve Španělsku. (BMW12)
  • Všichni účastníci bitvy obdrželi titul Hrdina Sovětského svazu. (MATADOR)
  • V závěru je možné vidět pompézní pomník, který vztyčili Sověti roku 1975, a to na místě hrdinného boje 28 statečných panfilovců u Dubosekova. (MATADOR)
  • Zbraně používané Rudou armádou byly: samopaly PPŠ-41 a PPD-40, pušky SVT-41 a Mosin-Nagant, protitanková puška PTRD-41 a pistole TT-33 Tokarev. (K98)
  • Režisér filmu Andrey Shalopa dostal vyznamenání za věrnost historické pravdě od Ruské vojenské historické společnosti (RVIO). (Kaufman)
  • Snímek vznikal tři roky a kromě státu ho financovaly i tisíce obyčejných Rusů prostřednictvím crowdfundingu. Film oživil debatu o překrucování historie a roli Velké vlastenecké války v ruské národní identitě. (Kaufman)
  • Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij o filmu prohlásil: „Jsem hluboce přesvědčen, že i kdyby ten příběh byl od začátku do konce smyšlený a Panfilov nikdy neexistoval, tak tuto svatou legendu nesmí nikdo špinit. A lidé, kteří se o to pokoušejí, jsou darebáci." (Kaufman)

Reklama

Reklama