Reklama

Reklama

Duel na južnom póle: Scott verzus Amundsen

(TV film)
  • Česko Amundsen versus Scott (viac)
Francúzsko, 2014, 52 min

Obsahy(1)

V decembri 1911 sa vydali na cestu na južný pól dvaja odvážni prieskumníci: britský dôstojník Robert Falcon Scott a nórsky dobrodruh Roald Amundsen. Ich cesta sa stala jedným z najslávnejších duelov všetkých čias - duelom o dobytie južného pólu. Či už v stratégii, v príprave zdrojov, alebo v samotnej filozofii -  vo všetkom boli ich prístupy rozdielne. Vďaka archívnym záznamom, záberom i svedectvám - či už samotných cestovateľov, alebo historikov a vedcov, sa autorom filmu podarilo zostaviť pútavý príbeh - aj vďaka použitiu animovaných kresieb. Scott a Amundsen si pritom počas ich legendárneho súboja nikdy neskrížili cesty. Museli prekonať tisícky míľ v najnehostinnejšej časti sveta. Čelili vetrom s rýchlosťou 300km/h, či teplotám pod mínus 40 stupňov Celzia. Obaja dosiahli svoj cieľ: Najprv Amundsen, potom Scott. Ten však počas návratu zamrzol. (STV)

(viac)

Recenzie (9)

classic 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci dokument, veľmi brilantná záležitosť, vhodné pre fajnšmekerov, ktorí taktiež radi zdolávajú všelijaké možné, i nemožné MÉTY, len podotýkam, že táto disciplína, je extrémne náročná, pozostáva zo zdolania Južného pólu, a ka Antarktída, mám tu dve húževnaté mužstva = Nóri versus Briti. V prvom tíme je kapitánom Roald Amundsen, a v druhom tíme je kapitánom Robert Falcon Scott. Zápas môže začať. Teplota je niečo pod mínus 30 °C. Podmienky na prejdenie tisíce a tisíce kilometrov, sú priam nadštandardné. Bohužiaľ, niekto z nich, príde ako prvý, so svojou sebavedomosťou, privedie toho druhého na tzv. psí tridsiatok, keď s nadšením dorazí do cieľa. Po ceste späť mu v myšlienkach kolujú samovražedné sklony, a tak premýšľa, že totálne rezignuje na akýkoľvek návrat, ktorý by už teraz nemal absolútne žiadny zmysel ? V časovom intervale som na začiatku 20. storočia, keď sa rozšíril vizionársky nemý film, TITANIC, zatiaľ nenarazil na ľadovec, a ani nezačal prvý svetový konflikt, čiže všetci sa na Matke Zemi mohli spoločne sústrediť na prelomový ľudský čin, zapísaný v „Guinnessovej knihe rekordov” ! Jedná sa o pútavý výtvor francúzskych tvorcov, ktorý obsahuje i šikovne vloženú animáciu, výpovede rodinných príslušníkov ( potomkov ), ako na jednej, tak aj na druhej strane, pričom všetko po kompletizácii, vytvára fascinujúci zážitok, obohatený o autentické zábery z dobových, škatuľových kamier, či parádne fotografie ! Unikát - unikátnosti ! ()

corona 

všetky recenzie používateľa

Pri hodnotení oboch výprav si treba v prvom rade položiť otázku: s kým by som šiel ja? Každý normálne uvažujúci človek by si určite zvolil Amundsena, aj popri tom, ako nekompromisne, politicky, genderovo, rasovo a neviem ešte ako vytvoril a viedol svoju výpravu, južný pol dosiahol, ako je teraz zaužívané, "alpským štýlom". Pre mňa bolo novým zistením, že vo výprave bol pôvodne aj Johansen, áno ten Nansenov Johansen a ako nešťastne chudák dopadol (potom čo prežil v Arktíde, by ho Amundsenovo vylúčenie tak zlomilo?). ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Výsledok tohto duelu každý pozná a nikto nikdy nespochybňoval, ale film chce povedať aj niečo viac. Prvá polovica filmu sa venuje dobytiu pólu, prípravám, popisom chýb a problémov až po víťazné vztýčenie vlajky. To prebieha v kreslenej podobe, žiadny záznam ani fotky, samozrejme, z toho okamihu neexistujú. Paradoxne ale najviac filmového materiálu a perfektných fotiek je z anglickej výpravy, ktorá so sebou mala výborného fotografa. Druhá časť filmu rozpitváva kult osobnosti Scotta a jeho zrušenie po nástupe Thatcherovej, keď sa dlhé roky Scott považoval za hrdinu južného pólu a Amundsen iba za víťaza. To sú veci, ktoré som nevedel a som za to vďačný tomuto dokumentu. –––– Keby sa Scott vrátil z južného pólu živý ako druhý, určite by nezožal takú slávu. ()

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý doplnok učiva Geografie 5 ročníka. Ale ťažko chcieť od 11 ročných detí si predstaviť tie útrapy. Pozitívom je, že po troch generáciách sa pravnuci pomerili :) ()

Sicilius 

všetky recenzie používateľa

Jó byl by to dobrý dokument, být tam víc faktů a míň dohadů. Můžeme se už jen dohadovat, jestli byl Amundsen bezohledný a arogantní a Scott hrdina, jak ho tehdy Britové potřebovali a desítky let obdivovali nebo jestli byl Amundsen "jen" tvrdý chlapík, co se vyzná a Scott naivní ignorantský džentlmen, který se nevyzná a kterého navíc provází "pekelná smůla". Čest oběma ()

Reklama

Reklama