Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (viac)
Trailer 2
USA, (2011–2025), 105 h 20 min (Minutáž: 31–74 min)

Predloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrajú:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(13) / Epizódy(140)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(viac)

Recenzie používateľa koty2201 k tomuto seriálu (4)

Murder House (2011) (S01) 

Spomínal som to viackrát, ale je asi dôležité to pripomenúť aj v tomto prípade - nie som fanúšik hororov. Ale väčšinou len tých, ktoré sú istým spôsobom duchárske a plné ľakačiek. Naopak ak sa jedná o krvák, tak mi väčšina nechutností nevadí. Každopádne, dal som sa nahovoriť na American Horror Story a zatiaľ neľutujem. Už som aktuálne v polovici druhej série, ale prvú som ešte nezhodnotil. Len už je to dlhší čas, odkedy som ju videl, tak to nebudú čerstvé a konkrétne dojmy. To čo sa mi páči a čo ma bavilo na prvej sérii je zasadenie deja (keďže AHS je antalogický seriál a každá séria má iný príbeh; len zdieľa niektorých hercov, ktorí hrajú v jednotlivých sériách rôzne postavy). Mám rád creepy príbehy, ktoré sa odohrávajú v nejakom strašidelnom dome, kde strašia duchovia a obyvatelia postupne prichádzajú o rozum. Našťastie to nie je veľmi strašidelné a preto som si to mohol užiť. Hororom z tejto 1. série robí skôr tá nepríjemná atmosféra a čudné veci a udalosti, ktoré sa začnú množiť. Rodina psychiatra sa nasťahuje do nového domu, aby mal väčší priestor a kľud pre svoju prácu. Zároveň sa snaží zachrániť svoje rozkladajúce sa manželstvo a nájsť so ženou novú iskru. Ich pubertálna dcéra to nenesie dobre, nemá dobrý vzťah s rodičmi a sama má psychické problémy, ktoré jej rodičia a ani samotný otec psychiater nevidí. Nehovoriac o tom, že on sám má divné úchylky. Ale to tak býva, že aj obuvník chodí bosý. Takže už vďaka tomuto má celá séria dobrú a nepríjemnú, ťaživú atmosféru, ktorú by mal správny horor mať. No a zároveň je séria plná klasických hororových klišé a preto skôr záleží na kvalite ich spracovania. V tomto prípade si tvorcovia zaslúžia poklonu. Oceňujem herecké obsadenie, pretože tu máme aj pár známych tvári či už z televíznej alebo kino tvorby. A teda aj keď ide o psycho horor, kedy sa dejú stále viac a viac šialené udalosti a rodina si stále nič z toho nerobí; aj keď postupne všetci prichádzajú o rozum a stretáva ich smutný osud; aj keď postupne zisťujú čo to je za miesto kde sa ocitli a steny sídla boli svedkami rôznych hrôz a záhadných úmrtí … napriek všetkým týmto klišé je to výborne natočené. Baví ma ako celú záhadnú históriu domu vám seriál servíruje postupne a ako sa aj s divákmi samotnými tvorcovia hrajú. A vy len čakáte čo ešte sa odhalí a ako táto rodinná psycho tragédia vyvrcholí do pochmúrneho a depresívneho konca. A ako som spomínal to sympatické obsadenie, tak herci okrem toho podávajú veľmi solídne výkony, kedy vás aj oni nie raz presvedčia o svojim talente veľmi prirodzeným stvárením ich psychického rozpoloženia. Takže ja môžem American Horror Story odporučiť každému, kto má rád tento žáner. Myslím, že si každý nájde to svoje, keďže každá séria ponúka iný subžáner hororu. ()

Útočisko (2012) (S02) 

Tak tomu hovorím klobúk dole. Som zvedavý, že či ešte príde podobne skvelý príbeh v tomto antalogickom seriáli. Ale ak nie, tak potom môžem s kľudom a s maximálnym presvedčením povedať, že Asylum je z doterajších 12 príbehov/sérii, tým najlepším. V mnohých ohľadoch ma ten dej veľmi pozitívne prekvapil, pretože niektoré elementy by som v horore nikdy nečakal.  Tvorcovia seriálu si vyberajú typy sérii z klasických hororových výjavov. Najprv sme tu mali strašidelný dom, teraz blázinec a o 3. sérii som čítal ako o čarodejníckej záležitosti. A aj napriek tomu, že aj tu bol príbeh žánrovo aj zasadením deja klišoidný, tak drámu a dojatie alebo čierny humor by som hľadal v iných hororoch ťažko. Herecké obsadenie bolo veľmi sympatické a odviedli nadštandardnú prácu. Dajú sa tu stretnúť známe tváre aj z iných mojich obľúbených projektov. Už len za to má Asylum svoje plus. Výber hudby, ktorý u hororov veľmi neriešim, tak bol vybraný dosť trefne. Zaryje sa vám do pamäti a myslím, že ak ju ešte niekedy niekde započujem, spomeniem si na AHS. Aj štýl kamery je dosť typický, aj keď skôr pre horor ako konkrétne pre tento seriál. Poznáte to - kamera sa nakláňa na ľavo a napravo alebo sa otočí o 360°. No veď sami uvidíte.  Najviac desivé je na celom seriáli asi tá atmosféra a fakt, že aj keď sa vám zdajú udalosti ako silná káva, tak americké sanatóriá fungovali v tých 60. rokoch (kam je zasadený dej) dosť podobne. Za psychické poruchy sa považovali aj veci, ktoré sú dnes úplne normálne. Hlavne v tých, ktoré mala v správe americká Cirkev. Bohužiaľ, ale v tých časoch sa tí pacienti bežne dostávali do týchto zariadení neprávom a boli veľmi vážne týraní a trestaní. Správali sa k nim mnohokrát horšie ako ku zvieratám. A seriál to jasne a surovo aj zobrazuje.  Na druhej strane sú tu aj nadprirodzené veci, ktoré sa logicky nediali, ale aspoň určité mimozemské pozadie príbehu dodávalo väčšiu psycho náladu celej série. Taktiež tu nesmie chýbať ani doktor psychopat a jeho bláznivé experimenty na pacientoch, posadnutie diablom a očividne aj skutočným diablom, fyzické tresty, násilné úmrtia, pokus o potrat a podobné chuťovky. Čiže ako nechuťárna to má svoje grády. Príbeh sleduje osudy niektorých pacientov a samotného vedenia sanatória. Ako sa tam nespravodlivo dostali, pokúšali sa utiecť a ako nakoniec ich životné púte skončili. Čakal som veľkú tragédiu a smrť úplne všetkých. Aj tu ma seriál prekvapil. Nie každý zomrel násilnou smrťou, nie každý kvôli chorobe. Pri odchode jednej postavy na večný odpočinok som dokonca takmer uronil slzu od dojatia. A nie raz som sa zasmial na niektorých pacientoch a akejsi forme čierneho humoru. Ďalšie plusové body, keďže som emočne založený človek a pokiaľ fungujú emócie, je to pre seriál plus. Takže v závere poviem len toľko, že ak chcete trochu menej tradičný hororový zážitok a prvá séria vás nechytila až tak ako mňa, tak tú druhú si obľúbite. Alebo vás minimálne dostane viac. ()

Coven (2013) (S03) 

Tretia séria AHS ma zaujala asi rovnako ako tá druhá a celý čas som sa bavil a aj bol v napätí. Tématika okolo čarodejníc ma zaujala ako fanúšika Harryho Pottera. Ale s ním to nemá takmer nič spoločné. Naopak mi seriál pripomenul staršiu klasiku - Čarodejnice z 90. rokov. Coven má pár vecí spoločných s Asylum, pretože ani táto séria sa nekončí pre každého tragicky a ani humor nechýba. Toho tu však bolo oproti minulej sérii menej. A ani ma to nedojalo, ale malo to ponurejšie chvíľky. Rovnako nejde o horor s cieľom diváka prvoplánovo vyplašiť. Skôr je to opäť o občasných nechutných gore momentoch a o napínavej atmosfére. V tejto sfére sa to tvorcom darí veľmi dobre. Príbeh je pomerne taký klasický, ale spracovaný dobre. Predstavuje dobrý mix viacerých prvkov dohromady. Hlavná hrdinka v sebe objaví magické schopnosti kvôli vážnej nehode a tak ide do školy čarodejníc. V tomto covene však prebieha boj o post Najvyššej čarodejnice, zároveň boj proti černošskému voodoo klanu, lov na čarodejnice a tak ďalej. Ale udeje sa aj to, čo by som nečakal, ako zombíci, rasizmus alebo duchovia. Seriál sa opäť môže pochváliť s prácou s postavami. Postavy si prechádzajú rôznymi zmenami, postupne odhaľujeme ich pravú tvár, ich staré hriechy a ich osud. A opäť použili dobrú hudbu, ktorá sa dá ľahko zapamätať a je chytľavá. Takže opäť môžem tento seriál len odporučiť, aj keď to nie je tak drsný horor aký by si niekto predstavoval. Stále to stojí za to a ja som už len zvedavý na ďalšiu sériu. ()

Freak Show (2014) (S04) 

Asi sa netreba opakovať, respektíve sa veľmi zdržiavať už tým, čo som párkrát spomenul pri prvých 3 sériách. Freak Show si v rámci tohto antalogického seriálu drží svoju kvalitu. Aj keď tentokrát je to o menší kúsok slabší výsledok. Keby sa bavíme o číslach, tak udeľujem 7/10. Opäť platí, že American Horror Story nie je čistokrvný strašidelný seriál. Pretože ani 4. séria nie je vlastne o nejakom tom strašení. Naopak, má dobrú nepríjemnú atmosféru ako každý dobrý horor a často vsádza aj na brutálne, surové a nechutné výjavy a na vyčíňanie psychicky narušených postáv.  V príbehu by som sa veľmi nerýpal, pretože nechcem nič dôležité prezradiť ak je niekto, kto to ešte stále nevidel a je to preňho čerstvé. Ako napríklad aj pre mňa. V roku 1952 istá pani z Nemecka, Elsa Marsová (Jessica Lange), vedie svoj vlastný cirkus s mnohými telesne postihnutými obyvateľmi (respektíve v tom čase s nie moc preskúmanými biologickými anomáliami). Toto by bolo v poriadku, ale myslím, že lepšie by to vyznelo, keby to je v období prvej polovice 20. storočia. Vtedy sa o takýchto ľuďoch vedelo ešte menej a rôzne defekty sa dávali viac na obdiv v cirkusoch. Ale chápem zámeru prepojiť Freak Show s predošlými a vraj aj budúcimi sériami. Asi to ma najviac prekvapilo - že sú tu odkazy na iné série. Nie je to nič podstatné a ide o pomrknutie na divákov, ale nečakal som to, keďže sa to celé tvári ako antalógia a áno, je ňou na 90%. Len sa tu spomínajú a v jednej epke dejú veci z Asylum. Čo ma už však neteší a asi je to aj najväčším záporom série, je to, že dej je dosť roztržitý, schyzofrenický a tvorcovia si na to akoby nedali pozor. Motivácie konania niektorých postáv pôsobia chaoticky a divne sa narába s ich charaktermi. Jedna postava chce zabiť druhú, potom ju už v ďalšej epke nechce zabiť, potom zase chce a potom už chce zabiť niekoho úplne iného... a mnoho iných nelogických zádrhelov. Jedna postava raz ľúbi jedného, potom druhého, potom tretieho a tak ďalej. V jednej epizóde sa jeden z cirkusantov zraní a je na zomretie, potom ho nevidíme istý čas a zrazu je fit a nič mu nie je. Najprv sa oňho všetci boja, či prežije a potom to nikto nerieši. Zbytočne niektoré situácie tvorcovia prekombinovali, respektíve chceli toho povedať príliš veľa a potom to akoby nevedeli ukončiť a tak to len nejak dopatlali a bolo hotovo. Baví ma na tom príbehu to, že horor nie je jediný žáner s ktorým sa tu narába, ale sú tu prvky čiernej komédie, dosť dojemnej drámy a aj štipka romantiky alebo krimi. A to sa mi páči, že to nie je len také jednotvárne. Ako som povedal, tak postavy nie sú vždy poňaté najlepšie, ale aj tak vás dokážu svojim šarmom alebo umom zaujať. Takže aj to sa cení. Herecky ma najviac oslovilo stále osadenstvo známe z predošlých sérii (Jessica Lange, Evan Peters, Sarah Paulson, Kathy Bates, Angela Bassett, Emma Roberts....), ale aj to nové, spomedzi cirkusantov, ako napríklad Jyoti Amge, predstaviteľka Ma Petite, ktorá je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako najmenšia dospelá žijúca žena na svete. Mat Fraser síce toho nemá veľa za sebou, ale keďže nič nemusel hrať, tak skvelo zapadol. Ďalej sa na nič hrať nemuseli ani Rose Siggins, Benjamin Woolf alebo Chrissy Metz a o to viac im patrí môj obdiv. Rovnako som bol milo prekvapený z účasti (a že boli veľmi kvalitným spestrením) aj známe tváre ako Michael Chiklis (pre mňa navždy Thing z F4), John Carroll Lynch alebo Neil Patrick Harris. Po technickej stránke asi nemám čo vytknúť, pretože kamerové zábery a ich štýl je už taký svojský pre tento seriál a baví ma sa na to pozerať. CGI dopadlo celkom dobre, pretože pre niektoré postavy bolo potrebné a nevyzeralo našťastie lacno. Hudba má typické spracovanie už po 4. krát, ale opäť zaznieva trochu iný motív a táto obmena sa mi tiež páči. Zasadenie deja do cirkusu, 50. roky, kostýmy a masky... to je skvelé a tento seriál proste vyzerá pre mňa neodolateľne. Takže keby to mám zhrnúť, tak poviem, že ten kto to nevidel a už má za sebou predošlé série, bude spokojný zas a znova. Samozrejme ak to dotyčného doteraz bavilo. Napriek pár muchám, to vychytali tvorcovia nadmieru dobre a dúfam, že nebudem sklamaný ani z nasledujúcej série. () (menej) (viac)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (viac)

Reklama

Reklama