Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavnými hrdinami príbehu, ktorý je nenásilným spojením katastrofického filmu a kriminálneho thrilleru, sú bratia Stephen a Brian McCaffreyovci (Kurt Russell, William Baldwin). Ten prvý patrí k najuznávanejším chicagským hasičom, druhý je čerstvým absolventom hasičskej akadémie. Napriek Stephenovmu nesúhlasu nastúpi Brian k prestížnej sedemnástej jednotke, kde on sám už dlho slúži pod vedením skúseného veterána Johna Adcoxa (Scott Glenn). Prvá akcia nedopadne pre Briana najlepšie, v horlivej snahe dokázať bratovi, že na to má, zachráni z plameňov ženu, o ktorej vzápätí vyjde najavo, že je iba figurína. Brian po čase uzná, že na takú náročnú prácu skutočne nestačí a prijme ponuku člena mestskej rady Martyho Swayzaka (J. T. Walsh) nastúpiť ako asistent požiarneho inšpektora Donalda Rimgalea (Robert De Niro). Ten práve vyšetruje záhadné výbušné požiare, ktorých obeťami sa stalo niekoľko mužov. Podľa všetkých znakov ide s najväčšou pravdepodobnosťou o dielo pyromana. Časom vyjde najavo, že všetci traja mŕtvi boli Swayzakovými kolegami vo firme Lakeside Dynamics a Brianovi sa s pomocou priateľky Jennifer (Jennifer Jason Leighová) podarí získať dôkazy usvedčujúce spoločnosť z podvodov. Aj sám Swayzak sa takmer stane obeťou vražedného útoku, Rimgale s Brianom ho však v poslednej chvíli zachránia. V prípade začína byť jasnejšie a Brian podľa niekoľkých indícií nadobúda podozrenie, že tajomným podpaľačom je Stephen... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (295)

Jordan 

všetky recenzie používateľa

Odvážna práca nebojácnych a vypuntičkovaných slušňáckych a fešáckych požiarnikov, nevyhasínajúci plameň priateľstva, bratská láska a vkorenená spravodlivosť v heroických jedincoch, to je to, čo drží nesmrteľnú ameriku tak skvelou a dokonalou. Vyleštené červené požiarne autá idú v ústrety zapadajúcemu slnku míňajúc domčeky s vlajúcimi americkými vlajkami za doprovodu monumentálnej muziky, zlí sú postrestaní a dobrí sú ešte lepšími. Kým je tu tím 17, môžete pokojne spať. Nik nespochybňuje technické majstrovstvo pri komponovaní ohňových napínavých hyperakčných scén, ktorým pán Howard oplýva, ale patetický, patriotický a prehnane klišéovitý film, ktorého scenár bolo nutné na viacerých miestach hasiť, povrchné scény plné podivne nesúmerných charakterov a iné pre mňa neodpustiteľné chyby úplne prerobiť tých zopár žiarivých výbuchov nezachráni. Práve naopak. Prečo sa dalo na takýto kompost nahovoriť pomerne veľa pomerne dobrých hercov, ostáva pre mňa veľkou záhadou. Tie dve hviezdičky dávam len z pietnej úcty k nim (a zčasti aj k ostatnému dile pána režiséra, ktorý je tiež len človek a aj on občas stúpi vedľa) ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Známy, skúsený americký režisér Ron Howard natočil v roku 1991 snímok "Oheň" (Backdraft). Je to pomerne originálny thriller z nevšedného, zaujímavého prostredia. Mapuje prácu a vzťahy členov profesionálneho hasičského zboru. Dej sa odohráva v Chicagu. Hasiči zo sedemnástej jednotky zdolávajú požiare objektov, ktoré niekto úmyselne zapaľuje. Je vidno, že je to práca niekoho, kto má s ohňom a požiarmi skúsenosť. Podozrenie padá na niekoho z okolia samotných požiarnikov. Bude potrebné vyvinúť enormnú snahu, aby bol tento nebezpečný podpaľač čím skôr odhalený. Ním založené výbušné požiare majú na svedomí mnoho nevinných obetí. Ron Howard to natočil veľmi kvalitne, takže i po viac ako tridsiatich rokoch to pôsobí sviežim dojmom. Navyše bolo do tohto filmu zapojených aj veľa zvučných hereckých mien. Howardov "Oheň" patrí medzi špičku snímkov z hasičského prostredia. **** ()

Reklama

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Oheň ma nabité herecké obsadenie (Russell, Baldwin, De Niro, Sutherland), napínavé akčné pasáže, ktoré sú veľmi pekne a realisticky natočené, keďže vizuálne efekty sa vo veľkom rozbehli až o pár rokov neskôr. No prišlo mi to akési rozvláčané, uťahané a pomalé. No napriek tomu sa jedná o kvalitný filmík o nebezpečnom živote hasičov od oscarového režiséra Rona Howarda (to je vlastne dôvod, prečo som si tento film aj pozrel). S odretými ušami dám aj tu štvrtú, pretože je to koniec koncov v závere aj zaujímavá detektívka. 75% - 4* ()

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Někdy mě i s tuctovým filmem smíří jedna povedená scéna nebo výrazný herecký výkon. V Ohni je to Robert De Niro, který nezapomenutelně ztvárnil vedlejší postavu životem otřískaného, cynického požárního inspektora Rimgalea. S ohněm si tyká, při vyšetřování na spáleništi klidně kouří, starostu i s jeho politickými tlaky má naprosto na háku, a když se při řízení o předčasném propuštění z vězení setká s pyromanem hraným D. Sutherlandem (inspirace Harrisovým dr. Lecterem?), vyjde z toho právě ta jedna vynikající scéna, díky níž film stojí za to. ()

J*A*S*M 

všetky recenzie používateľa

Čas je mocný čaroděj. Za pouhé dvě dekády udělá z určitě napínavého a strhujícího akčního filmu takřka sebeparodickou blbinu. Nepřestávám se divit, jak všechny ty zpomalené záběry, patetické dialogy a dramatická hudba vůbec kdy mohly na někoho působit. Řemeslně je to klasický zručný Howard, triky velice pěkné. Ale opět mě Ron nestrhnul. Backdraft patří minulosti. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (19)

  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)
  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)
  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)

Reklama

Reklama