Reklama

Reklama

Whitmanovo údolie v Kalifornii má všetko, aby v ňom mohol prekvitať život - úrodné polia a pasienky, dostatok koní a dobytka a šikovných chlapov k tomu. Aby naozaj rástlo a žilo, chýba mu však jedna vec - ženy, manželky a matky detí. Keď si to rančer Whitman uvedomí, vydá sa do Chicaga, aby našiel pre svojich zamestnancov ženy. Tie, ktoré sú ochotné vydať sa do neznáma, čaká dlhá strastiplná cesta. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (21)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý námet netypického westernu od Franka Capru. Režisér sa snažil v jednotlivých epizódach ukázať, s akými vonkajšími i vnútornými problémami sa môže stretnúť putovanie budúcich manželiek naprieč Amerikou. Je prirodzené, že sa mu nedarilo udržať dej pohromade a navyše v niekoľkých prípadoch sa príliš tlačilo na pílu. Nie je to vôbec zlý film na víkendové odpoludnie. ()

liquido26 

všetky recenzie používateľa

Dnes jsem podlehl psychickému nátlaku, který na mě soustavně prostřednictvím zdejší pošty vyvíjela Karkula a podíval se na tento film a musím říct, že rozhodně nelituju :-) Zajímavý, nápaditý a hodně silný western, který je odlišný od většiny ostatních snímků tohoto žánru a navíc Taylor snad nikdy nezklame. Jeho hereckou partnerkou je Francouzka Denise Darcel. Už jsem jí viděl v o rok starším Tarzanovi s Barkerem. Je docela škoda, že se objevila jenom v pár filmech. Nicméně odcházím hledat hrob Jima Quackenbushe. :-) ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

A všetci v tej Kalifornii žili šťastne, až kým nepomreli... Až na ten prehnaný záver a hromadnú svadbu to ubehlo ako voda, ale keď je to ženský western, tak nech tam je aj tá svadba. Ženy tu zastúpili mužov vo všetkom, a nielen v strieľaní, ale aj v boxe a dokonca aj v umieraní v boji. V zmysle tradície starých westernov tu Indiáni predstavujú zákerné zlo. Uznávam, že je to neobyčajný film, len to hodnotenie je tu trochu nadsadené. –––– Neručím za ich vzhľad. Každý má rád inú papriku. Niekto sladkú, iný ostrú. –––– Zabudol si na niečo. Na vôľu ženy, ktorá má na dosah snubný prsteň. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

CESTA, lepšie povedané “VYDAŤ SA” NA PÚŤ z Chicaga do slnečnej Kalifornie. Na tom by nebolo nič zvláštne, pokiaľ by sa nepísal rok 1851, keď ešte nejestvovali vysoko kapacitné lietadlá Airbus A380, ktoré by bez akýchkoľvek problémov zabezpečili pohodlný letecký komfort 140. ženám, čo dostali PONUKU zapustiť korene v tejto 2000 míľ a viac vzdialenej destinácii, kde ich čaká kopa horlivých chlapov, ktorí sú na tom podobne, ako ony. Nie je teda ťažké domyslieť si, akú si nakoniec zvolili dopravu. Sú v plnom očakávaní, pretože budú sprevádzané niekoľkými drsnými chlapmi, medzi ktorými najviac vyčnieva neotesaný grobian Buck Wyatt, a ten si málokedy dáva servítku pred ústa, musí ich pripraviť na extrémny PRECHOD, s absolútne nevyspytateľným počasím, Indiánmi, a veľkým napätím v domácom tábore. Čiže nemá žiaden čas na hociktoré spôsoby, ktoré sa slušia... Podotýkam, že nie všetci, áno, ani ženy, ba ani chlapi nedôjdu spoločne do cieľa, jednoducho prináša si to so sebou OBETE, mŕtvych, či aj dezertérov, a to z rôznych príčin, ktoré som vyššie vymenoval. / K samotnému filmu. K režisérovi Wellmanovi. Dokáže bravúrne navodiť atmosféru spadajúcu pod daný žáner. K tomuto westernu úplne majestátne sprostredkoval udalosti, ktoré sa budú jednotlivo diať počas dlhej, nemilosrdnej, krutej TÚRY, naznačím, že kvalitný scenár Franka Capru neberie ohľad ani na malého talianskeho chlapca Tonyho, a o to viac sa činí realistickejším a autentickejším, a som rád, že je pod ním podpísaný môj obľúbenec. Vskutku, pozoroval som krásne ženy v škaredých situáciach, keď chceli poraziť určitý životný úsek, údel, museli sa nad ním povzniesť, čo nebolo vždy po chuti. To zachytil jeho typickým spôsobom, aký mu právom prináleží. Réžia si udržuje neustále vysoký štandard, tak isto, ako kamera ďalšieho Viliama, tentokrát hovorene, Billa C. Mellora, ktorá vyráža dych, ale úprimne, skôr som si zvykol na kontrastný čiernobiely materiál, napríklad mojou osobou rešpektované filmy, ako sú : The Diary of Anne Frank, alebo A Place in the Sun, ako na stále populárnejší technicolor. Už nenapíšem ani „mäkké f” , utekajte si to radšej pozrieť, neoľutujete, lebo čítať môj stručný komentár vás musí privádzať do rozpakov. PS : Nakrútenie tohto filmu by som venoval všetkým ženám na SVETE. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Keď idú ženy na západ, treba rátať s tým, že sa budú potýkať s problémami, ako keby išli na západ muži. Scenár prekvapivo veľmi odvážne pracuje s tematikou smrti a jej takpovediac každodennosťou. Postavy sa s ňou musia rýchlo vysporiadať a pokračovať ďalej, aby nedostihla aj ich. A nejde ani zďaleka len o nájazd indiánov. Stať sa môže hocičo a hocikedy. To ale nebráni ženám, aby si svoj vysnený cieľ na konci poriadne neužili. Výborný road-western asi viac vynikne vo svojej pôvodnej čiernobielej fasáde a v širokouhlom formáte. Ale aj po "zlepšení" ide o veľmi podnetný film. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (3)

  • Rozhlasová stanica Lux Radio Theater vysielala 29.12.1952 vlastnú, 60-minútovú adaptáciu tohto filmu, v ktorej si Robert Taylor zopakoval svoju filmovú úlohu. (beso74)
  • Jeden z trojice filmov spoločnosti MGM, na začiatku ktorého symbol spoločnosti, lev Leo, nezareve. (beso74)

Reklama

Reklama